Razotkriveno

Točni uzrok smrti mladog kanadskog komičara još nije poznat

Rubni portali neutemeljeno dovode u vezu smrt 32-godišnjeg kanadskog komičara s cijepljenjem protiv Covida-19.
CBC

“Šok – Iznenada preminuo mladi 32-godišnji poznati kanadski komičar”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu Epoha za kojega je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11).

U članku na portalu Epoha insinuira se da je mladi komičar iz Kanade, Nick Nemeroff, koji je naglo umro u 32. godini života, preminuo od posljedica cijepljenja, iako za to nema dokaza.

Upravo se nepostojanje dokaza za taj argument te činjenica da službeni uzrok smrti još nije poznat u članku na portalu Epoha koristi za potvrdu teze, pa se tako tvrdi sljedeće:

“Uzrok smrti kao i cjepni status preminulog mladića, drže se u tajnosti, iako je to potpuno besmisleno, jer je on to svojedobno u jednom nastupu i sam priznao, a kao što je i jasno, bez dokaza o cijepljenju ne bi mogao niti raditi posao koji mu je donosio životnu egzistenciju.

Kao što je i rečeno, službeni uzrok njegove smrti ne postoji jer nakon obdukcije nisu objavljene dodatne informacije. Unatoč tome, provjerivači činjenica rotiraju se velikom brzinom diljem svijeta. Jer bi takozvani “protivnici cijepljenja” širili verziju da je mladić umro od posljedica cijepljenja. Argumenti protiv su: Ne postoji službeni uzrok smrti, pa bi bila laž da je umro kao rezultat eksperimentalne mRNA genske terapije.”

Točno je da je krajem lipnja kanadski komičar Nick Nemeroff iznenada umro u 32. godini života, o čemu su izvijestili brojni mainstream mediji (New York Post, NBC News, CBC, Vulture, Independent). Njegov menadžer Morgan Flood je u poruci za CBC News tada napisao da ne zna uzrok smrti, ali da je Nemeroff “umro u snu”.

Nemeroff se cijepio te se često o cijepljenju šalio na svom Twiter računu (primjeri arhivirani ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Međutim, uistinu nema dokaza da je kanadski komičar preminuo zbog cijepljenja. Navedeno je potvrdio i Nemeroffov brat, Alex Nemeroff.

Alex Nemeroff napisao je 24. kolovoza objavu (arhivirana ovdje) o smrti svoga brata. U njoj piše kako obitelj još uvijek ne zna točan uzrok smrti. “Iz ureda mrtvozornika kazali su nam da ponekad mogu biti potrebni mjeseci da se izda izvještaj; još uvijek čekamo. U međuvremenu mogu kazati da je radna hipoteza da je umro od iznenadnog srčanog udara; što je srčani udar uzrokovalo još uvijek ne znamo.”

Osvrnuo se i na antivaksere koji smrt komičara koriste za izražavanje svog mišljenja o cjepivu protiv Covida-19. “Fasciniralo me gledanje kako se antivakserski kontingent – a uistinu izgleda kao jedan veliki, čudni, usklađeni napor – mobilizirao online kako bi društvene medije zasuo mišljenjima o Nickovoj smrti”, također je napisao.

Dakle, uzrok smrti kanadskog komičara još nije objavljen, što je potvrdila i njegova obitelj te također nema dokaza o povezanosti njegove smrti i cijepljenja protiv Covida-19. Netočne informacije o smrti mladog kanadskog komičara već su ranije kružile društvenim mrežama u regiji, o čemu je izvještavao fact-checkerski portal Raskrinkavanje.ba.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.