Razotkriveno

Ne, cjepiva protiv Covida-19 ne sadrže zmijski otrov

Portal Logično netočno tvrdi da cjepiva protiv Covida-19 sadrže zmijski otrov. Dezinformacija je bazirana na pogrešnom tumačenju studije Sveučilišta u Arizoni.
zmija
Foto:Pixabay

Portal Logično, za koji smo mnogo puta utvrdili da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5), ponovno manipulira rezultatima znanstvenih istraživanja kako bi ukazao na navodnu štetnost cjepiva protiv Covida-19.

Tekst naslova “TVRDNJE: mRNK cjepiva protiv Covida sadrže supstrat zmijskog otrova” objavljen na portalu Logično 22. travnja, donosi izjavu Olafa Kaufmana, voditelja kanala Perfect Society, u kojoj on govori o studiji koja je pronašla vezu između smrti od Covida-19 i zmijskog otrova.

“Osvrnuo se na članak o studiji Sveučilišta Arizona u kojoj se kaže da su istraživači identificirali ključni molekularni mehanizam odgovoran za smrtnost od COVIDA-19, a to je enzim povezan s neurotoksinima pronađenim u otrovu čegrtuše. Kaufman je također spomenuo rasnu specifičnost virusa SARS-CoV-2 na temelju nekoliko studija koje nedvojbeno dokazuju da virus biološkog oružja ne može biti prirodnog porijekla”, navodi se na početku teksta. 

Na kraju, navodi se zaključak da je pandemija zapravo promicanje genocidne agende globalista.

Studija

U tekstu objavljenom na portalu Logično krivo se interpretira studija Sveučilišta u Arizoni.

Profesor Floyd Chilton koji radi u toj ustanovi surađivao je s istraživačima na Sveučilištu Stony Brook i Medicinskom fakultetu Sveučilišta Wake Forest na proučavanju uzoraka krvi 281 pacijenta s Covidom-19.

Znanstvenici su analizirali tisuće podataka o pacijentima pomoću algoritama strojnog učenja (machine learning). Osim čimbenika rizika kao što su dob, indeks tjelesne mase i postojećih zdravstvenih stanja, tim se također usredotočio na biokemijske enzime, kao i na razine lipidnih metabolita kod pacijenata.

Rezultati studije govore da razine enzima izlučene fosfolipaze A2 grupe IIA (sPLA2-IIA) mogu predvidjeti koji će pacijenti vjerojatno podleći bolesti.

Većina zdravih osoba ima cirkulirajuću razinu enzima sPLA2-IIA koja se kreće oko pola nanograma po mililitru. Rezultati studije ukazuju na to da je Covid-19 bio smrtonosan u 63 posto pacijenata koji su imali teški oblik Covid-19 i razine sPLA2-IIA jednake ili veće od 10 nanograma po mililitru.

“Mnogi pacijenti koji su umrli od Covida-19 imali su neke od najvećih razina ovog enzima koje su ikada zabilježene”, rekao je Chilton, koji je proučavao taj enzim više od tri desetljeća.

Taj je enzim, naime, sličan enzimu u otrovu čegrtuše koji se može vezati za receptor u mišića te ih paralizirati. Inače se kod zdravih osoba nalazi u niskim koncentracijama i poznato je da igra ključnu ulogu u obrani od bakterijskih infekcija, uništavajući membrane mikrobnih stanica. Međutim, u velikim količinama može naštetiti vitalnim organima.

“Drugim riječima, ovaj enzim pokušava ubiti virus, ali se u određenom trenutku oslobađa u tako velikim količinama da stvari krenu u lošem smjeru jer velike količine uništavaju stanične membrane pacijenata što pridonosi zatajenju organa i smrti”, rekao je Chilton.

Zaključak da “mRNA cjepiva protiv sadrže supstrat zmijskog otrova”, koji stoji u naslovu portala Logično, u samoj se studiji nigdje ne spominje.

Alergijske reakcije

U tekstu se navodi da je Kaufman spomenuo kako su određeni fosfolipidi mogu biti supstrati za “pripremu” lipidnih nanočestica koje se pak koriste u mRNA cjepivima. Logično tako navodi kako glicerofosfolipide mogu biti supstrati za fosfolipazu A2 (PLA2) koji pak imaju ključnu ulogu u oslobađanju proupalnih medijatora.

Pri kraju teksta navodi se kako se “PLA2s enzimi obično nalaze u tkivima sisavaca, kao i u otrovu pauka, insekata i zmija” te da je u “prosincu 2020. 1,893,360 početnih doza Pfizerovog cjepiva protiv COVIDA-19 koje su dane u 175 slučajeva rezultiralo teškim alergijskim reakcijama od kojih je 21 bila anafilaksa”. Utjecaj ionizirajućih lipida na alergije, tvrdi Logično, nije istražen.

Kao što smo već pisali, mRNa u cjepivima isporučuje se pomoću lipidnih nanočestica koji je “štite” u putovanju kroz ljudski organizam. Riječ je o tehnologiji koja se razvija već desetljećima- znanstvenici su još osamdesetih eksperimentirali s dostavom opasnih lijekova u stanice tumora putem liposoma, čime se nastojao izbjeći doticaj toksičnih sastojaka lijeka i organizma. Slične ideje javile su se i pogledu dostave mRNA.

Lipidne čestice koje se danas koriste za prenošenje mRNA čine kolesterol te, u slučaju Pfizerovog cjepiva, kemijski spojevi ALC-0315 i ALC-0159 te DSPC.

Prvi spoj jest kratica za ionizibilni kationski lipid koji je sintetiziran krajem devedesetih. ALC-0159 je oznaka za peligirani lipid koji pomaže u stabilizaciji čestice i štiti je od imunog sistema, i koji sadrži polietilen glikol (PEG), sastojak koji se koristi u mnogim zubnim pastama, lijekovima, šamponima i drugim proizvodima kao što su zgušnjivač, nosač vlage i otapalo. Kod nekih osoba može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju. Kao četvrti sastojak tu je DSCP, što je oznaka za fosfolipid koji je uz kolesterol zaslužan za strukturu čestice.

Drugim riječima, alergeni potencijal lipida nije nepoznat, kako se navodi u tekstu. Osim toga, autor teksta na portalu Logično nastoji prikazati da će lipidna nanočestica u cjepivu proizvesti kod ljudi fosfolipazu A2 (PLA2), enzime koji se nalaze u otrovu pauka, insekata i zmija, koji će pak izazvati alergijsku reakciju. Nismo uspjeli pronaći znanstveno istraživanje koje bi potvrdilo takvu vezu.

Nova teorija

Teorija o tome da cjepiva sadrže zmijski otrov nedavno se počela širiti društvenim mrežama, o čemu je i pisao Reuters koji navodi da ona potječe od filma “Watch the Water” čiji je redatelj Stew Peters i ranije širio dezinformacije na temu pandemije.

Uz krivu interpretaciju studije Sveučilišta u Arizoni, u filmu se također tvrdi i da se zmijski otrov koristi kao biološko oružje, da Covid-19 nije respiratorni virus već otrov te da se sintetizirani peptidi i proteini i zmijskih otrova daju ljudima.

To, međutim, nije točno. Sastojci sadržani u cjepivima protiv Covid-19 mogu se pronaći na internetu – niti jedno cjepivo ne navodi zmijski otrov, peptide ili slične tvari kao komponentu. Sastojci cjepiva Pfizer-BioNTech za osobe u dobi od 12 i više godina uključuju mRNA, lipide, kalijev klorid, monobazni kalij fosfat, natrijev klorid te natrijev fosfat dihidrat i saharozu (FDA).

Nije točno ni da je pandemija zapravo genocidna agenda globalista. Teoretičari zavjera bolest Covida-19 nastoje prikazati kao isplaniranu i izrežiranu, za što ne postoje nikakvi dokazi, o čemu smo pisali više puta (1, 2, 3, 4 ).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.