Ocjena točnosti

Raspudić napada Faktograf propagirajući antisemitsku teoriju zavjere

Screenshot: RTL

Saborski zastupnik Mosta i poznati širitelj dezinformacija Nino Raspudić iskoristio je sinoćnje gostovanje u RTL Direktu da napadne Faktograf.

“Najveći lažovi i manipulatori u zemlji Gong i HND su evo napravili Faktograf pa će oni određivati uz Sorosev novac što je istina, a što nije istina u Hrvatskoj”, rekao je Raspudić.

U samo ovoj jednoj citiranoj rečenici Raspudić je izrekao čak tri činjenično netočne tvrdnje, koje su zatim republicirali rubni portali poznati po širenju dezinformacija (npr. Narod.hr ili Teleskop.hr). Pa idemo redom.

1. Najveći lažovi i manipulatori u Hrvatskoj

Raspudić za ovu svoju tvrdnju nije iznio nikakav dokaz ili primjer. Rad prozvanih organizacija je potpuno javan, baš kao i rad Faktografa. Kada je Faktograf objavio bilo kakvu činjeničnu netočnost, laž ili manipulaciju? Raspudić je slobodan ukazati nam na takav primjer, ako ga može pronaći.

Na ovom mjestu treba istaknuti i da je Faktograf član IFCN-a, Međunarodne mreže fact-checkerskih organizacija, te potpisnik IFCN-ovog Kodeksa principa. Naš rad svake godine prolazi nezavisnu evaluaciju koja pokazuje da se držimo najviših profesionalnih standarda. Faktograf objavljuje isključivo dokazive činjenične tvrdnje, ne koristi anonimne izvore te transparentno navodi sve izvore informacija koje objavljujemo.

2. Sorosev novac

Rad Faktografa nije financiran nijednom lipom “Sorosevog novca”, tj. nismo nikad primili potporu Otvorenog društva, zaklade milijardera Georgea Sorosa. Informacije o Faktografovim izvorima financiranja javno su dostupne na našim stranicama. Otvoreno društvo djelomično financira rad Gonga, koji također javno objavljuje podatke o izvorima financiranja.

Ako Otvoreno društvo u budućnosti bude spremno financijski podržati Faktograf, takvu ćemo podršku rado primiti. Naime, rašireno demoniziranje Georgea Sorosa i njegove zaklade nemaju nikakvo uporište u činjenicama.

Radi se o antisemitskom narativu inspiriranom Sorosevim židovskim porijeklom, a koji najčešće promovira ekstremna desnica. Pionir demonizacije Sorosa u Hrvatskoj bio je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman, i sam osvjedočeni antisemit. Tuđman se 1994. morao čak i javno ispričavati zbog antisemitskih stavova iznesenih u svojoj knjizi “Bespuća povijesne zbiljnosti”.

Političari koji propagiraju teorije zavjere o “Sorosevim plaćenicima” to uglavnom rade jer su svjesni da si zbog raširenog antisemitizma tako mogu priskrbiti političke bodove među netolerantnim elektoratom ili zbog toga što i sami imaju antisemitske stavove.

Najpoznatija antisemitska teorija zavjere sadržana je u fabriciranom dokumentu “Protokoli sionskih mudraca” i govori o navodnom mračnom planu “židovske elite” da ovlada svijetom. George Soros, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, za suvremene je teoretičare zavjere utjelovljenje te “židovske elite”.

Iako nema nikakvo uporište u stvarnosti i odavno je razotkrivena kao lažna, ova je teorija zavjere inspirirala njemačke naciste na genocid nad europskom židovskom populacijom pa stoga najbolje ilustrira zbog čega je važno u javnom diskursu inzistirati na činjenicama. Faktograf će zbog toga nastaviti predano raditi svoj posao, koliko god ekstremne desničare iritiralo prokazivanje njihovih laži.

3. Određivanje što je istina

Faktograf se ne bavi istinom, bavimo se činjenicama. Provjeravamo činjeničnu točnost javno izrečenih tvrdnji. Ne određujemo što je istina, a što nije, već ukazujemo na činjenično netočne i neutemeljene tvrdnje u javnom prostoru.

Kvalitetu našeg rada prepoznao je i Facebook, kompanija koja u svom vlasništvu ima najveću svjetsku društvenu mrežu. Faktograf je jedan od partnera u Facebookovom Third Party Fact-Checking programu, što znači da Facebook temeljem Faktografovih tekstova sužava doseg tvrdnjama za koje utvrdimo da su činjenično netočne.

To je zapravo ono što smeta Raspudića i njegove kolege iz Mosta; zahvaljujući radu Faktografa, onemogućeno im je neometano širenje lažnih i dezinformirajućih tvrdnji putem Facebooka i Instagrama. Iz istog razloga Faktograf je ranije klevetao Raspudićev stranački kolega Nikola Grmoja, a napadali su nas i drugi ekstremni desničari, poput Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.

Svima njima bilo bi puno lakše kada bi društvene mreže mogli neometano koristiti za distribuciju svojih laži. Pridobivanje birača korištenjem dezinformacija puno je jednostavnije nego nuđenje stvarnog, činjenično utemeljenog i društveno korisnog političkog sadržaja. Raspudić i njegovi kolege će, međutim, morati prihvatiti da Faktograf, njihovim pritiscima usprkos, neće prestati raditi svoj posao jednako kao i do sada: profesionalno i transparentno, uvijek inzistirajući samo na činjenicama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.