Razotkriveno

Nema dokaza da je 13-godišnjak iz New Jerseyja preminuo od posljedica cijepljenja

Rubni portal Epoha tvrdi da je 13-godišnjak u SAD-u iznenada preminuo nakon cijepljenja. Prešućuju da je cijepljen sedam mjeseci prije smrti.
HINA/ Damir SENČAR/ ua

“Šok! Dvaput cijepljeni 13-godišnji dječak Jack Thomas O’Drain preminuo nakon srčanog zastoja u novogodišnjoj noći”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu Epoha, stranici za koju smo i ranije uočili da širi dezinformacije o pandemiji i cijepljenju protiv Covida-19 (1, 2, 3).

U članku se tvrdi da je 13-godišnji Jack Thomas O’Drain iz New Jerseyja preminuo od “neobjašnjivog” srčanog zastoja. Srčani zastoj se manipulativno dovodi u vezu s činjenicom da je dječak cijepljen.

Članak koji je preuzet i preveden s portala The Covid World (arhivirano ovdje) referira se na post dječakove majke, Jennifer O’Drain, objavljen na Facebooku 6. lipnja prošle godine (arhivirano ovdje). Ona je objavila fotografiju dječaka uz opis “Druga doza primljena”.

Izvor: Screenshot/Facebook

Ova objava na njenom Facebooku više nije javno dostupna. Uklonjena je nakon što su se ispod objave počeli pojavljivati komentari koji su dječakovu smrt povezivali s cijepljenjem.

Članak na portalu Epoha ne nudi nikakve dokaze da je cijepljenje povezano s “neobjašnjivim” srčanim zastojem, a također se prešućuje činjenica da je 13-godišnjak drugu dozu cjepiva primio sedam mjeseci prije iznenadne smrti.

Slijedeći tu logiku, možemo tvrditi i da je 13-godišnjak prije šest mjeseci pojeo vrećicu kikirikija i zbog toga preminuo – ni za to nemamo dokaza.

U posljednje se vrijeme često šire dezinformacije i lažne vijesti o iznenadnim smrtnim slučajevima navodno povezanim sa cijepljenjem protiv Covida-19. Vrlo često se u takvim slučajevima tvrdi da je smrt nastupila zbog srčanog zastoja.

Kako smo već pisali, da su mlađe muške osobe nakon cijepljenja u povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) poznato je već otprije. Otkriveno je to tijekom provođenja kampanje cijepljenja u Izraelu. Međutim, kako se radi o rijetkim i uglavnom blagim nuspojavama, to otkriće nije utjecalo na preporuke prema kojima se cijepljenje i dalje smatra znatno sigurnijom alternativom preboljenju Covida-19.

O dezinformacijama o “ogromnom broju” smrti od srčanog udara među dječacima i mladićima na Faktografu smo također pisali, kao i o korištenju stvarnih smrtnih slučajeva za širenje dezinformacija o cijepljenju (1, 2).

O svim dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 koje smo na Faktografu dosad razotkrili kao netočne, možete čitati u našem live blogu (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.