Razotkriveno

Dezinformacije o pandemiji komentatora Milojka Pantića

Sportski komentator Milojko Pantić na svom Youtube kanalu širi niz dezinformacija o pandemiji koronavirusa i cijepljenju.
Youtube/Sportska galaksija

Društvenim mrežama ovih se dana ubrzano dijeli video u kojem Milojko Pantić, poznat kao bivši televizijski sportski komentator, širi niz dezinformacija o pandemiji koronavirusa i cijepljenju.

Video, koji je objavljen na privatnom profilu (arhivirano ovdje) i kojeg je dosad podijelilo više od 11 000 ljudi, dio je emisije koju Pantić objavljuje na svom Youtube kanalu. Epizodu emisije naziva  Sportska Galaksija – Direktno i bez pardona u kojoj širi netočne tvrdnje na Youtubeu je pogledalo više od 15.000 ljudi.

Pantić bez ikakvog dokaza tvrdi da “svetska financijska oligarhija” kreće u izmjenu života na planeti putem projekta “kojeg su nazvali pandemija virusa Covid-19.”

Prije nego se osvrnemo na neke od njegovih tvrdnji, valja napomenuti da ne postoji virus Covid-19, kako tvrdi Pantić. Covid-19 naziv je bolesti koju izaziva zaraza virusom koji se pak naziva SARS-CoV-2.

Kissinger i nepostojeće Vijeće za eugeniku

Kako navodi Pantić, eugenika je “program Svetske zdravstvene organizacije za poboljšanje ljudske vrste i to tako što će se svet očistiti od negativne eugenike”, odnosno, kako navodi, eliminirat će se “siromašni i hendikepirani ljudi”.

“Kissinger je na Vijeću za eugeniku 25. februara 2009. godine, prije nego je proglašena pandemija svinjske gripe, između ostalog rekao i ovo: “Jednom kada stado prihvati obaveznu vakcinu, igra je završena. Tada će prihvatiti bilo šta za opštu dobrobit. Kontrolišete li um ovaca, kotrolisati ćete cijelo stado. Proizvođaći vakcina će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji su investitori. To će biti ogromna pobeda, razredit ćemo stado a pritom će oni sami platiti usluge istrebljenja”.

Ova dezinformacija internetom kruži oko godinu i pol dana, unatoč tome što ju je nekoliko fact checking medija označilo kao netočnu.

Faktograf je o navodnoj izjavi američkog diplomata Henry Kissingera već pisao.

Izjava se počela širiti internetom u travnju 2019. godine u obliku mema kojeg je na svojim stranicama prenio protal Teleskop (arhivirano ovdje). Navodeći Teleskop kao izvor, dezinformacije o Kissingerovoj izjavi o cijepljenju kasnije je podijelio i umirovljeni general Hrvatske vojske Željko Sačić (arhivirano ovdje) koji se na prošlim europskim izborima kandidirao na listi Hrvatskih suverenista.

Izjava koja se prepisuje Kissingeru je lažna. Naime, iz fact-checking redakcije AFP-a, kontaktirali su Kissingerov ured čiji su djelatnici potvrdili kako je citat koji se navodi potpuna izmišljotina.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija još je u lipnju 2019. godine potvrdila da nikakvo Vijeće za eugeniku ne postoji među radnim tijelima organizacije.

Države nisu 2018. godine naručivale “opremu za Covid-19”

Nadalje, Pantić tvrdi da su 2018. godine sve vlade znale da će svijet biti zaustavljen radi Covida-19.

“Na sajtu Svjetske banke pronađen je dokument pod nazivom Trgovinski bilans Svjetske banke za 2018. godinu koji nedvosmisleno potvrđuje da se još tad krenulo u realizaciju projekta Covida -19. U ovom dokumetu lepo se vidi da su vlade svih država na planeti još te 2018-te  godine kupile opremu za Covid-19 i testove od World Integrated Trade Solutiona koja pripada Svjetskoj banci”, navodi Pantić tvrdeći da su opremu unaprijed naručile i Hrvatska i Srbija.

Riječ je o netočnoj tvrdnji. Države nisu 2018. godine kupovale opremu koja je tada bila klasificirana za Covid-19.

Novinarima AFP Fact Checka, iz Svjetske banke odgovorili su kako proizvodi s klasifikacijom Covid-19 u bazi podataka WITS-a odgovaraju medicinskoj opremi koja se dugo  koristila u druge svrhe, a koja je dobila na važnosti u pandemiji. Riječ je o retroaktivnom preimenovanju klasifikacijskih oznaka, sve kako bi se vladama olakšao uvid u postojeće zalihe medicinskih potrepština.

O odluci koju je Svjetska carinska organizacija donijela u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Faktograf je već pisao ovdje.

Čipiranje

Slijede naravno vakcinacije, čipovanja i sva druga čuda kojima će se svjetska populacija staviti pod kontrolu. I to nije ništa drugo nego totalna promena načina života na planeti, odnosno, kraj civilizacije homo sapiensa.

Teorije zavjere o kontroli nad svjetskom populacijom svako toliko iskrsnu u nekom drugom obliku. Često su povezane s cijepljenjem kojem, kako tvrde dezinformatori, nije cilj zaštiti ljudsku populaciju od virusnih bolesti, već porobiti stanovništvo na planeti.

Faktograf je već raskrinkao netočne tvrdnje iz 10-minutnog videa koji je kružio internetom i u kojem se tvrdilo da svjetske elite nastoje ubiti milijarde ljudi te da će to napraviti pomoću “nano-cijepljenja”, odnosno čipova. Pisali smo i o Bill Gatesu, najčešćem protagonstu takvih teorija zavjera za kojeg postoje neutemeljena vjerovanja da želi čipirati čovječanstvo. (1,2,3,4). U drugim, također popularnim verzijama “čipiranja”, porobljavanje populacije u svom planu imaju i Rockefellerovi koji su, tvrde neki teoretičari zavjera, izmislili panedmiju koronavirusa (o čemu smo pisali ovdje i ovdje).

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.