Dezinformacije o koronavirusu

Joe Biden opet nije umro; a ni brojni drugi nisu pogubljeni

Portal Istinom protiv laži uporno objavljuje dezinformacije povezane sa životom, odnosno smrću čelnih američkih političara.
Joe Biden
Tiburi/Pixabay

Istinom protiv laži, stranica za koju smo nekoliko puta utvrdili da širi dezinformacije (1,2,3), nastavlja širiti netočne i bizarne tvrdnje. Neke od njih zaintrigirale su našeg čitatelja koji nam se javio s upitom da ih provjerimo.

Većina dezinformacija na koje nas je uputio na Facebooku objavljene su u periodu od 11. -13. veljače.

Uhićeni? Ne

Prvo je osvanula netočna informacija da su osnivači Facebooka i Twittera, Mark Zuckerberg i Jack Dorsey, uhićeni. (arhivirano ovdje)

“Na vojnom sudu obojica imaju vrlo malo izgleda da izvuku živu glavu ako postoje dokazi za njihovo suučesništvo u veleizdaji. A postoje. Suđenja su kratka, bez mogućnosti odvjetnika, pa je za pretpostaviti da će obojicu vojni sud osuditi na smrtnu kaznu”, stoji u objavi koja je podijeljena preko 80 puta.

Pogubljeni? Ne

Nešto dramatičnija netočna objava od istog dana odnosila se na Nancy Pelosi, predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, koja je, sudeći po autorima objave – pogubljena (arhivirano ovdje). Isto se, tvrdi Istinom protiv laži, dogodilo i Mike Penceu, bivšem američkom potpredsjedniku.

“Potvrđeno je da je pogubljen još jedan pripadnik duboke države, potpredsjednik bankrotirane korporacije US Inc. Mike Pence. Nalazio se na popisu onih koji su uhićeni, pogubljeni ili čekaju suđenje koji mnogi nazivaju Nurnberg 2”, stoji u objavi koja je arhivirana ovdje.

Za kraj, Istinom protiv laži naveli su još jednu bizarnu dezinformaciju na svom Facebooku, a to je da je američki predsjednik Joe Biden također pogubljen, kako se tvrdi u tekstu objavljenom na web stranici (arhivirano ovdje)  zbog zločina nad djecom i čovječanstvom.

I ranije žive proglašavali mrtvima

Prije svega, valja naglasiti kako je stranica Istinom protiv laži nekoliko puta žive ljude proglašavala – mrtvima. Faktograf je nedavno pisao o tome kako je ta stranica objavila vijest u kojoj je navela da je bivši američki predsjednik Bill Clinton umro, što dakako nije bila istina.

Za informaciju u o navodnom pogubljenju Nansy Pelosi i Mike Penca autor ne navodi nikakve dokaze, niti izvore.

Nancy Pelosi početkom ovog tjedna najavila da će američki Kongres krenuti u osnivanje neovisnog povjerenstva koje će razmotriti činjenice i uzroke povezane s pobunom na američkom Kapitolu koju su pokrenuli pristaše bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. (Guardian) Mike Pence, kako pišu američki mediji (1,2), vratio se u rodnu Virginiju gdje trenutno živi sa ženom, a uskoro planira i biti savjetnik u Zakladi Heritage.

Kao što Pelosi i Pence nisu mrtvi, tako Zuckerberg i Dorsey nisu uhićeni. Osnivač Facebooka je na slobodi i objavljuje sadržaj na svojoj stranici, kao i šef Twittera koji je ovih dana bio aktivan na profilu zagovarajući razvoj bitcoina na tržištima na kojima se još ne koristi u većem razmjeru.

Biden je živ

Stranica Istinom protiv laži također je i Bidena već jednom proglasila mrtvim. O tome je Faktograf već pisao ovdje. Zanimljivo je kako su administratori stranice 18. siječnja prvo objavili vijest da je Biden uhićen (arhivirano ovdje) , da bi isti dan objavili vijest da je umro od zatajenja srca (arhivirano ovdje).

No izgleda da su iz Istinom protiv laži demantirali sami sebe, jer po najnovijoj verziji od 10. veljače, Biden nije umro od zatajenja srca nego je pogubljen. I to na Međunarodnom vojnom sudu za ljudska prava, navode autori.

Sud takvog naziva, naime, ne postoji.

“Inauguracija Donalda Trumpa, kao 19-og predsjednika Amerike, planirana je 4. ožujka 2021”, stoji dalje u tekstu u kojem se pogrešno navodi i kako je Trump i dalje vrhovni zapovjednik vojske.

Riječ je o netočnoj tvrdnji. Donald Tramp bivši je američki predsjednik nakon što je Joe Biden pobijedio na izborima u SAD-.u. Novi predsjednik inaguiran je 21. siječnja ove godine, a njegov govor možete pročitati ovdje.

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.