Faktograf.hr

Samo činjenice

Dezinformacije o lijekovima protiv Covida-19 i teorija zavjere o “globalističkoj kabali”

EPA/Doug Mills / POOL

Kina i globalisti koriste virus Covid-19 za depopulaciju zemlje, teza je reportaže američke TV mreže One America News (OAN) koja je   postala viralna na društvenim mrežama.

Video zapis sa srpskim titlovima proširila je Facebook stranica “Ivica Perović – Šibenska stina” (arhivirano ovdje). S ove stranice video je podijelilo skoro 500 ljudi, a vidjelo ga je više od 20 tisuća korisnika Facebooka.

Stranica “Ivica Perković – Šibenska stina” učestalo širi dezinformacije koje proizvodi internetska zajednica QAnon, o čemu je Faktograf već pisao (1, 2). QAnon potiče širenje teorije zavjere prema kojoj je u tijeku veliki obračun između njihovog mesije Donalda Trumpa i globalističkog pedofilskog lanca koji želi pokoriti svijet.

Virus nije stvoren u laboratoriju

OAN je TV mreža američke radikalne desnice, poznata po nekritičkom veličanju predsjednika Trumpa i zastupanju radikalno desnih stavova te učestalom širenju dezinformacija i teorija zavjere (Wikipedia). U prilogu koji prenosi stranica “Ivica Perović – Šibenska stina”, OAN se uključuje u širenje dezinformacije da je novi koronavirus umjetno stvoren u kineskom laboratoriju, što je teza koju Trump gorljivo zastupa.

Podsjećamo, znanstvenici koji su radili na analizi genoma virusa SARS-CoV-2 tvrde da je virus mutirao prirodnim putem, o čemu je Faktograf pisao u više navrata. Istu stvar tvrde i američke obavještajne službe, koje nisu pronašle nikakav dokaz koji bi upućivao da je virus umjetno stvoren (VOA).

Usprkos činjenicama koje pokazuju da je virus mutirao u prirodi, američki predsjednik Trump i državni tajnik njegove administracije Mike Pompeo već neko vrijeme uvjeravaju svjetsku javnost kako su američke tajne službe utvrdile kako je koronavirus stvoren u kineskim laboratorijima, no dokaze o tome i dalje ne žele objaviti.

Oslanjaju se pritom na analizu privatne kompanije koja surađuje s američkim Pentagonom. Međutim, istraga Daily Beasta pokazala je da predmetna analiza sadrži brojne činjenične netočnosti temeljem kojih izvlači neutemeljene zaključke.

Teorija zavjere o Trumpovoj borbi protiv “globalističke kabale”

OAN, pak, tvrdi da Trump jedini govori istinu, a da ga politički protivnici iz Demokratske stranke pokušavaju sabotirati, i to udruženi s Kinom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Billom Gatesom i Georgeom Sorosem. Tvrde da je ova “globalistička kabala” umjetno stvorila pandemiju koronavirusa s ciljem depopulacije planeta i uspostavljanja kontrole nad preostalim dijelom čovječanstva.

Za takve tvrdnje ne nude dokaze, već isključivo spekulacije.

Čitava teorija zavjere počiva na priči o dva lijeka – hidroksiklorokinu i remdesiviru – koji se ispituju kao mogući tretmani protiv Covida-19. Ni jedan od ovih lijekova nije razvijen s ciljem tretiranja Covida-19. Hidroksiklorokin se već odavno koristi za liječenje malarije, a remdesivir je razvijen kao lijek protiv ebole.

Donald Trump je, naime, još u ožujku počeo javno zagovarati tezu da hidroksiklorokin uspješno liječi Covid-19, posebno u kombinaciji s azitromicinom, antibiotikom koji je izumila hrvatska Pliva, a koji je poznatiji pod tržišnim imenom Sumamed. Faktograf je tada utvrdio kako ne postoje znanstveno utemeljena saznanja temeljem kojih bi se moglo tvrditi da hidroksiklorokin liječi Covid-19.

Kasnije su objavljena i dodatna istraživanja o učinkovitosti hidroksiklorokina u terapiji protiv Covida-19. Istraživanje američke Veterans Health Administration pokazalo je da hidroksiklorokin ne samo da nije učinkovit u tretiranju simptoma novog virusa, već može biti i uzrokom povećane stope smrtnosti. Do istog su nalaza došla još dva istraživanja, ali za njih je naknadno otkriveno da su bazirani na podacima upitne kvalitete (The Guardian).

Činjenice ruše teoriju zavjere

Pa ipak, OAN tvrdi kako je na dijelu globalna zavjera promoviranja remdesivira umjesto hidroksiklorokina kao lijeka za Covid-19, sve s ciljem da “globalistička kabala” diskreditira Trumpa i provede svoj plan o ovladavanju svijetom.

Otkako su se pojavila prva istraživanja o remdesiviru kao mogućoj terapiji za simptome Covida-19 (ali ne i lijeku koji bi izliječio bolest), zakotrljala se i ova teorija zavjere kojom se već bavio američki Snopes.com. Zaključili su da je argumentacija zagovornika hidroksiklorokina  velikoj zavjeri protiv Trumpa potpuno neutemeljena.

OAN u svom prilogu, naime, tvrdi da je Kina vlasnik patenta za remdesivir. To nije točno; patent za ovaj lijek u vlasništvu je američke biofarmaceutske kompanije Gilead, bazirane u Kaliforniji.

Spekulacije o nepostojećim poveznicama Gileada i kineske države utemeljene su u činjenici da je Institut za virologiju u Wuhanu, kineskom gradu u kojem se virus izvorno proširio, u veljači zatražio patent za korištenje remdesivira u eksperimentalnom liječenju Covida-19 (Reuters).

To, naravno, ne znači da je Kina postala vlasnik remdesivira, već da kineski znanstvenici surađuju s američkom tvrtkom koja posjeduje patent nad ovim lijekom. Kineski zahtjev je odobren, ali Gilead je i dalje vlasnik osnovnog patenta i niti jedna inačica lijeka ne može postojati bez njihovog odobrenja, tumači Zhao Youbin, konzultant za intelektualno vlasništvo iz Šangaja.

Bez dokaza optužuju imunologa koji u SAD-u predvodi borbu protiv virusa da se uortačio s Kinom

Također se tvrdi da u vlasništvu nad patentom za remdesivir sudjeluje i Međunarodna medicinska organizacija UNITAID, povezana sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Zakladom Billa i Melinde Gates. Točno je da UNITAID surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u programima suzbijanja HIV-a, tuberkuloze i malarije, a odnedavno i Covida-19, kao i da je Zaklada Gates među glavnim donatorima UNITAID-a.

OAN, međutim, tvrdi da UNITAID ima urede u Wuhanu, pokraj Institut za virologiju, što bi ga trebalo činiti saučesnikom Kine u globalnoj zavjeri protiv Trumpa. Ta je informacija netočna; UNITAD-ovi uredi smješteni su u švicarskom gradu Ženevi.

Među Trumpove protivnike OAN svrstava i Anthonyja Faucija, američkog imunologa, direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je u SAD-u predvodio borbu protiv Covida-19 i tako stekao povjerenje i američkih građana (BBC).

OAN tvrdi da je Fauci dao Kini novac koji je iskorišten za razvoj novog koronavirusa u laboratoriju u Wuhanu. Ni ta tvrdnja nije točna.

Naime, Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti, kojim Fauci upravlja još od 1984. godine, dao je Institutu za virologiju u Wuhanu novac za provođenje studije o rizicima koronavirusa životinjskog porijekla, utvrdio je Snopes. Na ovom mjestu još jednom treba ponoviti kako i znanstvenici koji istražuju novi koronavirus, i američke obavještajne službe, tvrde da virus nije razvijen u laboratoriju.

Ovaj tekst naknadno je dopunjen informacijom koju je 3. lipnja 2020. objavio The Guardian, a koji je otkrio kako su dvije studije koje su pokazale štetnost korištenja hidroksiklorokina za tretiranje Covida-19 bazirane na podacima upitne kvalitete.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.