Faktograf.hr

Samo činjenice

Tražilica za detaljan uvid u rezultate lokalnih izbora za izvršnu vlast

Prikupili smo otvorene podatke o rezultatima izbora za načelnike, gradonačelnike i župane te napravili tražilicu kojoj sami možete pristupiti.
ilustracija: Faktograf.hr

Faktograf.hr tijekom ovog tjedna analizirao je rezultate drugog kruga lokalnih izbora. Rezultate izbora analizirali smo temeljem podataka u otvorenom formatu, koje smo prikupili od Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Radi lakše obrade prikupljenih podataka, kreirali smo tražilicu koju, kao i nakon prvog kruga, otvaramo svim našim čitateljima i čitateljicama. Podaci iz tražilice prikupljeni su 30. svibnja sa stranice DIP-a. Tražilica nudi uvid u rezultate izbora za načelnike općina, gradonačelnike i župane, kao i usporedbu s rezultatima lokalnih izbora 2017. godine.

Kako koristiti tražilicu?

Prva stranica tražilice prikazuje broj županija koje su stranke osvojile na lokalnim izborima 2017. i 2021. godine.

Klikom na stranku u tablici, na karti se prikazuje broj županija u kojima je stranka ostvarila pobjedu. Klik na plus ispred svake stranke otvara popis osvojenih županija. Zelenom bojom na karti prikazane su županije koje je odabrana stranka ostvarila na ovim lokalnim izborima. Žuto su obojane županije koje je odabrana stranka osvojila na lokalnim izborima 2017. godine, ali izgubila 2021. godine. Plavo su obojane županije koje je odabrana stranka osvojima u oba izborna ciklusa – 2017. i 2021. godine. Ako je u tablici odabrana jedna stranka i jedna godina, zelenom bojom označene su sve jedinice osvojene na lokalnim izborima te godine.

Filtriranje između karte i tablice je dvosmjerno. Klikom na odabranu županiju, u tablici se prikazuje broj župana prema stranci i izbornom ciklusu. Prelaskom miša preko županije, prikazuje se prozor u kojem su navedeni sljedeći podaci: kandidacijska lista koja je osvojila županiju, ime župana, krug u kojem je županija osvojena te postotak i broj osvojenih glasova – za 2017. i 2021. godinu.

Druga stranica tražilice nudi prikaz broja gradskih i općinskih i načelnika prema strankama i izbornom ciklusu. Vrijede ista pravila kao i za prikaz po županijama: u tablici možete odabrati stranku i godinu, a na karti grad, odnosno općinu.

Na trećoj stranici izborne tražilice tablično je prikazan postotak osvojenih županija u odnosu na broj županija u kojima su stranke predale kandidature. Temeljem tih podataka, primjerice, napravili smo analizu stranaka s barem dvoznamenkastim brojem kandidatura.

Četvrta stranica nudi isti prikaz kao treća, samo se podaci odnose na postotak osvojenih gradova i općina u odnosu na broj gradova i općina u kojima su stranke predale kandidature.

Tražilica rezultata izbora za gradska i općinska vijeća te županijske skupštine

Podsjećamo, nakon prvog kruga lokalnih izbora objavili smo tražilicu sastava županijskih skupština, kao i gradskih te općinskih vijeća.

Ovdje možete čitati sve analize nastale prema podacima u otvorenom formatu koje smo prikupili od DIP-a.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.