Razotkriveno

Portugalska studija ne otkriva da su majmunske boginje namjerno puštene

Istraživači nigdje nisu spomenuli da ijedan zaključak iz studije upućuje na to da se virusom manipuliralo u laboratoriju.
majmunske
Foto:Gerd Altmann/Pixabay

Portal Logično, na čije smo učestalo širenje dezinformacija i lažnih vijesti već navikli, opet širi neutemeljene tvrdnje o virusu majmunskih boginja.

U tekstu objavljenom 4. lipnja navode se “dokazi” koji navodno upućuju na to da je virus “pušten” namjerno, što je tvrdnja koju su autori portala širili i u slučaju virusa SARS-CoV-2 (primjer ovdje).

Kao utemeljenje za te tvrdnje poslužilo je istraživanje portugalskog Nacionalnog instituta za zdravstvo koje je, navodi portal, pronašlo dokaze da su virusom majmunskih boginja snažno manipulirali znanstvenici u laboratoriju.

Dalje u tekstu navodi se kako su znanstvenici zaključili da je epidemija u više zemalja najvjerojatnije “rezultat jednog podrijetla virusa” jer su sve sekvence do sada “čvrsto grupirane”.

“Također su zaključili da je virus potjecao iz zapadnoafričkog soja virusa, ali je najtješnje povezan s onima koji su 2018. godine ‘izvezeni’ iz Nigerije u nekoliko drugih zemalja: Ujedinjenom Kraljevstvu, Izrael i Singapuru, navodeći neke da vjeruju kako širenje može biti rezultat curenja virusa iz laboratorija”, stoji u tekstu.

Daljnji “dokazi”

Autor povezuje studiju portugalskog Nacionalnog instituta za zdravstvo s Konferencijom o sigurnosti u Münchenu koja se održala 2021. godine, i u sklopu koje je Inicijativa za nuklearnu prijetnju (NTI) provela vježbu smanjenja bioloških prijetnji.

“Scenarij koji su proveli prikazivao je smrtonosnu, globalnu pandemiju koja uključuje “neobičan” soj virusa majmunskih boginja koji se prvi put “pojavio” 15. svibnja 2022. u izmišljenoj zemlji zvanoj Brinia, a zatim se proširio globalno. Kasnije u vježbi, scenarij “otkriva” da je početna epidemija uzrokovana “terorističkim napadom” pomoću patogena napravljenog u laboratoriju u drugoj izmišljenoj zemlji, “Anica”, koja ima neadekvatne odredbe o biološkoj sigurnosti i biosigurnosti te slab nadzor”, navodi Logično.

Jedna takva vježba, u kombinaciji s rezultatima studije koja, prema autoru, upućuje na snažno manipulirani virus, dovoljno je za zaključiti da svijet svjedoči “izbijanju još jednog virusa”.

Konferencija u Münchenu

Inicijativa za nuklearnu prijetnju, inače neprofitna organizacija koja radi na smanjenju bioloških i nuklearnih prijetnji, objavila je priopćenje na svojim stranicama nakon što su teoretičari zavjere sigurnosnu vježbu iz 2021. godine predstavili kao najavu epidemije.

Kako se može naći na stranicama organizacije, vježba je uključivala 19 stručnjaka iz Afrike, Amerike, Azije i Europe s iskustvom u javnom zdravstvu, biotehnološkoj industriji i međunarodnoj sigurnosti. Cilj vježbe bio je skrenuti pozornost među svjetskim čelnicima na potrebu poboljšanja međunarodnih protokola za sprječavanje i odgovor na pandemije.

Vježba je kreirana oko izmišljenog scenarija koji prikazuje globalnu pandemiju neobičnog soja majmunskih boginja koji se prvi put pojavio u izmišljenoj zemlji Brinia, a potom se proširio globalno.

Izmišljeni scenarij u vježbi uključivao je hipotetski projektirani soj virusa majmunskih boginja, koji je bio prenosiviji i opasniji od prirodnih sojeva virusa i koji je na kraju uzrokovao više od tri milijarde slučajeva i 270 milijuna smrtnih slučajeva u razdoblju od 18 mjeseci.

“Nemamo razloga vjerovati da trenutna epidemija uključuje inženjeriran patogen, jer nismo vidjeli nijedan uvjerljiv dokaz koji bi podržao takvu hipotezu. Također ne vjerujemo da se trenutna epidemija može proširiti tako brzo kao izmišljeni, projektirani patogen u našem scenariju ili uzrokovati tako visoku stopu smrtnosti”, navodi se u priopćenju.

NTI također navodi kako su majmunske boginje odabrane kao patogen s potpuno različitim značajkama od virusa SARS-CoV-2, sve kako bi se potaknulo sudionike vježbe da razmotre probleme koji se nisu pojavili u trenutnoj pandemiji, a koji bi se mogli pojaviti u nekim budućim izbijanjima zaraze.

“Činjenica da nekoliko zemalja trenutno bilježi izbijanje majmunskih boginja čista je slučajnost. Ključni zaključak iz naše vježbe nije specifičan patogen u našem izmišljenom scenariju; činjenica je da je svijet užasno nespreman da se zaštiti od budućih pandemija i da moramo poduzeti hitne mjere za rješavanje ove ranjivost”, stoji u priopćenju.

NTI je i ove godine u sklopu konferencije o sigurnosti u Münchenu proveo sigurnosnu vježbu čiji je scenarij podrazumijevao lokalizirani napad biološkim oružjem na stoku u izmišljenoj zemlji Andoriban s genetski modificiranim sojem virusa Akhmeta.

Takve vježbe održavale su se i ranije, i one svakako nisu dokaz da je izbijanje zaraze planirano.

Portugalska studija

Autor teksta objavljenog na Logično također stavlja rezultate sekvencioniranja genoma virusa majmunskih boginja koje su napravili znanstvenici s portugalskog Nacionalnog instituta za zdravstvo, u neispravan kontekst.

Naime, istraživači prilikom predstavljanja nalaza nigdje nisu spomenuli da ijedan zaključak iz studije upućuje na to da se virusom manipuliralo u laboratoriju.

João Paulo Gomes s Odjela za infektivne bolesti Instituta koji je radio na sekvenciranju genoma majmunskih boginja deset zaraženih osoba, sa svojim kolegama došao je do zaključka da virus pripada manje agresivnom soju te dolazi s područja zapadne Afrike.

Virus koji je otkriven u Portugalu, naglasili su iz Nacionalnog instituta za zdravstvo, najbliže je povezan s virusom koji je iz Nigerije tijekom 2018. i 2019. godine “izvezen” u SAD, Singapur i Izrael.

Pritom pojam “izvezen” ne znači da se virusom manipuliralo u laboratoriju i potom “pustilo” ga među ljude, već da su slučajevi koji su pronađeni u tim zemljama povezani s boravkom u Nigeriji.

Portugalski znanstvenik dodatno je naveo da je važno da sve zemlje sekvenciraju virus te javno podijele podatke, sve kako bi se lakše razumjela trenutna epidemija, ali i da bi se saznalo kako je virus stigao u Europu te kakva je bila kronologija njegova širenja u raznim zemljama (Sociedade, Diário de Notícias).

Epidemija dezinformacija

Baš kako je to bilo i na početku pandemije koronavirusa, slučajevi zaraze majmunskim boginjama koji su otkriveni u svibnju potaknuli su širenje brojnih neutemeljenih tvrdnji na internetu.

Korisnici društvenih mreža tako su već tvrdili da su majmunske boginje zapravo AIDS te da je riječ o šindrama. Neki od njih tvrdili su da su majmunske boginje zapravo reakcija na cjepivo protiv Covida-19, dok su drugi navodili da je riječ o bolesti homoseksualaca. Ništa od toga se nije pokazalo kao točno.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.