PROVJERA TOČNOSTI: Ne, Hrvatska nije među rijetkim zemljama koje nisu zabranile GMO

P.V.

Društvenim mrežama ponovo se šire teorije zavjere o GMO-u. Najnovija teza glasi da je Monsanto, najpoznatija i najozloglašenija kompanija koja trguje GMO usjevima, zabranjena diljem svijeta, ali su hrvatski saborski zastupnici ipak glasali “za GMO u Hrvatskoj”. U pitanju je laž koju je Faktograf već ranije djelomično raskrinkao.

Paniku oko izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima 2018. godine u Hrvatskoj su dizali saborski zastupnici MOST-a nezavisnih lista. Međutim, nakon Faktografove objave čak su i MOST-ovci priznali da su pogriješili, tj. da je tada novousvojeni Zakon o GMO-u bolji od starog. Izmjene zakona usvojenog uz protivljenje tek manjeg broja oporbenih zastupnika hvalila je i okolišna organizacija Zelena akcija, nazvavši novi zakon “pomakom u pravom smjeru”.

Što se tiče popisa zemalja u kojima je GMO navodno zabranjen, radi se o još jednoj neistini. Na Monsantovoj službenoj stranici lako je provjeriti da ova kompanija ima svoje podružnice u svim nabrojanim zemljama osim Austrije i Luksemburga. Posebno je neuvjerljiva tvrdnja da je Monsanto zabranjen u Njemačkoj, s obzirom da je njemački farmaceutski gigant Bayer 2018. postao vlasnik Monsanta.

Dodatne informacije:

> Ne vjerujte prevarantima koji na Facebooku šire lažne vijesti o GMO-u

> Ne vjerujte zavjerama o “dovođenju Monsanta u Hrvatsku”

> Objavljena ogromna studija: GMO kukuruz je zdraviji od običnog (Nead Jarić Dauenhauer, Index.hr)

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"