Razotkriveno

Grafen i dalje nije sastojak cjepiva protiv Covida-19

Portal "Istinom protiv laži" netočno tvrdi da cjepiva protiv Covida-19 sadrže grafen koji se prenosi s cijepljenih na necijepljene osobe.
grafen
Foto:Pixabay

“Grafen u covid cjepivima prenosi se s cijepljenih na necijepljene, cijepljenih roditelja na njihovo dijete – uništavajući crvena krvna zrnca, uzrokujući krvne ugruške!”

Tvrdnje su to na početku teksta objavljenog na Istinom protiv laži, portalu za koji smo više puta utvrdili da širi lažne vijesti i dezinformcije (1, 2, 3, 4).

U najnovijem tekstu taj portal prenosi “saznanje” doktora Philippea van Welbergena koji je pokazao da grafen, koji se navodno cjepivima ubrizgava u ljude, “raste u veća vlakna i strukture, dobiva magnetska svojstva ili električni naboj”. Te se krhotine, tvrdi se u tekstu, prenose s cijepljenih na necijepljene.

“Uzorak krvi trogodišnjeg djeteta bez cjepiva ili necijepljenog pokazuje komadiće ili ‘krhotine’ grafena koji su ‘rezultat osipanja’, drugim riječima, grafen se prenio s ‘cijepljenih’ roditelja na njihovo necijepljeno dijete. Injekcije Covida su oružje genocida i nevjerojatno je kako ljudi koji su ih osmislili još uvijek slobodno hodaju”, stoji u objavi na Facebooku.

grafenJoš nije dio cjepiva

Grafen je sloj grafita debljine jednoga atoma i duljine do nekoliko mikrometara, dvodimenzionalna mreža ugljikovih atoma heksagonalne strukture. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava kao što su velika gustoća, čvrstoća, elastičnost, električna vodljivost te prozirnost, može se primijeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova te zaslona osjetljivih na dodir i sunčanih ćelija.

Netočno je da se grafen nalazi u cjepivu, što je vidljivo iz sastava svih cjepiva dostupnog na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Teorija o grafenu kao sastojku cijepiva cirkulira internetom još od prošle godine te su je dosad raskrinkali brojne fact-checkerski portali (AFP Factcheck, Politifact, Fullfact).

Tom se temom bavio i Faktograf kada smo pisali o tome da cjepiva ne sadrže grafen oksid (oksidirana i jeftinija forma grafena). On se može koristiti za proizvodnju solarnih panela i baterija, a njegova upotreba razmatra se i u biomedicini.

Iako je razmatrana mogućnost da ga se upotrijebi u cjepivima kao adjuvans umjesto aluminija, takva cjepiva još nisu proizvedena i puštena na tržište. Budući da grafen nije sastojak cjepiva, nije moguće ni da se on prenese s cijepljene na necijepljene.

Porijeklo dezinformacije

Tvrdnje da je grafen dio cjepiva potječu od diskutabilne studije španjolskih znanstvenika koji su promatrali cjepivo običnim i elektronskim mikroskopom te potom objavili rezultate u radu “Otkrivanje grafenskog oksida u vodenoj suspenziji“.

Kao glavna manjkavost ovog nerecenziranog rada, navodi se nedostatak dokaza o porijeklu analiziranog cjepiva.

Jedan od znanstvenika suradnik je Sveučilišta u Almeriji koje se pak distanciralo od samog istraživanja te najavilo tužbe ako netko bude naveo da Sveučilište stoji iza spomenutog istraživanja (Health feedback, FullFact, Faktograf).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.