Razotkriveno

Ne, Putin nije rekao da ljude truju GMO hranom

EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Društvenim mrežama ponovo se počela širiti dezinformacija koja je u opticaju još od siječnja 2016. godine, a prema kojoj se predsjednik Rusije Vladimir Putin oštro suprotstavio trovanju ruskog naroda GMO hranom. Nema dokaza da je Putin ikad javno iznio tvrdnje o GMO-u koje mu se pripisuju.

“SEBE TRUJTE, MOJ NAROD NEĆETE: Odbacio GMO, zapadnjake nazvao pretjerano cijepljenim, autističnim i debelim ljudima – pred TV-om (VIDEO)”, naslov je teksta objavljenog na blogu “Sadamalo”, koji je u zadnja 24 sata na Facebooku podijeljen više od 900 puta. Predmetni tekst (arhiviran ovdje), preuzet je s portala Dnevno.hr koji ga je objavio u siječnju 2019. godine.

“Mi kao vrsta imamo mogućnost nastaviti razvijati naša tijela i mozak zdravom uzlaznom putanjom, ili možemo pratiti zapadni primjer posljednjih desetljeća i namjerno otrovati našu populaciju genetski izmijenjenom hranom, farmaceutskim proizvodima, cjepivima i brzom hranom koje trebaju biti klasificirane kao opasne, zarazne droge. […] Moramo se boriti protiv ovoga. Fizički i intelektualno onesposobljena populacija nije u našem interesu”, izjava je koja se pripisuje Putinu, a koja je navodno sadržana u izvještaju Sigurnosnog savjeta Rusije.

Sigurnosni savjet Ruske Federacije stvarno je tijelo, koje savjetuje ruskog predsjednika o pitanjima nacionalne sigurnosti (Wikipedia). No, ne postoji dokaz da je to tijelo ikad sastavilo izvještaj o GMO-u, niti postoje zapisi citirane izjave koja se pripisuje Putinu. Iako u naslovu teksta stoji da je Putin predmetnu izjavu dao pred TV kamerama, u samom članku takve snimke nema. Članak sadrži prilog ruske državne televizije RT o navodnoj štetnosti GMO hrane (YouTube), ali u tom prilogu nema citirane Putinove izjave.

Portal Snopes, koji raskrinkava dezinformacije na internetu još od 1994. godine, pokušao je u listopadu 2016. provjeriti tvrdnju da je Putin proglasio GMO otrovnim i štetnim po ljudsko zdravlje. Nisu uspjeli pronaći niti jedan kredibilan izvor koji bi sadržavao Putinove navodne tvrdnje o GMO hrani. Utvrdili su tek da se predmetna dezinformacija prvi put pojavila 9. siječnja 2016. godine, na portalu poznatom po širenju teorija zavjere i anti-vakserske propagande odakle su ga kasnije preuzimali drugi distributeri dezinformacija.

Ruska propaganda protiv GMO-a

Uzgoj GMO hrane u Rusiji potpuno je zabranjen od 2016. godine. Uzgoj GMO hrane u Rusiji ranije je bio dopušten samo u određenim “testnim područjima” (TASS). Vladimir Putin u više navrata je izjavio kako Rusija namjerava postati vodeći svjetski izvoznik genetski nemodificiranih namirnica (RT).

I dok nema dokaza da je Putin ikad izjavio kako je GMO hrana otrovna, postoje vrlo jasni dokazi ruskih propagandnih napora da se demoniziraju GMO usjevi. Istraživanje američkog sveučilišta Iowa State objavljeno 2018. godine utvrdilo je kako je GMO jedna od tema koje ruski internetski propagandisti koriste kako bi izazvali polarizaciju u zapadnim društvima (Mother Jones, Alliance for Science). O ruskoj propagandi protiv GMO-a izvještavao je i BuzzFeed News. “Na ruskoj televiziji prikazano je više pseudo-dokumentarnih filmova koji šire ideju da je GMO loš, da uzrokuje bolesti i tome slično”, kazao je za Christian Science Monitor Alexander Panchin, biolog pri moskovskom Institutu za probleme u transmisiji informacija, dodavši kako “protivnici GMO-a u Rusiji dobivaju puno medijske pažnje… Možda je ideja da GMO dolazi sa Zapada, a oni su nam neprijatelji”.

Učestale laži o štetnosti GMO hrane

Dezinformacije o GMO hrani i ranije su kružile hrvatskim javnim prostorom, te ih je Faktograf u više navrata raskrinkavao kao netočne (npr. ovdje, ovdje ili ovdje). Početkom 2018. u časopisu Nature objavljena je velika meta studija koja je pokazala da je GMO kukuruz hranjiviji od “običnog” kukuruza, o čemu je u Hrvatskoj detaljno izvijestio znanstveni novinar portala Index.hr Nenad Jarić Dauenhauer.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.