Plenković tvrdi da je njegova Vlada lansirala projekt “Zaželi”, ali to nije točno

G. G.

„Usporedimo li današnjih 87 posto ukupno ugovorenih sredstava te 32 posto isplaćenih, sa samo 9 posto ugovorenih i jedan posto isplaćenih u listopadu 2016. godine, vidimo enorman napredak u nešto više od tri godine“, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena”.

Projekt “Zaželi”, kako navodi Plenković, ostvario je jako dobre razultate te su njime financirana 322 projekta za koje je odobreno više od milijardu bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

“Mi smo 2017. lansirali ovaj projekt“, ustvrdio je Plenković.

Podaci o ugovorenim i isplaćenim sredstvima iz Fondova Europske unije (EU) koje spominje Plenković ne poklapaju se sasvim s podacima koje objavljuje Europska komisija (EK) na mrežnim stranicama posvećenim EU fondovima u proračunskom razdoblju 2014. – 2020.  Prema podacima EK, Hrvatska s današnjim danom ima 82 posto ugovorenih sredstava te 28 posto isplaćenih sredstava. Na razini cijele 2016. godine, dakle na samom startu proračunskog razdoblja, bilo je ugovoreno 13 posto sredstava, a isplaćeno tri posto sredstava.

Vlada Andreja Plenkovića nije, kako on tvrdi, 2017. godine lansirala projekt „Zaželi“. Taj projekt lansiran je koncem ožujka 2016. godine u mandatu tzv. reformske vlade HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera te Mosta, koju je vodio Tihomir Orešković. Projekt „Zaželi“ bio je prvi projekt Nade Šikić, tadašnje ministrice rada i mirovinskog sustava, koja se hvalila kako je njen tim programom „spasio 60,6 milijuna kuna iz fondova EU“. Nije to bila spasilačka misija jer je odlukom o prenamjeni neiskorištenih sredstava iz takozvanog mini ESF-a koncem prosinca 2015. godine, tadašnja tehnička vlada SDP-a svojim nasljednicima omogućila korištenje sredstava (Novi list). No, taj se projekt našao u financijskim problemima pa su zaposlene žene otpuštene nakon osam mjeseci iako ima je bilo obećano da će raditi devet mjeseci.

Vlada Andreja Plenkovića je u 2017. godini obnovila projekt „Zaželi“, da bi se isti lani našao u problemima zbog nedostatka administrativnih kapaciteta, zbog čega su nositelji na terenu imali financijskih problema. Nakon što su progovorili u javnosti, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić potrudio se naći rješenje kako bi se ta program zapošljavanja teže zaposlivih skupina žena ipak održao.

Da financiranje iz ESF-a ne ide najbolje, ukazuje i podatak da je Hrvatska na današnji dan, od ukupno raspoloživih sredstava iz tog izvora financiranja, ugovorila 67 posto dok je isplaćeno tek 19 posto sredstava.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"