Razotkriveno

Novog premijera Slovenije neutemeljeno optužuju za sudjelovanje u globalnoj zavjeri

Rubni portali Croativ.net i Logično.com optužuju pobjednika slovenskih izbora Roberta Goloba za sudjelovanje u "velikom resetu".
HINA/ Daniel KASAP / dk

U posljednje vrijeme tzv. ‘veliki reset’ postao je mamac za teorije zavjere, o čemu je Faktograf već pisao u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Ovog puta ‘veliki reset’ i stvaranje “svjetske vlade” povezuje se sa slovenskim političarem Robertom Golobom.

“SOROŠEV GOJENAC: JESU LI SLOVENCI izabrali ‘ultimativno zlo’?”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenom na rubnom portalu Croativ.net za koji je Faktograf u više navrata ustanovio da širi činjenično netočne tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Sličnu dezinformaciju objavio je i rubni portal Logično (članak arhiviran ovdje) koji svoj članak zaključuje sljedećom tvrdnjom:

“Kad znamo ove informacije, možemo konstatirati da je Slovenija nažalost izgubljena. Slovenci koji istinski žele slobodu, morat će ustati, ili pobjeći.”

U članku kojega je objavilo Uredništvo Croativa tvrdi se da su Slovenci na premijerski tron doveli “lika od kojeg će trnuti zubi i njihovih praunuka…”

“Dokaz” za to je odgovor koji je Robert Golob, osnivač stranke Pokret sloboda (GS), koji je na slovenskim parlamentarnim izborima pobijedio Janeza Janšu, dao na pitanje koga bi odabrao u svom timu koji bi riješio sve probleme svijeta.

Golob je rekao da bi izabrao četiri osobe: Yuvala Noaha Hararija, Gretu Thunberg, Papu Franju i Elona Muska.

Yuval Noah Hahari utjecajni je izraelski intelektualac, povjesničar i profesor na Odsjeku za povijest na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. O Hararijevim navodima s TED talka iz 2015. godine izvučenima iz konteksta Faktograf je već pisao. Harari je 2014. izdao hit knjigu “Sapiens – Kratka povijest čovječanstva” prodanu u 23 milijuna kopija diljem svijeta. Nakon toga, 2016. godine objavio je knjigu “Homo Deus – Kratka povijest sutrašnjice”, a potom 2018. godine i “21 lekcija za 21. stoljeće”.

Greta Thunberg aktivistica je za klimatsku pravdu koja je već bila predmetom brojnih dezinformacija, pa se tako, primjerice, pojavila i na manipuliranoj fotografiji s lažnim prikazom susreta s milijarderom Georgeom Sorosem o čemu je Faktograf također pisao. Papu Franju i Elona Muska ne treba posebno predstavljati; oni su također često ‘protagonisti’ raznih dezinformacija.

Svi četvero su, kako navodi portal Logično, bili ‘Agenda Contributors’ na Svjetskom ekonomskom forumu, što znači da su bili dijelom programa SEF-a.

Logično također citira post na platformi Medium u kojem se navodi sljedeće:

“U svom govoru na WEF-u, Elon Musk je govorio o tome kako društvo treba da radi zajedno kako bi stvorilo neku vrstu svjetske vlade. On je naveo da bi to bilo neophodno za rješavanje izazova koje trenutno predstavljaju klimatske promjene i umjetna inteligencija.

Planovi Elona Muska do 2030…za 2030.godinu mu je plan da sjedini ljudski mozak sa umjetnom inteligencijom… za mene ovo je ubleha, ali da teže tome – teže… toliko mu/im je stalo do čovječanstva da ljude nitko od njih ne pita želimo li mi to?”

Musk – poznat po svojim futurističkim prognozama – uistinu je rekao da smatra da ćemo u budućnosti vidjeti “bliže spajanje biološke inteligencije i digitalne inteligencije”. Rekao je to tijekom Summita svjetskih vlada u Dubaiju. I njegov start up Neuralink radi na razvoju uređaja koji bi, nakon što se usadi u ljudski mozak, mogao ljudske misli ‘prevesti’ u računalne radnje (Fortune).

Što je Veliki reset?

Kako piše fact-checkerski tim BBC-a, teorija zavjere o Velikom resetu vuče podrijetlo iz postojećeg plana pod nazivom Veliki reset, koji je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), organizatori godišnje konferencije za istaknute ličnosti iz sfere politike i ekonomije. U planu su iznesene različite ideje kako bi se zemlje mogle oporaviti od ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Svjetski ekonomski forum predstavio je ideju “velikog resetiranja” kapitalizma u lipnju 2020. nakon što je primijećeno da je pandemija povećavala ionako raširenu nejednakost. Veliki reset tako se odnosi na, kako stoji na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, resetiranje trenutnog kapitalističkog sistema koji nije održiv. Plan se sastoji od tri komponente – pravednije tržište, jednakost i održivost te inovacije.

Slično tome, MMF je objavio svoju viziju “globalnog ekonomskog reseta”, koji promiče ideju “inkluzivnog oporavka” od pandemije, što u njihovoj viziji uključuje poticanje javnih ulaganja u zdravstvo radi zaštite najugroženijih, privremenu suspenziju duga za najsiromašnije zemlje svijeta i porezne reforme.

Međutim, internetski teoretičari zavjere odlučili su da će sintagmu “veliki reset” tumačiti drugačije. Prema njihovim tvrdnjama, radi se o tajnom planu za depopulaciju Zemlje i porobljavanje preostalog stanovništva. Pobornici teorije zavjere o velikom resetu za svoje tvrdnje ne nude činjenično utemeljene dokaze, već se uglavnom oslanjaju na dezinformacije. Veliki reset postao je mamac za teorije zavjera, o čemu je Faktograf pisao u više navrata (1, 2, 3, 4, 5).

Tko je Robert Golob?

Osim što je “veliki reset” neutemeljena teorija zavjere, portali Croativ i Logično ne nude nikakve argumente ili dokaze za svoju tvrdnju da je slovenski političar Golob dio nekakve tajne globalističke mreže ili da surađuje s navodnim globalistima u izgradnji zajedničke svjetske vlade. Takvo što ne može se zaključiti ni iz njegove biografije.

Robert Golob sa svojom strankom Pokret sloboda je, podsjećamo, nedavno pobijedio na parlamentarnim izborima u Sloveniji te bi uskoro trebao biti potvrđen za novog slovenskog premijera.

Ovaj političar i poduzetnik već desetljećima je prisutan u javnom životu Slovenije. Do 2021. godine sjedio je u upravi državne energetske kompanije GEN-I, a za premijera se odlučio kandidirati nakon što mu Janšina vlast nije produžila mandat.

Golob je od 2002. godine član gradskog vijeća Nove Gorice, a već ranije je bio prisutan i u nacionalnoj politici. Bio je ministar u vladi slovenskog premijera Janeza Drnovšeka, a kasnije je bio među članovima stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića i Stranke Alenke Bratušek (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.