Razotkriveno

Nema dokaza o povezanosti cjepiva protiv Covida-19 i neurodegenerativnih bolesti

U digitalnom prostoru pojavila se teza da cjepivo protiv Covida-19 izaziva neurološke degenerativne bolesti. Temelj su dvije studije, od kojih je jedna diskreditirana, a druga povučena.
Izvor: Canva/Faktograf

“Cjepiva protiv COVID-a povezana s novom vrstom neizlječivog, smrtonosnog degenerativnog poremećaja mozga!”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na Istinom protiv laži, portalu za koji smo više puta utvrdili da širi lažne vijesti i dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5).

U navedenom se članku navodi da se cjepiva mogu ugraditi u ljudski genom te se sugerira da postoji veza između cjepiva protiv Covida-19 i neurodegenerativnih bolesti, prvenstveno Creutzfeldt-Jakobove bolesti (CJD). Međutim, za to nema znanstvenih dokaza, kao ni za tvrdnju da cjepivo protiv Covida-19 može uzrokovati prionske ili druge neurodegenerativne bolesti.

Ugradnja u genom

U članku na Istinom protiv laži se tvrdi da se cjepiva mogu ugraditi u ljudski genom, promijeniti naš DNK i pritom uzrokovati brojne neurodegenerativne bolesti, uključujući i prionske bolesti.

O tome može li se mRNA iz cjepiva ugraditi u genom detaljno smo pisali ovdje. Europska medicinska agencija, kao i druge relevantne znanstvene adrese, tvrde da to nije realna opasnost, a nema ni dokaza da se tako nešto dosad događalo. Štoviše, brojni znanstvenici eksplicitno tvrde da takva nuspojava cijepljenja nije moguća.

Hrvatski evolucijski genetičar Tomislav Domazet Lošo objavio je u srpnju 2021. nacrt rada “mRNA cjepiva: Zašto se zanemaruje biologija retropozicije?“ u kojem proriče da će se mRNA molekule iz cjepiva ne samo ugraditi u genome primatelja vakcine, nego i njihovih potomaka te da će to dovesti do epidemije raka među cijepljenima. Domazet Lošo opisao je mehanizam za koji tvrdi da teoretski omogućuje proces izmjene DNK kod cijepljenih osoba, iako – naglasimo to još jednom – nema dokaza da se to doista i događa.

Domazet Lošo stoga spada u prilično malenu skupinu onih koji smatraju da se ugradnja događa često i da je fatalna. Tom temom ne bavi se čak ni  jedan od pionira mRNA tehnologije Robert Malone. On je među najpoznatijim svjetskim kritičarima mRNA cjepiva, prognan s platformi poput Twittera i LinkedIna zbog objavljivanja dezinformacija o sigurnosti cjepiva protiv Covida-19.

Priču o ugradnji mRNA cjepiva u genom pojedini znanstvenici – umorni od objašnjavanja – počeli su nazivati “zombi laž“, jer neprestano ustaje iz mrtvih.

Što su prionske bolesti?

Prionske bolesti su progresivne, fatalne i neizlječive degenerativne neurološke bolesti.

Kako se navodi na portalu Hemed.hr (“Hrvatska elektronička medicinska edukacija”), one nastaju kao “posljedica pogrešnog smatanja normalnog proteina stanične membrane u mozgu koji se zove stanični prionski protein (PrPC), a čija točna uloga nije poznata. Pogrešno smotani prionski proteini se nazivaju prioni ili scrapie PrP (PrPSc- od engl. naziva prototipa prionske bolesti ovaca). Prioni (PrPSc) su patogeni i često zarazni.”

Prioni (PrPSc) uzrokuju prionske bolesti na nekoliko načina: samoreplikacijom, izazivanjem smrti živčane stanice i sposobnošću prijenosa.

Bolesti uzrokovane prionima nastaju: sporadično (počinju spontano, bez poznatog uzroka), genetskim nasljeđivanjem (obiteljski) i zarazom.

U prionske bolesti spadaju Creutzfeldt–Jakobova bolest, Gerstmann–Sträussler– Scheinkerov sindrom (GSS), fatalna insomnija (FI), varijantna CJB (vCJB) i kuru. Prionske bolesti se obično otkrivaju sporadično; godišnja incidencija u svijetu je oko 1/1 milijun (MSD Priručnik).

Creutzfeldt–Jakobova bolest je sporadična ili obiteljska prionska bolest. Kravlja spongiformna encefalopatija (kravlje ludilo) je varijantni oblik bolesti. Simptomi su demencija, mioklonus i drugi deficiti sa strane središnjeg živčanog sustava, a smrt nastupa za jednu do dvije godine (MSD Priručnik).

Studije i članak

Svoje tvrdnje portal Istinom protiv laži argumentira pozivanjem na dvije studije i jedan članak: “francuski dokument prije tiska objavljen” koji je “identificirao novi oblik sporadične CJD koji se pojavio unutar nekoliko dana nakon primanja prve ili druge doze cjepiva Pfizer ili Moderna COVID-19”, “američku studiju objavljenu u Microorganisms u siječnju 2022. koja je pokazala da je prionsko područje šiljastog proteina SARS-CoV-2 ugrađenog u cjepiva protiv COVID-19 sposobno komunicirati s ljudskim stanicama” te na “studiju objavljenu prošle godine u Microbiology & Infectious Diseases [koja je] pronašla potencijalnu vezu između Pfizerovog cjepiva i prionske bolesti kod ljudi”.

Od tri navedena izvora, jedna je studija povučena nakon objavljivanja, za drugu stručnjaci tvrde da nije kvalitetna, a članak na koji se referiraju se uopće ne bavi temom sigurnosti cjepiva protiv Covida-19.

Spomenuta nerecenzirana francuska studija bila je objavljena na platformi ResearchGate (arhivirano ovdje), ali ubrzo je povučena. ResearchGate je platforma na koju znanstvenici mogu postavljati svoje radove te tražiti mišljenja od kolega. Drugim riječima, predmetna studija prije objave nije prošla proces znanstvene recenzije. ResearchGate ne objašnjava zašto je studija povučena, već na njihovim stranicama stoji samo napomena da su je uklonili sami autori.

Među potpisanim autorima bio je i nedavno preminuli francuski virolog Luc Montagnier, poznat po tome što je zadnjih godina života učestalo u javnost plasirao činjenično netočne i neutemeljene tvrdnje vezane za pandemiju Covida-19.

Drugi argument na koji se poziva portal Istinom protiv laži je članak “Prion-like Domains in Spike Protein of SARS-CoV-2 Differ across Its Variants and Enable Changes in Affinity to ACE2”. Taj članak uistinu je objavljen u časopisu Microorganisms u siječnju ove godine. Međutim, u njemu autori pišu o proteinu šiljka virusa SARS-CoV-2, ne o cjepivu protiv Covida-19. Cjepivo uopće ne spominju, već pišu o tome kako bi daljnja analiza proteina u SARS-CoV-2 virusu koji sadrže PrD (eng. prion domain, prionska domena) mogli poboljšati razumijevanje infekcije Covidom-19 i pružiti nove uvide u patofiziologiju virusa.

Treća studija koja se spominje je ona naslovljena “COVID-19 RNA Based Vaccines and the Risk of Prion Disease” objavljena prošle godine u časopisu Microbiology & Infectious Diseases koja je pronašla “potencijalnu vezu između Pfizerovog cjepiva i prionske bolesti kod ljudi”. Radi se o slabo poznatom časopisu koji su znanstvenici u više navrata kritizirali zbog nekvalitetnog i netočnog sadržaja (1, 2). Izdavač ovog časopisa, Scivision Publishers, pojavljuje se na Beallovoj listi izdavača predatorskih časopisa.

Stručnjaci: Nema dokaza da cjepivo izaziva prionske bolesti

O članku “COVID-19 RNA Based Vaccines and the Risk of Prion Disease” objavljenom prošle godine u Microbiology & Infectious već se puno pisalo. Autor članka, J. Bart Classen je tijekom godina, kako piše Reuters, objavljivao članke u kojima se protivio cijepljenju (1). Znanstvenici koji su proučili tvrdnje iz njegove studije, smatraju da teza o povezanosti cjepiva i prionskih bolesti nije znanstveno utemeljena.

U članku kojega je objavilo Američko zdravstveno i znanstveno vijeće (American Council on Science and Health) navodi se da je članak potpuno špekulativan i da nema stvarnih dokaza za ono što se navodi.

Reuters je razgovarao s doktoricom Irinom Skylar-Scott, neurologinjom pri Stanford bolnici i klinici koja je specijalizirala Alzheimerovu bolesti i druge kognitivne i bihevioralne poremećaje. Ona je Reutersu kazala da su Clessenove tvrdnje “u najmanju ruku preuveličane”. Skylar-Scott je još dodala da nije čula za nikakve dokaze koji cjepiva protiv Covida-19 povezuju s Alzheimerovom bolesti te da su osobe koju boluju od te bolesti osjetljivije na novi koronavirus, budući da on može trajno pogoršati njihove kognitivne sposobnosti.

Neurolog Brian Appleby, koji radi na Sveučilišnoj školi medicine Case Western Reserve i koji je specijalizirao i prionske bolesti i Alzheimera (1), za Reuters je kazao kako nema dokaza da mRNA cjepiva uzrokuju neurodegenerativne bolesti i da navedeni članak autora Classena termin prionske bolesti koristi ‘poprilično široko’ kako bi se referirao na druge poremećaje pogrešnog smatanja priona.

“Članak se čini špekulativnim”, kazao je Appleby, dodajući da “nema eksperimentalnog modela koji je per se povezan sa studijom” te da “zasigurno nema dokaza da se proizvođači cjepiva brinu oko ovoga”.

AFP Fact Check citira doktora Neila Cashmana, profesora neurologije na Sveučilištu Britanska Kolumbija, koji im je kazao da “nema apsolutno nikakvog dokaza da RNA cjepiva (Pfizer, Moderna) mogu povećati rizik neurodegeneracije kod ljudi ili životinja na kojima su se radila testiranja”.

U veljači je Martha Sharan, glasnogovornica Centra za kontrolu i prevenciju za PolitiFact, kazala da “VAERS nije primio dojave o prionskim bolestima, Alzheimerovoj bolesti ili amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS) nakon cijepljenja cjepivom protiv Covida-19”. “Do danas nema dokaza o uzročnoj vezi između cjepiva protiv Covida-19 i ovih stanja”, dodala je.

Kao što piše USA Today pozivajući se na izvještaje Američke agencije za hranu i lijekove i komentare stručnjaka, nema dokaza koji bi sugerirali da cjepiva protiv Covida-19 mogu uzrokovati prionske bolesti ili druge neurodegenerativne bolesti poput Alzheimera.

Dr. Angela Rasmussen, virologinja koja radi na Sveučilištu Georgetown, je za USA Today kazala da navedeni članak “nema nikakvu znanstvenu težinu” te da časopis Microbiology & Infectious Diseases nije “ni ugledan, ni pouzdan časopis”.

Creutzfeldt–Jakobova bolest

S obzirom na broj pitanja koja dobivaju o povezanosti cjepiva protiv Covida-19 i prionskih bolesti, i američka Fundacija za oboljele od Creutzfeldt–Jakobova bolesti i njihove obitelji (Creutzfeldt–Jakob Disease Foundation, Inc.) objavila je vijest na tu temu.

Na njihovoj se stranici tako može naći isječak video razgovora s epidemiologom Ryanom Maddoxom, održan 2021. godine tijekom Virtualne konferencije o CJD-u. Ryan Maddox je epidemiolog iz CDC-a (Prion and Public Health Office Division of High-Consequence Pathogens and Pathology).

“Koliko znamo, Covid-19 nastupio je krajem 2019. godine. Možda je u SAD-u cirkulirao nekad krajem 2019. godine. Međutim, nema biološkog objašnjena koje bi mi moglo pasti na pamet koje bi prionske bolesti mogle povezati s Covidom-19. I to se odnosi i na cjepiva. Nekoliko puta smo dobili pitanja građana kada je osoba primila cjepivo protiv Covida-19 i nažalost ubrzo nakon toga dobila je simptome prionske bolesti; možda nakon nekoliko dana, možda nakon nekoliko tjedana. Ali dvije stvari koje želim reći su: biološka vjerojatnost (da se to dogodi, op.a.) jednostavno ne postoji i činjenica je da je preko 85 posto starije populacije u ovoj državi dobilo cjepivo protiv Covida-19. I, nažalost, dijelu te populacije će ove godine biti dijagnosticirana prionska bolest. Šanse su stoga da će neke osobe koje su nedavno primile cjepivo razviti prionsku bolest. Koliko znam, nema povezanosti između to dvoje”, kazao je Maddox.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.