Faktograf.hr

Samo činjenice

Kad policija uvodi nove rigorozne mjere svaki dan

Izvor: Velez.club

Faktograf je više puta pisao o portalima koji produciraju lažne vijesti i uspješno mame klikove naslovima koji nemaju veze s činjenicama ili tekstom [1, 2, 3]. U tu kategoriju spada i Velez.club, s pripadajućim ekosustavom portala koji prenose njihove lažne vijesti.

Poput stranica izona24.com i dz24.me, i Velez.club privlači čitatelje objavom lažnih informacija vezanih za termin ukidanja izvanrednih mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije novog koronavirusa. Svim takvim tekstovima zajedničko je što u naslovu sadrže lažnu tvrdnju o uklanjanju mjera, koja se u popratnom tekstu uglavnom ne spominje. Štoviše, popratni tekstovi uglavnom su iskopirani s portala nekog od mainstream medija ili tabloida.

Od zapaženijih naslova tog tipa izdvajamo “Hrvatska donijela najnoviju odluku: Evo kada ukidamo sve mjere i vraćamo sve u normalu” te “EU preokrenula situaciju: Granice nećemo otvoriti prije ovog datuma i to je to“. Oba donose Kurirov tekst o izjavi srbijanske premijerke Ane Brnabić o otvaranju aerodroma u Srbiji.

Također, neprestano objavljuju naslove o nepostojećim rigoroznim mjerama, koje policija uvodi svaki dan – i 7., i 8. i 9. svibnja. Imaju identičan tekst kao vijest iz 2017. godine o kontrolama vozila sa zatamnjenim staklima. Kao novu prenio ju je još jedan portal generičkog imena – Čajevi za lečenje biljem.

Čovjekoliko janje i Vučić

Lažnu vijest Velez.club-a s naslovom “Vučić naredio: Od sljedeće sedmice svim uposlenim građanima Srbije oduzet ćemo po 1000 dinara za.” podijelile su dvije sumnjive stranice. Ekspresno.org, o kojemu je već pisalo Raskrinkavanje.ba, te brze.info, stranica koja preferira senzacije poput čovjekolikih zvijeri ili čovjekolikog janjeta, navodno snimljenih na području Bosne i Hercegovine.

Upravo priču o janjetu sa sedam nogu i čovječjim licem objavila su oba su portala, no Raskrinkavanje je utvrdilo da se radi o događaju iz Rusije iz 2015. godine, a ne o nedavnom čudu u Kalesiji.

Budući da ovakve generičke domene postoje upravo zbog lažnog sadržaja, vlasnici ih gase kada izgube svrhu. A gube je u onom trenutku  kada zbog prevare ostanu bez sredstava od Google AdSensea.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.