Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Ne, Hrvatska nije među rijetkim zemljama koje nisu zabranile GMO

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama ponovo se šire teorije zavjere o GMO-u. Najnovija teza glasi da je Monsanto, najpoznatija i najozloglašenija kompanija koja trguje GMO usjevima, zabranjena diljem svijeta, ali su hrvatski saborski zastupnici ipak glasali “za GMO u Hrvatskoj”. U pitanju je laž koju je Faktograf već ranije djelomično raskrinkao.

Paniku oko izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima 2018. godine u Hrvatskoj su dizali saborski zastupnici MOST-a nezavisnih lista. Međutim, nakon Faktografove objave čak su i MOST-ovci priznali da su pogriješili, tj. da je tada novousvojeni Zakon o GMO-u bolji od starog. Izmjene zakona usvojenog uz protivljenje tek manjeg broja oporbenih zastupnika hvalila je i okolišna organizacija Zelena akcija, nazvavši novi zakon “pomakom u pravom smjeru”.

Što se tiče popisa zemalja u kojima je GMO navodno zabranjen, radi se o još jednoj neistini. Na Monsantovoj službenoj stranici lako je provjeriti da ova kompanija ima svoje podružnice u svim nabrojanim zemljama osim Austrije i Luksemburga. Posebno je neuvjerljiva tvrdnja da je Monsanto zabranjen u Njemačkoj, s obzirom da je njemački farmaceutski gigant Bayer 2018. postao vlasnik Monsanta.

Dodatne informacije:

> Ne vjerujte prevarantima koji na Facebooku šire lažne vijesti o GMO-u

> Ne vjerujte zavjerama o “dovođenju Monsanta u Hrvatsku”

> Objavljena ogromna studija: GMO kukuruz je zdraviji od običnog (Nead Jarić Dauenhauer, Index.hr)

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.