Faktograf.hr

Samo činjenice

Netočno je da se širi nova bolest, još opasnija od Covida-19

Društvenim se mrežama širi dezinformacija kako je u opticaju nova bolest, s još gorim simptomima nego Covid-19.

Tvrdnja je netočna. Objavljena je na domeni infotop24.info (arhivirano ovdje). Radi se o portalu koji pripada grupaciji internetskih stranica o kojima je Faktograf već pisao [1, 2, 3, 4], a koji zarađuju na klikovima prikupljenima objavljivanjem netočnih tvrdnji.

Svi portali koji pripadaju ovoj grupaciji imaju identičan vizualni identitet. Isti im je i način rada; tekstove kopiraju iz drugih medija (u ovom konkretnom slučaju od portala Dnevnik.hr i srpskog tabloida Kurir) te na njih stavljaju naslove koji sadrže netočne tvrdnje.

“Širi se nova bolest kao korona, a ima ove i gore simptome nego COVID-19?”, naslov je teksta koji se s portala infotop24.info dijeli društvenim mrežama.

U samom tekstu se tvrdnja o širenju nove bolesti opasnije od Covida-19 uopće ne spominje.

Ispod naslova nalaze se dva različita teksta, kopirana s dva različita izvora.

S portala Dnevnik.hr ukrali su tekst naslovljen “Krunoslav Capak: ‘Ako se nešto s virusom ne promijeni, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala epidemije'”, objavljen 27. travnja.

S weba srpskog Kurira iskopiran je tekst naslovljen “U ZGRADAMA POSLE KORONE VREBA NOVA POŠAST Širi se iz vodovoda, ima slične simptome! Pogođene škole, fabrike, kancelarije”, objavljen 25. travnja.

U tekstu Kurira prenosi se informacija agencije Reuters od 24. travnja, koja je izvijestila da se u vodovodnim cijevima zgrada koje zbog pandemije nisu dugo korištene mogu razviti uvjeti za širenje legionarske bolesti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.