Razotkriveno

Svjetsko zdravstveno vijeće nije nikakav znanstveni autoritet, već skupina poznatih dezinformatora

Portal Epoha doprinosi širenju dezinformacija koje plasira međunarodna antivakserska organizacija u čijem članstvu je i hrvatska Inicijativa Hipokrat.
Foto:National Cancer Institute/Unsplash

“Svjetsko zdravstveno vijeće poziva na hitno zaustavljanje eksperimentalnih ‘cjepiva’ protiv Covida-19”, naslov je članka (arhiviran ovdje) na portalu Epoha, stranici za koju smo i ranije uočili da širi dezinformacije o pandemiji i cijepljenju protiv Covida-19 (1, 2).

Poziv na hitno zaustavljanje “eksperimentalnih cjepiva” potpisuju imena s kojima smo se, razotkrivajući netočnost dezinformacija u digitalnom prostoru, već nekoliko puta susreli.

Neka od njih su Dolores Cahill, irska znanstvenica koja često širi dezinformacije i neutemeljene tvrdnje o cjepivu, i o kojoj smo pisali u nekoliko navrata (1, 2, 3). Tu je i Sucharit Bhakdi, umirovljeni mikrobiolog čije su se dezinformacije o pandemiji i cjepivu mjesecima reciklirale bespućima interneta (1, 2, 3). Društvo im pravi i bivši djelatnik farmaceutske kompanije Pfizer, Michael Yeadon, o čijim smo netočnim tvrdnjama također pisali (1, 2, 3).

U Svjetsko zdravstveno vijeće uključeni su i Vladimir Zelenko, američki liječnik opće medicine koji je postao poznat nakon što je počeo širiti pseudoznanstvene tvrdnje o cjepivu protiv Covida-19 te njemački liječnik Wolfgang Wodarg koji je netočno tvrdio kako koronavirus nije opasniji od gripe.

“Svi oni vrlo ustrajno i dosljedno upozoravaju svijet na štetne učinke koji proizlaze iz eksperimentalnih injekcija protiv  Covida 19; upozoravajući i na njihove dugoročne učinke, koji se u ovom trenutku ne mogu znati jer većina kliničkih ispitivanja neće biti završena do 2023. godine, a neka tek 2025. godine”, navodi se u članku na portalu Epoha.

Osim toga, tvrdi se i kako Vijeće navodi da svako sudjelovanje u proizvodnji, distribuciji, administraciji i promicanju cjepiva krši temeljna načela običajnog prava, ustavnog prava i prirodne pravde, kao i Nürnberški zakonik, Helsinšku deklaraciju i druge međunarodne ugovore.

Antivaksersko udruženje

Iako Svjetsko zdravstveno vijeće (World Council for Health) zvuči kao formalno udruženje sa znanstvenim autoritetom, ono to zapravo nije.

Na službenoj stranici inicijative može se naći i više informacija o tome kako je ta inicijativa nastala.

U ožujku 2021. godine uz pomoć donacija osnovana je tvrtka EbMCsquared CiC koja je, navodi se na stranici Vijeća, usredotočena na zdravlje zajednice. Tvrtka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu danas upravlja s tri nove globalne “zdravstvene” inicijative.

Osim Svjetskog zdravstvenog vijeća, tu je Britanska inicijativa za razvoj preporuka za ivermektin (BiRD), čiji je cilj učiniti ivermektin dostupnim širom svijeta za liječenje Covida-19 (iako tvrdnje da ivermektin liječi Covid-19 nemaju jasno utemeljenje u znanstvenim spoznajama). U sklopu tvrtke djeluje i inicijativa Moje zdravstveno društvo koje zagovara novi holistički model zdravstvene skrbi temeljen na načelima  “nečinjenja štete, preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje te slobode izbora načina na koji ćemo ostati zdravi”.

Svjetsko zdravstveno vijeće, kako se može naći na stranici, u svom članstvu broji preko 100 inicijativa diljem svijeta. Jedna od njih je i Inicijativa Hipokrat iz Hrvatske.

Kako je Faktograf već pisao, riječ je o navodnoj liječničkoj inicijativi za koju se ne zna tko je točno čini, niti koliko članova broji. Nepoznata skupina još se u studenom prošle godina prvi put obratila medijima “otvorenim pismom” koje ipak većina, budući da je bilo anonimno, nije objavila. Osim što širi činjenično netočne i neutemeljene tvrdnje, Inicijativa Hipokrat sudjelovala je i u organizaciji prosvjeda protiv epidemioloških mjera.

Dezinformacije

Ovdje ćemo se samo kratko osvrnuti na netočne i znanstveno neutemeljene tvrdnje koje se mogu naći u priopćenju Svjetskog zdravstvenog vijeća koje je objavio portal Epoha.

Prije svega, i kao što smo puno puta pisali (1, 2, 3, 4), cjepiva nisu eksperimentalna. Ona su to bila u onoj fazi kada su prolazila klinička ispitivanja, prije nego su odobrena za korištenje i stavljena na tržište.

Cjepiva su dobila uvjetno odobrenje, što je čest argument kojim se protivnici cijepljenja služe kako bi “dokazali” da je cjepivo eksperimentalno, iako to nije točno. Uvjetno odobrenje, kako se može naći na stranici Europske agencije za lijekove (EMA), znači da je postupak odobrenja ubrzan zbog velike javnozdravstvene ugroze, što epidemija Covida-19 svakako jest.

“Sada znamo da je sto puta veća vjerojatnost da će djeca umrijeti od ovih eksperimentalnih injekcija nego od Covida-19. Cijepljeni sportaši diljem svijeta kolabiraju pred našim očima. Unatoč činjenici da su sustavi izvještavanja ograničeni i pasivni, zabilježeni su milijuni štetnih učinaka ovih cjepiva, koji uključuju smrt, paralizu, krvne ugruške, moždane udare, miokarditis, perikarditis, srčane udare, spontani pobačaj, kronični umor i ekstremnu depresiju”, navodi se u članku portala Epoha.

Za navedene tvrdnje nigdje se ne navode konkretni podaci ili znanstveni dokazi. Tako, recimo, ne postoji istraživanje koje bi dokazalo da je sto puta veća vjerojatnost da će djeca umrijeti od cjepiva nego od Covida-19. Da je tako, svjedočili bismo velikom broju djece preminule nakon cijepljenja, što se u ovom trenu ne događa.

Kako se može naći u izvješću objavljenom na internetskoj stranici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u kliničkim ispitivanjima je cjepivo Pfizer-BioNTech primijenjeno na 3109 djece u dobi od 5 do 11 godina. Većina nuspojava bila je blaga do umjerena te nisu zabilježene ozbiljne nuspojave povezane s cijepljenjem.

CDC je također pregledao i nuspojave dječjeg cjepiva koje su prijavljene VAERS-u, sustavu za prijavu nuspojava cjepiva kojim zajedno upravljaju CDC i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Iako je riječ o bazi koju antivakseri često zloupotrebljavaju kako bi manipulirali brojem nuspojava, i putem koje nuspojave može prijaviti bilo tko, bez obzira na to jesu li one zaista povezane s cijepljenjem, evidentirane nuspojave dječjeg cjepiva zapravo su minorne.

Naime, kako navodi CDC, u razdoblju od 3. studenoga do 19. prosinca 2021. iskorišteno je približno 8,7 milijuna doza Pfizer-BioNTech cjepiva za djecu u dobi od 5 do 11 godina. VAERS je u tom periodu primio tek 4.249 prijava nuspojava nakon cijepljenja, od kojih 4.149 (97,6 posto) nisu bile ozbiljne.

Sa sličnim neutemeljenim tvrdnjama o cijepljenju djece susretali smo se i ranije. Paralelno s početkom cijepljenja djece, društvenim mrežama počele su se širiti tvrdnje kako cjepivo oštećuje djeci mozak, za što smo utvrdili da je netočno.

Kada je riječ o ostalim tvrdnjama iz priopćenja Vijeća, dovoljno je samo pogledati podatke o nuspojavama koje EMA redovito objavljuje na svojoj stranici kako bi se zaključilo da je tvrdnja o milijunima zabilježenih štetnih učinka cjepiva – netočna.

Važno je pritom napomenuti kako je riječ o podacima iz sustava EudraVigilance u kojem unošenje nuspojava također nije ograničeno na medicinske djelatnike. Drugim riječima, nuspojave može prijaviti bilo tko, zbog čega nema garancije da su nuspojave i smrtni slučajevi koji su prijavljeni u tu bazu doista posljedica primanja cjepiva, što se navodi na samoj stranici baze EudraVigilance.

Oni, s datumom do 1.prosinca 2021. godine, izgledaju ovako:

Do tog datuma, primijenjeno je 479.000.000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech te prijavljeno 471.824 nuspojava, od čeka je 5.962 sa smrtnim ishodom. Za cjepivo AstraZenece, koje je primljeno 68.800.000 puta, prijavljeno je 223.295 nuspojava, od kojih je 1.303 sa smrtnim ishodom. Modernino cjepivo primijenjeno je u 61.600.000 doza, prijavljeno je 108,583 nuspojava, 588 sa smrtnim ishodom.  Janssenovo cjepivo primljeno je u 18.100.000 doza, prijavljenih je nuspojava 31.782, od čega je sa smrtnim ishodom njih 233.

Većina prijavljenih nuspojava, kako navodi EMA na svojim stranicama, su blage i kratkotrajne prirode.

Međutim, kod nekih su cjepiva ipak uočene neke ozbiljnije, ali vrlo rijeke nuspojave.

Primjerice, Europska agencija za lijekove zaključila je da postoji moguća povezanost cijepljenja sa zgrušavanjem krvi, odnosnom, trombozom, te je ona stoga navedena kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja. No unatoč tome, EMA i dalje smatra kako dobrobiti cijepljenja uvelike nadmašuju rizik od nuspojava (EMA).

Nadalje, američki CDC također primjećuje kako su mlađi muškarci izloženiji većem riziku miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja Pfizer/BioNTechovim i Moderninim mRNA cjepivom, iako pacijenti koji razviju takva stanja nakon cijepljenja imaju tendenciju brzog oporavka. Zbog toga se u nekim državama, kao što su Francuska i Švedska, ne preporučuje cijepljenje osoba mlađih od 30 godina Moderninim cjepivom (1, 2).

Unatoč tome, CDC i dalje preporučuje da svi stariji od 12 godina prime cjepivo protiv Covida-19, budući da rizici koje nosi sama bolest daleko nadmašuju one povezane s cijepljenjem.

Nema kršenja kodeksa i konvencije

Za kraj, valja napomenuti da u slučaju cijepljenja globalnog stanovništva ne dolazi do kršenja Nirnberškog kodeksa i Helsinške deklaracije, o čemu smo također pisali u više navrata (1, 2).

Nürnberški kodeks prvi je međunarodni kodeks etičkog postupanja u biomedicinskim i biotehnološkim istraživanjima koja ispituju nove metode liječenja te prvi dokument koji spominje koncept obaveznog ili informiranog pristanka osobe nad kojom se eksperiment provodi. Kodeks je nastao nakon suđenja nacistima zbog zločina protiv čovječnosti, a kasnije je, 1964. godine, nadopunjen Helsinškom deklaracijom.

Sve osobe koje su sudjelovale u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv Covida-19 to su učinile dobrovoljno; nitko ih na to nije prisilio.

Osim toga, za većinu ljudi cijepljenje protiv Covida-19 je također dobrovoljno. Rijetke su države koje su propisale obvezu cijepljenja, posebno za sve svoje građane (Reuters). Hrvatska spada među države u kojima ni za koga ne postoji obaveza cijepljenja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.