Ovaj video snimljen je u Siriji i nije dokaz da djecu zbog proizvodnje droge ubijaju u podzemnim tunelima

A. Br.

Administratori stranice “Ivica Perković – Šibenska Stina” posljednjih su se tjedana znatnije angažirali u širenju teorija zavjere.

Komentari koje prate objave video zapisa objavljenih na toj Facebook stranici ne ostavljaju mjesta sumnji da propagiraju teorije koje potječu iz Qanon zajednice.

Jedan takav primjer arhiviran je ovdje, a prikazuje video od minute i 15 sekundi za kojega se, između ostalog, lažno tvrdi da prikazuje  “distribuciju trgovine organima, medicinske eksperimente” navodno “koristeći djecu” i to u “podzemnim tunelima”. Video je pregledan više od 80 tisuća puta, a podijeljen više od tisuću i pol puta sa spomenute stranice.

“Ovaj video prikazuje najmonstruozniji čin, čisto zlo koje se nemoze sa ničim opravdati. Želim to podijeliti s vama kako bi znali s kakvim ‘ljudima’ imamo posla i da je bolesno koliko utjecajnih moćnika sudjeluje u sotonističko kanibalističkim radnjama. Kad je Trump izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, započeo je veliku operaciju istrebljenja svjetske mafije, svih onih koji štete čovječanstvu, i to mnogo godina” [sic], dio je teksta koji prati objavu videa.

Administratori stranice (a prema javno dostupnim podacima vidljivo je da se stranicom upravlja s minimalno tri lokacije iz Hrvatske), potom nastavljaju veličati Trumpa opisujući njegove navodne vojne pobjede u podzemnim bitkama.

Donald Trump i zemaljske bitke

“Trump je znao da je to na zemlji i uz pomoć visokih časnika pobijedio na izborima i započeo borbu protiv zla. Dakle, trenirao je tisuće vojnika za posebne misije, za zemaljske bitke. U stvari, članci pišu o cijeni od pola milijuna dolara i više. Naravno, većina dostupnih informacija o ovoj temi kaže da je bilo treninga, samo da se pripremi za bitke s različitim zemljama. Svrha nije jasno navedena. Podzemne bitke, u tunelima na podzemnim bazama. Naravno, možda se radi o zemaljskim bitkama, ali Trump je imao drugačiju svrhu. Kako biste očistili prljavštinu sa svih strana planete i oslobodili čovječanstvo. Zato su gotovo svi političari na svijetu bili nervozni zbog njegove pobjede na izborima”, navodi se u postu koji prati objavu videa.

Podsjetimo, o pripadnicima QAnon zajednice – skupine ljudi koji vjeruju da je Donald Trump svojevrsni mesija čiji je životni poziv da Ameriku i svijet spasi od globalističko-pedofilske mreže moćnika koji kroje svjetski poredak – Faktograf je pisao i ranije.

O toj zajednici pisali smo početkom travnja u tekstu “Domazet Lošo spojio dezinformacije o koroni, cijepljenju i mikročipovima u jednu veliku teoriju zavjere”, a zatim i u tekstu “Ne, Bill Gates vam ne želi ugraditi mikročip ID2020”. Raskrinkavali smo i netočne tvrdnje QAnon zajednice o mikročipiranju i otmicama djece.

Ovog tjedna raskrinkali smo i još jednu QAnon inspiriranu teoriju zavjere koja je podijeljena uz video zapis sa stranice “Šibenska Stina”, a radilo se o tvrdnji da je američki predsjednički kandidat Joe Biden pedofil. Više možete pročitati ovdje.

Korištenje već raskrinkanih tvrdnji

Video koji bi trebao dokazati trgovanje organima djecom u podzemnim tunelima kako bi se njima okoristila “globalna elita” prati tvrdnja koju smo također ranije raskrinkali kao netočnu, a to je da se na stotine tisuće djece otimaju kako bi se iz njihovih žlijezdi, nakon mučenja, mogla proizvesti “droga ‘adrenokrom’”.

Administratori stranice svoju objavu pokušavaju potkrijepiti video zapisom koji prikazuje djecu koja plaču, odrasle koji ih vode za ruku i pružaju im neki oblik medicinske usluge (niže u tekstu nalazi se kadar videa).

No, kako je ranije već dokazao turski portal specijaliziran za provjeru činjenica Teyit, riječ je o videu iz prosinca 2015. godine. Na njemu se prikazuju sklonjena djeca i odrasli nakon zračnih napada u Siriji. Radilo se o napadima za koje se sumnjiči Rusija, iako ta država nikada nije preuzela odgovornost, tvrdeći da je napadala samo vojna uporišta ISIS-a.

Teyit, također, donosi i naknadni video intervju s djevojčicom prikazanom u videu. Kako navode, Smart News Agency, kreatori originalnog video zapisa došli su do djevojčice i njezina oca te snimili intervju koji možete pogledati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"