Faktograf.hr

Samo činjenice

Soda bikarbona ne liječi rak, a ovaj čovjek nije liječnik, nego opasan šarlatan

Screenshot: drleonardcoldwell.com

Facebookom kruži video intervju s nekadašnjim performerom inspirativnih govora Berndom Kleinom, koji se lažno predstavlja kao dr. Leonard Coldwell.

Devedesetih je uhvaćen kako se lažno predstavlja kao zaposlenik velikih kompanija poput Lufthanse i Telekoma, a danas govori o jednostavnim rješenjima za najteže bolesti. Za sebe tvrdi da je direktno zaslužan za 35.000 izlječenja od raka, dok su blizu dva milijuna onkoloških pacijenata navodno ozdravila zahvaljujući njegovim knjigama.

Premda ga je takav broj izlječenja trebao već učiniti opće poznatim imenom u javnosti, on to nije. Za to krivi medije i društvene mreže, na kojima ima brojne profile, dok istovremeno tvrdi da je usprkos blokadi njegove seminare pohodilo više od sedam milijuna ljudi.

Osim knjiga prodaje i suplemente, a liječi naturopatijom – vrstom pseudomedicine koja se protivi operacijama, lijekovima, cjepivima, čak i testiranjima. Coldwell se predstavlja kao doktor naturopatije. Na njegovoj službenoj stranici stoji informacija da drži doktorate iz filozofije i psihologije.

U viralnom videu koji kruži među hrvatskim korisnicima Facebooka Coldwell, međutim, daje medicinske savjete. Kao npr. o liječenju raka grlića maternice.

Soda bikarbona

Ako netko ima rak grlića maternice dovoljno je da uzme sodu bikarbonu za ishranu i da se napravi rastvor, kao što ga radi dr. Simoncini. Kad se time ispire, koliko znam, rak nestane.

Nema dokaza da soda bikarbona djeluje protiv raka. Takvo “liječenje” temelji se na pogrešnoj pretpostavci doktora Tullia Simoncinija da rak uzrokuje gljivična infekcija.

Zbog nesavjesnog liječenja Simonciniju je oduzeta licenca, a imao je i probleme sa zakonom. Na sudu je završio nakon što je oboljelima od malignih bolesti intravenozno ubrizgavao sodu bikarbonu otopljenu u vodi te postupak s iznimno jeftinim sirovinama naplaćivao više tisuća eura.

Na neučinkovitost ove terapije upozoravaju od mnogi, od Quackwatcha do American Cancer Societyja. Oni u svom vodiču kroz komplementarne i alternativne terapije za rak navode da “postoje značajni dokazi da su ove tvrdnje lažne”.

Neki liječnici ne koriste tako umjeren jezik i nazivaju liječenje sodom bikarbonom, “jednom od najmučnijih prevara za alternativno liječenje raka” te pozivaju na zaštitu najranjivijih pacijenata.

I u Hrvatskoj je zabilježen slučaj neuspješnog “liječenja” raka sodom bikarbonom, koji je rezultirao smrću 9-godišnjeg djeteta i sudskom presudom protiv roditelja zbog grube povrede prava svog djeteta, uskrate prava na liječenje i ozdravljenje.

Neplodnost

U videu je Coldwell posebno fokusiran na cjepiva, a pogotovo ona protiv HPV-a.

Upitan koje su posljedice davanja sve većeg broja cjepiva djeci, Coldwell odgovara:

“Prije svega neplodnost… Ovo spada u agendu kontrole populacije, odnosno smanjenja populacije (koristi engleski termin reduction, op.a.). Taj plan je napravljen da ne bi mogli rađati djecu i da ne bismo živjeli dovoljno dugo da bismo primali penziju.”

Budući da kasnije Billa Gatesa u istom videu naziva ubojicom, pretpostavka je da se radi o opovrgnutoj tezi da ovaj američki poduzetnik nastoji smanjiti svjetsku populaciju cjepivima, o čemu je Faktograf već pisao.

Iako se iz njegovih riječi može iščitati generalni stav da cjepiva izazivaju neplodnost, moguće je i da se izjava odnosi na cjepiva protiv HPV-a koje opetovano proziva u videu.

Odgovarajući na sumnje koje su se pojavile u javnosti vezano za cjepiva protiv HPV-a, Svjetska zdravstvena organizacija revidirala je više različitih studija i rezultata monitoringa vakcina protiv tog virusa uvedenih u kalendare cijepljenja sredinom dvijetisućitih.

Krajem prošle godine priopćili su kako dokazi ne upućuju na uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja protiv HPV-a i neplodnosti, usprkos izvještajima o slučajevima dijagnoze prijevremene insuficijencije jajnika koje su uslijedile nakon cijepljenja. Ova dijagnoza vodi do prijevremene menopauze i uzrok je smanjene plodnosti pa i neplodnosti žena.

“Tri članaka izvijestila su o slučajevima uranjene insuficijencije jajnika kod šest djevojčica, 8 do 24 mjeseca nakon što su primile prvu dozu četverovalentnog cjepiva. [1, 2, 3] Pronađena je vremenska povezanost, ali nije bilo dokaza za uzročno-posljedičnu povezanost niti za uključenost komponente cjepiva u patogenom procesu ili od autoimune bolesti”, navodi SZO.

Jedna od većih studija vezanih za ovaj poremećaj rada jajnika objavljena je u medicinskom časopisu Pediatrics. Upitnik je proveden među 200.000 žena u dobi od 11 do 34 godine, koje su cijepljene protiv HPV-a, tetanusa, difterije, pertusisa, influenze i meningokoka i pokazao je da pretilost, a ne cijepljenje, može značajno uvećati šanse za disfunkciju jajnika.

“Nismo pronašli dokaze povećanog rizika od uranjene insuficijencije jajnika nakon cijepljenja protiv HPV-a ili drugih rutinskih vakcinacija u adolescentskoj dobi”, navedeno je u zaključku. Tri od osam znanstvenika uključenih u studiju iskazalo je sukob interesa, odnosno izradu istraživanja koja su financirala proizvođači cjepiva, ali nevezano za ovu konkretnu temu.

Slično je zaključila i epidemiološka studija na 60.000 djevojaka objavljena 2020. godine u AJOG, na koju se poziva CDC navodeći da poveznice između zatajenja jajnika i cjepiva protiv HPV-a nema; tek nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima uzrok nije razjašnjen. S druge strane, HPV izaziva karcinome na genitalnom području, što može posredno dovesti do neplodnosti.

Ove je godine u časopisu Vaccine izašao i članak koji je utvrdio da je dijagnoza ovakve disfunkcije jajnika češća kod žena koje nisu primile cjepivo protiv HPV-a. Jedan od šest istraživača je iskazao sukob interesa.

O širenju neistinitih tvrdnji o sterilizaciji putem cjepiva protiv tetanusa pisali smo ranije.

(Nezapažena) smrt tisuća djevojaka

Kao što smo već naveli, Coldwell se najčešće osvrtao na cjepivo protiv HPV-a.

Djevojčice su padale u nesvijest dok je igla još bila zabodena, na hiljade djevojčica je umrlo od te vakcine, na hiljade ih ima trajna neurološka oboljenja i bolesti zbog Gardasil vakcine, iako proizvođači tvrde da to nije zbog vakcine. Zdrava djeca su se razbolijevala.

Zanimljivo, iscrpni izvještaj Sveučilišta u Adelaideu iz 2017. godine “Ozbiljni neželjeni događaji povezani s cjepivom protiv HPV-a“, koji je naručila Svjetska zdravstvena organizacija, ne spominje tisuće mrtvih ili osakaćenih djevojaka.

“Iako je gotovo svako ispitivanje prijavilo smrtne slučajeve, i većina ih je identificirala uzrok smrti sudionika, nije svako ispitivanje procijenilo uzročnost. U ispitivanjima koja su prijavila uzrok nije bilo smrtnih slučajeva za koja se smatra da su povezana s cijepljenjem. U ispitivanjima s Gardasil® ni jedna smrt se nije smatrala povezana s vakcinom. U ispitivanjima na Cervarix ™, dvije studije su zabilježile smrt, ali nisu procijenile njihovu uzročnost, ali jesu prijavili uzroke koji su bili: samoubojstvo, prometne nesreće, napad, rak, Crohnova bolest, sistemski lupus, stanje povezano s HIV-om i akutni infarkt miokarda”, navodi se u izvještaju.

Američki centar za kontrolu bolesti također izlistava niz studija temeljenih na prijavljenim smrtima nakon cijepljenja, čak i kada se ne sumnja da je cjepivo uzrok smrti. Iako je od 2006. do 2017. godine podijeljeno oko 100 milijuna vakcina, tek za nekoliko smrtnih slučajeva nije moglo biti ni potvrđeno niti opovrgnuto da su uzrokovane cjepivima.

Za Gardasil je prijavljeno 36,142 neželjenih posljedica cijepljenja njihovom centralnom sustavu VAERS. Od toga ih je 7% klasificirano kao ozbiljna posljedica. Kod Cervarixa je na 245 prijava bilo 4 posto teških posljedica. Gardasil i Cervarix nisu više dostupni u SAD-u, navodi CDC. Jedini je dostupan Gardasil 9, koji je imao 3 posto ozbiljnih posljedica na 28 milijuna doza i više od sedam tisuća prijavljenih neželjenih događaja.

CDC cjepivo smatra sigurnim, no upozorava da se mogu dogoditi alergijske reakcije koje treba prijaviti što prije. O učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a smo pisali i ranije [1, 2].

Nepriznavanje virusa kao uzročnika bolesti

Ako vam tijelo nije kiselo i ako vam ne manjka kisika, ni jedan virus se ne može množiti. Nije važno koji… [Bolest uzrokuju] manjak nutrijenata, stres i nedostatak energije… Neće se razboliti osoba koja je pozitivna, energizirana i puna života. Morate biti istrošeni, bez energije i depresivni da biste se razboljeli

Virusi itekako postoje kao uzročnici bolesti. O tome su za Faktograf pisali, među ostalim, profesorica epigenetike Vlatka Zoldoš te Luka BočkorInstituta za antropologiju.

Sindrom Zaljevskog rata

“Sindrom Zaljevskog rata je uzrokovan samo vakcinama. Nije ga uzrokovalo ništa drugo”

Ova hipoteza nije potvrđena. Iako su brojni radovi napisani na temu ove misteriozne multisimptomatske bolesti, od koje pati velik broj američkih vojnika nakon vojne intervencije protiv Iraka 1990. i 1991. godine, nije nedvojbeno utvrđeno da su upravo cjepiva dovela do zdravstvenih poteškoća.

Oni jesu primili veliki broj cjepiva unutar samo šest mjeseci, ali su bili izloženi i nizu toksina – od sarina do osiromašenog urana te raznim lijekovima koji su trebali povećati njihovu otpornost na napade bojnim otrovima.

Johns Hopskins uopće ne navodi cjepiva kao mogući uzrok, iako navodi niz mogućih uzroka – od zapaljenih bušotina do pesticida i posttraumatskog stresnog sindroma.

Dakle, iako je hipoteza o cjepivu kao uzroku tzv. sindroma Zaljevskog rata vrlo raširena, ona nije nedvojbeno dokazana.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.