Kad policija uvodi nove rigorozne mjere svaki dan

Ana Benačić

Faktograf je više puta pisao o portalima koji produciraju lažne vijesti i uspješno mame klikove naslovima koji nemaju veze s činjenicama ili tekstom [1, 2, 3]. U tu kategoriju spada i Velez.club, s pripadajućim ekosustavom portala koji prenose njihove lažne vijesti.

Poput stranica izona24.com i dz24.me, i Velez.club privlači čitatelje objavom lažnih informacija vezanih za termin ukidanja izvanrednih mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije novog koronavirusa. Svim takvim tekstovima zajedničko je što u naslovu sadrže lažnu tvrdnju o uklanjanju mjera, koja se u popratnom tekstu uglavnom ne spominje. Štoviše, popratni tekstovi uglavnom su iskopirani s portala nekog od mainstream medija ili tabloida.

Od zapaženijih naslova tog tipa izdvajamo “Hrvatska donijela najnoviju odluku: Evo kada ukidamo sve mjere i vraćamo sve u normalu” te “EU preokrenula situaciju: Granice nećemo otvoriti prije ovog datuma i to je to“. Oba donose Kurirov tekst o izjavi srbijanske premijerke Ane Brnabić o otvaranju aerodroma u Srbiji.

Također, neprestano objavljuju naslove o nepostojećim rigoroznim mjerama, koje policija uvodi svaki dan – i 7., i 8. i 9. svibnja. Imaju identičan tekst kao vijest iz 2017. godine o kontrolama vozila sa zatamnjenim staklima. Kao novu prenio ju je još jedan portal generičkog imena – Čajevi za lečenje biljem.

Čovjekoliko janje i Vučić

Lažnu vijest Velez.club-a s naslovom “Vučić naredio: Od sljedeće sedmice svim uposlenim građanima Srbije oduzet ćemo po 1000 dinara za.” podijelile su dvije sumnjive stranice. Ekspresno.org, o kojemu je već pisalo Raskrinkavanje.ba, te brze.info, stranica koja preferira senzacije poput čovjekolikih zvijeri ili čovjekolikog janjeta, navodno snimljenih na području Bosne i Hercegovine.

Upravo priču o janjetu sa sedam nogu i čovječjim licem objavila su oba su portala, no Raskrinkavanje je utvrdilo da se radi o događaju iz Rusije iz 2015. godine, a ne o nedavnom čudu u Kalesiji.

Budući da ovakve generičke domene postoje upravo zbog lažnog sadržaja, vlasnici ih gase kada izgube svrhu. A gube je u onom trenutku  kada zbog prevare ostanu bez sredstava od Google AdSensea.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"