Razotkriveno

Pojavio se lažni intervju Mate Rimca. On ne reklamira kriptovalute

Tu novu platformu za ulaganje u kriptovalute nazvanu Bit Qs, kao niti platforme iz ranijih objava, nije moguće pronaći ni u jednom registru Hanfe.
Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ ds

Na internetu i društvenim mrežama proširio se lažni intervju s poduzetnikom Matom Rimcem i to na portalu koji je kopija web stranice dnevnog lista 24sata. U izmišljenom intervju s Rimcem tvrdi se da on promovira novu platformu za ulaganje u kriptovalute nazvanu Bit Qs.

Evo što se “točno dogodilo”, kako navodi taj portal, inače platforma za internetske prevare:

‘Nedjeljom u 2’ koju je vodio Aleksandar Stanković pozvao je Mateu Rimca u emisiju kako bi pokazao i podijelio savjete koje ima u vezi izgradnje bogatstva i tada je nogometaš bacio bombu:

„Ono zbog čega sam uspješan je to što brzo skačem na nove prilike – bez oklijevanja. I upravo je sad moj broj jedan izvor zarade novi program za automatsku trgovinu kripto valutama koji se zove Bit Qs. To je jedina i najveća prilika koju sam vidio u svom cijelom životu, način kako brzo zaraditi malo bogatstvo. Pozivam sve da provjere ovo prije nego što banke sve zaustave.“

Aleksandar Stanković je ostao u nevjerici kada je Rimac izvukao svoj telefon i pokazao gledateljima koliko novca zarađuje putem ovog programa za zaradu o kojem sad već svi u Hrvatskoj šapuću.

No, ova epizoda “Nedjeljom u 2” nije se dogodila. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci Faktograf je pisao o sličnim lažnim intervjuima s glumcem Tarikom Filipovićem, zatim s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićemhrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Lukom Modrićem, izvršnim direktorom Amazona Jeffom Bezosom i vlasnikom Tesle Elonom Muskom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Platforme Bit Qs nema u registrima Hanfe

Tu “novu platformu za ulaganje u kriptovalute nazvanu Bit Qs”, kao niti platforme iz ranijih objava, nije moguće pronaći ni u jednom registru Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) što znači da ona nema dozvolu za pružanje financijskih usluga u Hrvatskoj, kao niti u EU, a time je i visokorizično upuštati se u trgovanje ili ulaganje preko nje.

I kod ranijih pojava lažnih intervjua s poznatim osobama, a u kojima su se na sličan način promovirale sumnjive platforme za trgovanje kriptovalutama, u odgovorima iz Hanfe Faktografu je potvrđeno da se takva praksa posljednjih godina proširila internetom.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je na popularnim internetskim stranicama već ranije uočila oglase senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti navodno odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj oponaša izgled novinskih portala i prikazuju navodne/lažne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi, Andrej Plenković i drugi”, stajalo je u odgovoru.

“Ukoliko društvo nije registrirano, preporučujemo poslovne odnose s takvim društvima izbjegavati. Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske su javni i besplatno dostupni svima građanima putem internetske stranice Hanfe. I ovom prilikom pozivamo građane da prije uspostavljanja poslovnih odnosa provjere u registru je li riječ o licenciranom društvu, a Hanfi se mogu obratiti i telefonski i putem e-maila”, poručili su iz Hanfe.

Manipulirana fotografija milijardera

U članku se tvrdi kako ovu kriptovalutu “podržavaju neki od najvećih tehničkih umova ikad. Richard Branson, Elon Musk i Bill Gates su samo neki od njih”. Tvrdnja je ilustrirana fotografijom Bransona i Gatesa ispod koje stoji potpis “Bill Gates i Richard Branson raspravljaju o Bit Qs na CES-u 2023.”

Međutim, ova fotografija je nastala u listopadu 2016. godine u Londonu, nakon panel rasprave na godišnjem sastanku Zaklade Bill & Melinda Gates. Za potrebe lažne reklame za Bit QS izmijenjen je pano ispred kojega su milijarderi stisnuli ruke jedan drugome. Ova manipulirana fotografija učestalo se koristi za oglašavanje brze zarade bez truda, uglavnom putem kriptovaluta.

I ovaj članak sadrži komentare na tekst, koji su puni “pozitivnih iskustava”; dakako i u ovom slučaju radi se o obmanjujućim, lažnim profilima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.