Razotkriveno

Nije točno da je polovica njemačkih Covid pacijenata zapravo hospitalizirana zbog drugih bolesti

Istraživanje njemačkog Bilda o manjkavostima bolničkih podataka na društvenim mrežama transformirano je u dezinformaciju prema kojoj je polovica njemačkih Covid pacijenata hospitalizirana zbog drugih bolesti.
Foto: SJObjio/Unsplash

Društvenim mrežama širi se neutemeljena tvrdnja da je u njemačkim bolnicama dvostruko manje Covid pacijenata nego što se tvrdi u službenim statistikama.

!!BOMBA IZ NJEMAČKE!! Polovica onih koji se vode kao hospitalizirani zbog korone, nije hospitalizirana zbog korone već zbog drugih bolesti

Naslov je to teksta objavljenog na portalu 2012-Transformacija svijesti (arhiviran ovdje) za koji smo mnogo puta utvrdili da širi dezinformacije o pandemiji. (1, 2, 3).

U članak na portalu Transformacija Svijesti ubačen je i video zapis s hrvatskim titlovima, koji se također dijeli i među korisnicima Facebooka (primjer arhiviran ovdje).

Ovaj rubni portal tako navodi kako je njemačka televizija SAT1 objavila istraživanje časopisa Bild koje kaže kako polovica onih koji se vode pod hospitalizirane zbog Covida, uopće nisu u bolnici zbog zaraze, već zbog drugih bolesti ili ozljeda.

“Nažalost potpuno isto se događa kada je riječ i o covid umrlima. Naime, umrli od raka ili neke druge teške kronične bolesti ubraja se pod umrle od covida samo zato što su bili testirani kao pozitivni”, piše na portalu Transformacija Svijesti.

U njemačkom tabloidu Bild doista je objavljen članak u kojem se tvrdi da podaci o Covid bolesnicima nisu sasvim pouzdani. No, u Bildovom se članku ne tvrdi da je broj Covid pacijenata upola manji od evidentiranog.

Što kaže Bild?

Prije svega, treba reći da istraživanje njemačkog tabloida Bilda nije znanstveno istraživanje. Bild je, naime, poslao upite zdravstvenim upravama četiri njemačke savezne pokrajine (od njih ukupno 16) te u tekstu objavio dostavljene odgovore.

U istom tekstu se nigdje izričito ne navodi da polovica onih koji su hospitalizirani zbog Covida nisu hospitalizirani radi zaraze, već radi drugih bolesti. U naslovu Bildovog članka stoji da su “mnogi ljudi” koji se vode kao Covid pacijenti u bolnici zapravo završili iz drugih razloga.

Tako podaci za regiju Baden-Württemberg govore da je od 4771 pacijenata koji se u statistici vode kao pacijenti s koronom, njih 3736, odnosno 91 posto, u bolnicu došlo upravo zbog zaraze novim koronavirusom. Ostalih 330, odnosno devet posto, imali su i druge zdravstvene probleme.

U Bremenu, od 176 pacijenata koji se vode kao Covid bolesnici, njih 120 (68 posto) završilo je u bolnici upravo zbog težeg oblika zaraze virusom SARS-CoV-2, dok je njih 56 (32 posto) imalo druge bolesti.

Za pokrajinu Saarska, Bild navodi sljedeće: između 22. studenog i 19. prosinca hospitalizirano je 260 pacijenata koji se u statistici vode kao oboljeli od Covida-19. Njih 126, odnosno 48 posto, završili su u bolnici isključivo radi zaraze virusom. Kod 48 pacijenata (18 posto) točan razlog je nepoznat, dok su njih 86 (33 posto) imali druge bolesti te su uz to bili pozitivni na SARS-CoV-2.

Za pokrajinu Rhineland-Pfalz navodi se kako regionalne vlasti znaju samo za 55 od 139 pacijenata kod kojih je bolest Covid-19 bio glavni razlog hospitalizacije.

U Bildu se, drugim riječima, ne tvrdi da polovica pacijenata koji se vode kao hospitalizirani zbog Covida-19 nisu doista Covid pacijenti. Međutim, upozorava se da među pacijentima postoji određeni broj ljudi koji po dolasku u bolnicu uopće nisu znali da su zaraženi novim koronavirusom.

Italija

U tekstu na portalu Transformacija Svijesti se također navodi kako je izvješće Talijanskog visokog instituta za zdravlje pokazalo da je u Italiji broj smrtnih slučajeva od Covida-19 u službenoj statistici pogrešno evidentiran, tj. da je od svih registriranih smrtnih slučajeva njih samo 2,9 posto uistinu bilo zbog Covida-19. Ni ova tvrdnja nije točna.

“Od 130.468 umrlih koje je registrirala službena statistika u vrijeme pripreme izvješća, samo 3.783 bilo je zbog samog virusa “, navodi se u članku na rubnom portalu Transformacija svijesti.

Netočno je da je su u Italiji od koronavirusa umrle “samo” 3.783 osobe. Radi se o dezinformaciji koju je Faktograf već razotkrio kao netočnu (1, 2).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.