Ocjena točnosti

Podolnjak: Stručnjaci se slažu da je Plenković prekršio ustavne ovlasti

Hina / Damir Senčar / ds

“Činjenica je da većina ustavnih stručnjaka i profesora prava koji su se javno očitovali smatra da je predsjednik Vlade prekršio svoje ustavne ovlasti. To se može lako provjeriti”, napisao je na Facebooku saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista Robert Podolnjak.

Na Markovom je trgu, podsjećamo, u tijeku ustavna kriza zbog novog razilaženja HDZ-a i MOST-a. Premijer Andrej Plenković iz Vlade RH je izbacio sve MOST-ove ministre i državne tajnike, te zatražio razrješenje predsjednika Sabora Bože Petrova. Ustavni sud odlučio je da se za sada neće očitovati o tome je li premijer prešao granice svojih ustavnih ovlasti (Večernji list).

Tumačenja koja su se mogla čuti od ustavno-pravnih stručnjaka, pak, nisu sasvim usuglašena. SDP-ov zastupnik i ekspert za Ustav Peđa Grbin za Faktograf je prošlog tjedna izjavio da postoje dva tumačenja jednake pravne snage; prema jednom tumačenju se o razrješenju ministara mora očitovati Sabor, a prema drugom predsjednik Vlade ima pravo smijeniti ministre ako želi, s obzirom da svojom ostavkom zapravo može smijeniti i čitavu Vladu.

Prvo tumačenje

Sanja Barić, profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci, na Facebooku je napisala da predsjednik Sabora supotpisuje samo imenovanje ministara, ali da se tim potpisom samo potvrđuje da je za ministre glasalo 76 zastupnika u Saboru. Barić dodaje da za razrješenje nije potreban supotpis predsjednika Sabora, ali i da “formalno samo razrješenje nije perfektuirano dok se ne imenuje novi ministar/ica na njegovo mjesto”.

Branko Smerdel s Pravnog fakulteta u Zagrebu u izjavi za HRT je kazao kako je premijer Plenković u pravu kad tvrdi da mu za smjenu ministara nije potreban supotpis predsjednika Sabora. Dodaje kako Sabor mora izglasati nove ministre, a ako se to ne dogodi, onda bi se moglo rezonirati da je Vladi izglasano nepovjerenje. U razgovoru za Telegram Smerdel je kazao i da bi na dnevnom redu Sabora sada najprije trebala tema opoziva Bože Petrova.

Profesor ustavnog prava Zvonimir Lauc u intervjuu za Večernji list kazao je da je Plenković u pravu i da je mandat MOST-ovih ministara prestao onog trena kad je premijer potpisao odluku o njihovom razrješenju. Prema Laucu, Hrvatski sabor ima pravo odlučiti tko ne može biti u Vladi, ali ne može premijeru nametnuti ministra kojeg sam premijer ne želi imenovati na tu poziciju.

Drugo tumačenje

Nešto drugačije tumačenje ima Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku. “Rješenje o imenovanju, a to se odnosi i na razrješenje člana Vlade potpisuje premijer, a supotpisuje predsjednik Sabora. Sva tri ministra ostaju na svojoj dužnosti dok rješenje ne potpiše predsjednik Hrvatskog sabora”, izjavio je Palić prošlog tjedna za HRT.

Samir Vrabec, doktor prava specijaliziran upravo za ustavno pravo, u svom komentaru kojeg je objavio na portalu Index.hr stao je na stranu MOST-ovaca. “Bitno je pitanje tko smjenjuje ministre u Vladi i kada zbog smjene prestaju biti ministri? Tko o tome odlučuje i tko potpisuje rješenje o razrješenju i kada ono stupa na snagu? Pristajemo li na kancelarsko upravljanje vladom? Način na koji je Predsjednik Vlade Plenković smijenio ministre je neustavan, kao i svi dosadašnji slučajevi razrješenja ministara u prethodnim Vladama”, napisao je Vrabec.

Ivan Koprić s katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu također smatra da premijer ne može samostalno, bez odluke Sabora, razriješiti ministre. “Mi nemamo kancelarski sustav u kojem bi takvo razrješenje bilo moguće. Da je zakonodavac to htio, on bi predvidio. Nismo još imali ovakvu situaciju, ovo je inovacija koja izlazi iz okvira ustavnih standarda i nije predviđena. Kad nije predviđena, nije niti moguća. Na mala vrata se pokušava progurati praksa koja nije regulirana”, izjavio je Koprić za 24sata.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.