Ocjena točnosti

Mislav Kolakušić besmislene optužbe za cenzuru zaogrnuo u teoriju zavjere o svjetskoj vladi

Iako ima viralne objave na društvenim mrežama, a za iznošenje stavova koristi i status europarlamentarca, Kolakušić tvrdi da je cenzuriran.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Teorijom zavjere o upravljanju svijetom iz jednog centra hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić u velikom intervju objavljenom prije dva tjedna na njegovom YouTube profilu, pokušava neutemeljeno optužiti medije i društvene mreže da nad njime od početka pandemije koronavirusa provode cenzuru.

“Da bismo mogli shvatiti kako funkcionira cijeli svijet i kako funkcionira cenzura i mediji, moramo znati tko je vlasnik medija, tko je vlasnik farmaceutskih kompanija, tko je vlasnik vojne industrije. Kada je krenula pandemija, vi niste smjeli govoriti ništa. Niste smjeli iznositi niti podatke iz medicinskih enciklopedija o koronavirusu, o čemu služi temperatura u ljudskom organizmu, niste smjeli o ničemu govoriti. Odmah je uslijedilo brisanje, ako niste rekli onih nekoliko rečenica koje su morale se govoriti u svim medijima”, kazao je Kolakušić.

Kolakušić od početka pandemije slobodno širi dezinformacije

Kolakušić u intervju netočno govori da se, kada je počela pandemija, nije smjelo govoriti “ništa” ili “iznositi podatke iz medicinskih enciklopedija” jer je “odmah uslijedilo brisanje”. Da nije točno kako Kolakušić nije mogao ništa govoriti u pandemiji, dokazuju tekstovi Faktografa u kojima se ocjenjivala baš točnost onoga što je Kolakušić tada govorio. A uglavnom je govorio dezinformacije o pandemiji, koronavirusu i cjepivima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U lipnju 2021. godine Faktograf je pisao o znanstveno neutemeljenim navodima Kolakušića koji je tvrdio da se “cijela pandemijska priča bazira na lažima, neistinama i zabludama u apsolutno svim mainstream medijima” i na temelju toga, ponovno neutemeljeno, zaključivao da pandemija Covida-19 nije stvarna javnozdravstvena ugroza, već proizvod velike globalne zavjere farmaceutske industrije i utjecajnih političara.

Također, Faktograf se i u rujnu 2021. godine bavio još jednim Kolakušićevim videom koji se proširio društvenim mrežama, a u kojima je širio dezinformacije o nuspojavama od cjepiva protiv Covida-19 i brojanju smrti u pandemiji. Također, na službenom profilu Mislava Kolakušića na YouTubeu mogu se pronaći snimke iz 2020. godine, kada je počela pandemija, na kojima on iznosi svoje stavove o toj temi.

Faktograf je ispitivao i točnost navoda koje je u siječnju 2022. godine Kolakušić iznio u programu televizije N1. Iako se na društvenim mrežama taj intervju širio pod parolom da je Kolakušić “očitao bukvicu novinarki”, točno je da je i na tom mjestu širio znanstveno neutemeljene tvrdnje, a novinarka N1 je jasno, u programu uživo, naglasila da se televizija N1 ograđuje od njegovih navoda.

Sve te činjenice pobijaju njegovu besmislenu tezu da se na početku pandemije nije smjelo “govoriti ništa”. Posebno je to besmislena teza kada dolazi od zastupnika u Europskom parlamentu koji je za iznošenje svojih, uglavnom znanstveno neutemeljenih, navoda mogao koristiti i govornicu Europskog parlamenta kao i sve ostale resurse koje mu taj status daje.

Jedna od tih platformi je i njegova službena internetska stranica europskog zastupnika, kao i televizijski studio u Europskom parlamentu u kojem snima “intervjue” s unaprijed pripremljenim pitanjima koje ne rade profesionalni novinari za potrebe svojih redakcija, već se objavljuju samo na Kolakušićevim kanalima na internetu, a potom ih prenose, uglavnom, rubni mediji.

Facebook ne cenzurira Kolakušića

“Krenula je prvo cenzura na Facebooku. Potpuno su mi blokirali i dosege i sve. Budući da u Hrvatskoj i mnogim drugim državama postoji Kazneni zakon kojim se cenzura kažnjava zatvorskom kaznom, mi smo odmah uputili središnjici u Dublinu i Facebooku… Rekli smo da ćemo sutradan podnijeti kaznene prijave, taj i taj članak za koji je propisana ta i ta kazna, znači onemogućavanje govora, pošto je ovo onemogućavanje u medijima, znači otežani oblik kaznenog djela. Znači, Facebook je promptno reagirao i u roku par sati ja više nisam imao nikakvog problema s cenzurom na Facebooku. Na mojoj stranici, kada bi se moji govori prenosili u grupama koje imaju po nekoliko desetaka tisuća članova nastala je cenzura i oni koji su imali domet pojedine objave u desetinama tisuća građana sada su par stotina…”, rekao je Kolakušić u intervju.

No, činjenica je da nad zastupnikom u Europskom parlamentu nitko ne provodi cenzuru pa ni najveća društvena mreža Facebook. Svojevremeno, u listopadu 2021. godine, Kolakušić je najavio i da će Faktograf kazneno prijaviti zbog cenzure, a tada smo objasnili zašto je nemoguće da mi počinimo to kazneno djelo, odnosno da oduzmemo slobodu govora ili izražavanja zastupniku u Europskom parlamentu.

Ponovimo što kaže članak 127. Kaznenog zakona o povredi slobode mišljenja i izražavanja misli, za koji Kolakušić učestalo tvrdi da je povrijeđen:

(1) Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja ili slobodno osnivanje ustanova javnog priopćavanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, programa novinskih agencija ili objavljivanje drugih medijskih sadržaja.

Iz kvalifikacija djela Kaznenog zakona jasno je da se protiv Mislava Kolakušića ne provodi nikakva cenzura. Da se ona ne provodi na Facebooku dokazuje činjenica da Facebook stranica “Građani za Mislava Kolakušića”, u kojoj se dijele gotovo svi njegovi javni nastupi, ima više od 192 tisuće pratitelja, a s nje link izravno vodi na službenu internetsku stranicu zastupnika u Europskom parlamentu, dok objave na toj stranici dosežu nekoliko tisuća ljudi. Sama objava intervjua, u kojem Kolakušić neutemeljeno priča o teoriji zavjere i cenzuri medija, ima više od 290 dijeljenja, 120 komentara i 1,9 tisuća ostalih reakcija, a u tekstu se tvrdi da je sami intervju na YouTubeu imao više od 100 tisuća pregleda u jednom danu.

Također, poznato je i da su u Facebookovom programu usmjerenom na suzbijanje dezinformacija na ovoj društvenoj mreži “Third Party Fact-Checking”, a u kojem sudjeluje i Faktograf, izuzete izjave političara. Na Facebooku se stoga ne ograničava doseg objava političara, pa tako ni Kolakušića, osim ako je riječ o iznimno opasnim pozivima na nasilje u realnom svijetu.

Zašto je YouTube uklanjao snimke u pandemiji?

Bez obzira na te činjenice, koje potvrđuju veliki doseg njegovih objava, Kolakušić u tom istom intervju širi i tvrdnju da ga se cenzuriralo i na YouTubeu.

“Međutim, ista ta cenzura se nešto kasnije dogodila na YouTubeu gdje su mi obrisali desetak videa s nekoliko milijuna pregleda. I, mi pišemo YouTubeu, a YouTube ne odgovara. I sad, ajmo mi vidjeti tko je vlasnik YouTubea. Vlasnik YouTubea kompanija Alphabet registrirana u najvećoj poreznoj oazi na kugli zemljskoj gdje su registrirane i sve najveće tvrtke na svijetu u američkog državi Delaware gdje možete zaraditi nekoliko tisuća milijardi dolara, ali ćete platiti samo 300 dolara poreza”, kaže Kolakušić.

“Što smo utvrdili tko je vlasnik Alphabeta i YouTubea? Tvrtke Black Rock i Vangauard…. Pa smo počeli istraživati tko je vlasnik Pfizera, BioTecha i svih… Black Rock i Vanguard. Pa smo počeli istraživati tko je vlasnik svih najvećih kompanija na svijetu. Black Rock i Vanguard”, navodi dalje Kolakušić razvijajući svoju tezu da ga se cenzurira jer, kako dalje tvrdi u svojoj argumentaciji, “Black Rock i Vanguard su vlasnici svih medija na svijetu”.

Točno je, i YouTube je to objavio u kolovozu 2021. godine, da su od početka pandemije koronavirusa u veljači 2020. godine, uklonili više od milijun snimki sa svoje platforme. Naveli su da su snimke uklonjene jer su sadržavale “opasne informacije o koronavirusu, kao što su lažni lijekovi ili tvrdnje o prevari” te su dodali da je njihova politika bila da “u jeku globalne pandemije svatko mora dobiti najbolje dostupne informacije kako bi osigurao sigurnost svoje obitelji i sebe”.

Objasnili su da su se kod uklanjanja snimki tijekom epidemije oslanjali na “konsenzus stručnjaka iz zdravstvenih organizacija kao što je američki CDC ili Svjetska zdravstvena organizacija” kako bi pratili znanstveno utvrđene činjenice. “U središtu naše politike uklanjanja bilo kojeg videa bilo je da on može izravno voditi šteti u stvarnom svijetu”, napisali su iz YouTubea u kolovozu 2021. godine. Iz toga se može zaključiti da je YouTube – ako je ovaj put točan navod Kolakušića – uklanjao njegove snimke na temelju pravila svoje društvene mreže uspostavljenih tijekom pandemije, ali i ranije kada su se objave odnosile na informacije opasne po zdravlje korisnika.

U videu na YouTubeu žali se na cenzuru YouTubea

No, jasno je i da YouTube sistematski ne cenzurira Kolakušića jer on i dalje na svom službenom profilu, koji ima više od 34 tisuće pretplatnika, učestalo objavljuje viralne snimke. Njegovu tezu o cenzuri pobija i činjenica da je intervju u kojem se, paradoksalno, žali na kršenje slobode mišljenja i izražavanja zbog vlasništva medija i društvenih mreža iz jednog svjetskog centra upravo na tom istom YouTubeu u dva tjedna pogledalo više od 310 tisuća ljudi.

Već smo spomenuli i da je na Facebook profilu “Građani za Mislava Kolakušića” objavljeno da je taj intervju samo u 24 sata pogledalo više od 100 tisuća ljudi, što pobija i tezu da je Kolakušiću smanjen doseg objava.

Kolakušić nije pobijao lažne podatke o cjepivima i umrlima

“Nakon što je sve veći broj ljudi, jer uspjeli smo probijati tu cenzuru i pobijati te lažne podatke o cjepivima, umrlima… I veliki broj ljudi je shvatio da je 99 posto podataka koji su iznošeni u mainstream medijima, u potpunosti lažan”, kazao je Kolakušić u intervju.

Već ranije smo naveli slučajeve u kojem je Faktograf utvrdio činjeničnu netočnost navoda koje je Kolakušić širio tijekom pandemije, dok je navod da je 99 posto podataka koji su o pandemiji izneseni u mainstream medijima lažan samo produbljivanje Kolakušićeve teorije zavjere da su javnozdravstvene institucije diljem svijeta tijekom pandemije sudjelovale u dezinformiranju stanovništva jer se većina mainstream medija oslanjala na njihove podatke i izjave. Javnozdravstvene institucije su od početka pandemije Covida-19, u kojoj je preminulo više od 6 milijuna ljudi, upozoravale na opasnosti bolesti i predlagale znanstveno utvrđene mjere borbe protiv tog virusa, dok je Kolakušić uglavnom neutemeljeno osporavao te znanstvene činjenice.

Black Rock i Vanguard ne posjeduju sve svjetske medije

Faktograf se već ranije bavio i Kolakušićevom tezom da američke tvrtke Black Rock i Vanguard posjeduju “cijelu svjetsku ekonomiju”, koja je za potrebe “potvrđivanja” teorije o cenzuri u ovom slučaju sužena na “sve svjetske medije”. Tada smo objasnili da su BlackRock, Vanguard i State Street, koji je Kolakušić također ranije spominjao, američke tvrtke za upravljanje investicijskim fondovima i da zaista imaju značajan udio dionica u vodećim svjetskim kompanijama, ali da nije točno da “posjeduju cijelu svjetsku ekonomiju”.

Investitori su masovno počeli investirati svoj novac preko tih kompanija uglavnom zbog manjih troškova i veće sigurnosti investicije. Indeksni fond ulaže u portfelj dionica ili obveznica koje su sastavni elementi nekog burzovnog indeksa pa se rizik “rasprši” na više vrijednosnih papira, a time su i sigurniji za ulagače. S obzirom na to da su ti fondovi privukli veliki broj ulagača i značajna sredstva, a ulagali su ih u najveće kompanije izlistane na burzi, tako su i njihovi udjeli u tim tvrtkama došli na značajne razine, no u njima nemaju većinski udio.

Također, bitno je napomenuti i da te kompanije nemaju većinske vlasnike, nego je vlasništvo u njima raspršeno na veliki broj investitora čiji novac ti fondovi potom plasiraju u najveće kompanije izlistane na burzi. Među tim najvećim kompanijama su i neke medijske kompanije.

Vlasnici Black Rocka i Vanguarda ne cenzuriraju Kolakušića

No, zbog strukture vlasništva u tim fondovima ne stoji Kolakušićeva teza da mali broj ljudi iz Black Rocka ili Vanguarda upravlja “svim svjetskim medijima” što kao rezultat ima cenzuru. To je samo jedan krak raširene teorije zavjere o jednoj tajnoj svjetskoj vladi i svijetu kojim upravlja mali broj ljudi, a u Kolakušićevom slučaju oni su smješteni u američke investicijske fondove i preko njih provode cenzuru u “svim svjetskim medijima” pa tako i na njegovim profilima na Facebooku i YouTubeu s kojih onda on ne može širiti svoje znanstveno i činjenično neutemeljene teze.

No, upravo s govornice Europskog parlamenta, voljom birača u Hrvatskoj, Kolakušić i dalje može širiti i širi te svoje stavove. Nije cenzuriran niti na društvenim mrežama, što dokazuju njegove viralne objave na Facebooku i YouTubeu. Zbog svega toga neutemeljena je i njegova prijetnja medijima i pozivanje na odredbe kaznenog zakona o cenzuri, s obzirom da u njegovom slučaju nikakve cenzure nema, već se radi o slobodnoj uredničkoj odluci o (ne)prenošenju njegovih, uglavnom, znanstveno nepotvrđenih teza.

 

Ovaj tekst dio je projekta “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca europskih populista” kojeg podupire European Media and Information Fund.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.