Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne postoje ugledni stručnjaci koji “izlaze sa istinom” o Covidu-19

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Na portalu “Istinom protiv laži”, poznatom širitelju dezinformacija čije je činjenično netočne navode Faktograf razotkrivao u više navrata, objavljen je članak naslovljen “Početak kraja lažne pandemije! Liječnici i novinari izlaze sa istinom!” (arhiviran je ovdje).

Članak koji potpisuje Anita Šupe raspiruje uobičajenu teoriju zavjere prema kojoj je pandemija Covida-19 samo prevara izrežirana od strane mističnih i moćnih elita.

Svoje tvrdnje da slobodnomisleći stručnjaci ustaju protiv službenog narativa o pandemiji (koju naziva “plandemijom”) Anita Šupe bazira na slučajevima iz Njemačke, SAD-a i Španjolske.

Recikliranje starih dezinformacija

Kad piše o navodnim njemačkim stručnjacima koji propituju realnost pandemije Covida-19, Šupe se zapravo poziva na tvrdnje dr. Heika Schöninga.

Radi se o protivniku cijepljenja već poznatog po širenju dezinformacija o novom koronavirusu. Faktograf je ranije razotkrio njegove netočne tvrdnje o korištenju cjepiva za sterilizaciju žena.

U SAD-u se poziva na istup organizacije “America’s Frontline Doctors”. Njihova press konferencija u Washingtonu privukla je veliku pozornost javnosti na društvenim mrežama, iako su izrekli brojne netočne tvrdnje o Covidu-19.

Faktograf je i o ovom istupu već pisao te razotkrio izrečene netočnosti.

Španjolska liječnička udruga ponavlja dezinformacije s interneta

Portal “Istinom protiv laži” na koncu se referira na istup članova španjolske udruge “Liječnici za istinu”.

“U Španjolskoj im se pridružuje udruga Liječnici za istinu: u Madridu je 25.07. održana press konferencija za razotkrivanje lažne pandemije. Izloženi su podaci, brojke, analize i razmišljanja koja pokazuju neopravdanost i štetnost mjera što se zbog tzv. pandemije primjenjuju širom svijeta. Ovo je svjetska prevara i diktatura stvorena u političke svrhe, poručuju liječnici”, piše portal “Istinom protiv laži”.

“Liječnici za istinu”, međutim, nisu u javnost iznijeli nikakve nove podatke koji bi bacili drugačije svjetlo na pandemiju Covida-19. Oni su u svom istupu zapravo samo reciklirali dezinformacije otprije popularne među internetskim teoretičarima zavjere.

Španjolski fact-checkerski portal Newtral.es, član Međunarodne fact-checkerske mreže (kojoj pripada i Faktograf), predmetnom je istupu “Liječnika za istinu” posvetio opširan tekst, razotkrivši brojne činjenične netočnosti.

Za početak, bitno je naglasiti kako je netočno istup “Liječnika za istinu” predstavljati kao press konferenciju, s obzirom da govornici nisu odgovarali na pitanja.

U svom istupu iznijeli su niz dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19, a krenuli su tvrdnjom da je epidemija u Španjolskoj završena.

To nije bilo točno 25. srpnja 2020. kad je “konferencija” održana, a nije ni danas. Nažalost, broj novih slučajeva u Španjolskoj ponovno je u porastu (Svjetska zdravstvena organizacija).

Maske, hidroksiklorokin, PCR testovi, 5G…

Nastavili su zatim s iznošenjem netočnih tvrdnji o nošenju zaštitnih maski, koje su i inače popularne među teoretičarima zavjere.

Poručili su da su maske štetne za zdravlje jer uzrokuju respiratorne bolesti, što je netočno. Tvrde i da je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da maske nije potrebno nositi, što je također netočno.

Iznosili su i netočne tvrdnje o PCR testovima, za koje kažu da nisu pouzdan indikator prisutnosti virusa te tvrde da često daju lažno pozitivne rezultate.

Dezinformacije o PCR testovima i ranije su kružile među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj te ih je Faktograf u više navrata razotkrivao kao netočne (1, 2).

Španjolski “Liječnici za istinu” također netočno tvrde da hidroksiklorokin može liječiti Covid-19, iako su istraživanja u više navrata pokazala da to nije točno. Štoviše, tretiranje pacijenata oboljelih od Covida-19 ovim lijekom protiv malarije može biti i opasno (1, 2, 3).

Iznijeli su i netočnu tvrdnju da cjepivo protiv gripe povećava šanse za zarazu Covidom-19. I ova netočna tvrdnja je već odavno u opticaju te je već ranije razotkrivena kao neutemeljena (1, 2).

Na koncu, španjolski “Liječnici za istinu” od internetskih su teoretičara zavjera preuzeli i tezu da je Covid-19 povezan s 5G tehnologijom. Kao što je Faktograf u više navrata pisao, ni to nije točno (1, 2, 3, 4, 5).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.