Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema dokaza da su (hrvatski) političari primili lažna cjepiva

Srećko Sladoljev na Facebooku širi tezu da političari dobivaju lažna cjepiva. Poziva se pritom na talijanskog antivaksera i teoretičara zavjera.
Izvor: Vlada.hr

Umirovljeni biolog Srećko Sladoljev “udružio” se s notornim portalom Istinom protiv laži kako bi proširio tezu o lažnom cjepivu koje se dodjeljuje političkim i inim elitama.

Teza se temelji na izjavama, blago rečeno, osebujnog talijanskog TV-lica Alessandra Meluzzija, čiji su brojni dijelovi biografije izostavljeni u prenošenju njegovih riječi. Naglasak je stavljen na njegovo napuštanje masonske lože, no on je puno više od toga.

IPL Meluzzija citira na sljedeći način:

Većina onih koji su cijepljeni, od određene sfere pa nadalje, napravili su lažna cjepiva. Potvrđujem vam to jer su i mene to predložili. Ne želim zaprljati svoju karmu… Pоvlаštеnа društvеnа klika koristi lažno cjepivo, tzv. placebo cjepivo. А svi ostali trеbаli bi biti zаmоrčići nа kојimа sе tеstirајu gеnеtski sеrumi.

Nakon toga ustvrdili su i da se isto događa u Hrvatskoj:

Plenković, Jandroković i Beroš također su primili placebo, lažno cjepivo. Netko je zgodno primijetio: Jedino naši političari nemaju nus pojave.

Mit o insceniranim cijepljenjima

Priča o lažnom cijepljenju protiv Covida stara je koliko i cijepljenje protiv Covida, koje je počelo u prosincu 2020. godine. Tada bilježimo, primjerice, neutemeljenu priču o inscenaciji cijepljenja s državnom vrhuškom SAD-a u glavnoj ulozi te, naravno, izraelskim dužnosnikom.

U siječnju se “lažno cijepila” brazilska dužnosnica, a uskoro su, u ožujku, i Beroš, Plenković te Jandroković “uhvaćeni” zavrnutih rukava u sličnoj navodnoj “predstavi” (koju su uredno prenosili na Vladinim službenim kanalima uživo). Posebno su bile zanimljive teze o iglama koje se uvlače.

Priča se sad ponavlja i s buster dozom. Tako je prije par mjeseci predsjednik SAD-a Joe Biden optužen da zapravo nije primio treću dozu, iako postoji niz snimki koje pokazuju da se to dogodilo.

No, kako postoji logično objašnjenje za svaku od ovih snimaka koje ne ide u prilog tvrdnji da je cijepljenje elita samo predstava, moralo se otići korak dalje. A taj korak poduzeo je Alessandro Meluzzi, jedan od najglasnijih antivaksera u Italiji. Zašto bi netko, u ime zavjere da se zataškaju navodno pogubne posljedice cijepljenja, lažnu vakcinu ponudio upravo Maluzziju, nije osobito jasno.

Od Kalergija do QAnona

Ovaj psihoterapeut i kriminolog nedavno je i suspendiran zbog odbijanja da se cijepi, a poznat je po širenju divljih teorija o pandemiji. Ona za njega ne postoji i izmišljotina je Billa Gatesa. Tvrdio je da maske sadrže čipove koji se mogu aktivirati zahvaljujući 5G mreži i da se pacijentima (namjerno?) upumpava pogrešna terapija kako bi preminuli i održali mit o lažnoj pandemiji.

No, on nije širitelj dezinformacija samo o cijepljenju. Nije mu strano prenošenje ni drugih sumanutih teorija, od onih kako je policajac optužen za ubojstvo Afroamerikanaca Georgea Floyda, čije je ubojstvo pokrenulo niz protesta u SAD-u, zapravo komičar Ben Bailey. Širio je i dezinformacije o pucnjavi u američkoj školi Sandy Hook pa sve do najluđih fantazija QAnona.

Na Twitteru je tako svojevremeno izvijestio o nepostojećoj akciji Navy Sealsa koju je navodno zapovjedio bivši predsjednik SAD-a Donald Trump. Maluzziju je potpuno razumnom učinila vijest o operaciji “Q-Force”, koja je pokrenuta “s ciljem oslobađanja tisuća djece koju su oteli pedo-sotonisti i beskrupulozni trgovci ljudima, držeći ih skrivenima i odvojenima u podzemnim tunelima i drugim tajnim lokacijama, dok čekaju svoju tužnu i često sablasnu sudbinu”.

Aleksandar I., suradnik osramoćenog svećenika, Berlusconija i Salvinija

Što se politike tiče, nazivaju ga kameleonom, koji je od crvene došao do potpuno crne boje. Počeo je kao komunist, nastavio kao socijalist pa surađivao sa Silvijom Berlusconijem. Nakon toga postaje i osnivačem te počasnim predsjednik Anti-islamizacijske partije (PAI), koja tvrdi da je “miran i profitabilan suživot islama i demokracije nemoguć”. U skladu s tim, propagirao je teoriju zavjere zvanu Kalergijev plan, ali je i više puta dijelio dezinformacije o muslimanima. Primjerice, fotografije djevojčica iz Palestine koje su dotjerane za proslavu svadbe dijelio je tvrdeći da se radi o mladenkama.

Stoga nije neobično da je PAI prigrlila ekstremno desna Lega Mattea Salvinija.

Meluzzi je, osim toga, i samoproglašeni predstojnik nepriznate Stare istočne autokefalne talijanske pravoslavne crkve i smatra da bi ga se trebalo oslovljavati s “vaša svetosti, Aleksandare I.”. On je i apologet kontroverznog svećenika Pierina Gelminija, osuđenog zbog prevare i preminulog prije presude u procesu koji se protiv njega vodio vezano za pedofiliju.

Dakle, tvrdnja o lažnim cjepivima za elitu, za koju Meluzzi ne nudi ništa osim svoje riječi, gradi se isključivo na njegovom (nepostojećem) kredibilitetu.

Eksperimentalno i neodobreno cjepivo?

Na tragu Meluzzija, može se promatrati i izjave o iznenadnim smrtima uzrokovanim cjepivima kod Srećka Sladoljeva. Osim mutnih insinuacija i još jednog prebacivanja odgovornosti za vlastiti objave na anonimne pojedince koji mu navodno šalju poruke, ponovo ne doznajemo ništa o detaljima tih navodno grozomornih efekata cijepljenja.

Nadalje, mRNA cjepiva nisu ni eksperimentalna, niti neodobrena. Europska komisija je dosad dala četiri uvjetna odobrenja za stavljanje u promet cjepiva, među kojima i dvije mRNA vakcine proizvođača BioNTecha i Pfizera,te Moderne, nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) pozitivno ocijenila njihovu sigurnost i učinkovitost. Lijek ili cjepivo koje ima uvjetno odobrenje može se stavljati u promet i biti dostupno za primjenu kod pacijenata. Jedno od njih, ono Pfizerovo, dobilo je puno odobrenje u SAD-u.

Što se tiče teze o eksperimentalnim cjepivima, doc. dr. sc. Marko Močibob s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta podsjeća da činjenica da mRNA tehnologija nije korištena za cjepiva do sada, ne znači da se nije koristila na ljudima.

“Iako se dosad cjepiva temeljena na mRNA nisu koristila, jako puno se zna i dugo se istražuje ponašanje RNA u organizmu. Između ostalog, postoje lijekovi bazirani na RNA koji su odobreni i koji su u medicinskoj upotrebi. Takav lijek je Patisiran (za liječenje nasljedne ATTR amiloidoze op.a.) i Spinraza koja je nedavno bila u medijima, kao lijek za spinalnu mišićnu atrofiju. Mehanizam njihovog djelovanja jest različit, ali pokazuje da lijekovi temeljeni na RNA mogu biti sigurni za ljudsku upotrebu”, kazao nam je ranije Močibob.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.