Razotkriveno

Putin nije rekao da su “Srbi jedini bijeli narod na koji su Amerikanci pucali nakon 1945.”

Citat koji se netočno pripisuje Vladimiru Putinu objavio je Goran Šarić u svom Facebook statusu iz ožujka 2021.
Foto: Hina/EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika 22. svibnja objavljen je citat o srpskoj povijesti koji je netočno pripisan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Srbi su jedini beli narod, koji je nakon 1945. pucao na Amerikance i na koje su Amerikanci pucali! Srbi su ušli u oružani sukob sa SAD-om i NATO-paktom, onda kada se Rusi i Kinezi nisu usuđivali sa njima ući ni u diplomatski sukob! Nikad u istoriji čovečanstva veća sila nije napala manju”, stoji u tekstu statusa uz koji je stavljena fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina (arhivirano ovdje)

Citat je iz Facebook statusa Gorana Šarića

No, netočno je da je tu rečenicu izrekao ruski predsjednik Vladimir Putin već je to dio Facebook statusa Gorana Šarića iz ožujka 2021. godine naslovljenog “Jesu li Srbi 1999. bili na pogrešnoj strani povijesti?” (arhivirano ovdje).

O tom statusu Riječanina Gorana Šarića, medijskoj ličnosti koja se predstavlja kao teolog s diplomom zagrebačkog Katoličko-bogoslovnog fakulteta i doktoratom iz povijesti, Faktograf je već pisao u kolovozu 2022. kada smo provjeravali točnost navoda o Putinovom govoru iz 2014. godine održanom dva dana nakon referenduma o pripojenju Krima Rusiji.

Srpski portali prenijeli Šarićev status, no ni oni citat ne pripisuju Putinu

Taj su Šarićev status iz ožujka 2021. godine prenijeli i mnogi srpski portali. Niti jedan od njih ne piše da je citat iz statusa hrvatskog korisnika Facebooka izrekao Putin, već se svi pozivaju na Šarićev status.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pa je tako portal B92 u tekstu s naslovom “Srbi jedini beli narod koji je nakon 1945. pucao na Amerikance” (arhivirano ovdje), u kojem kao izvor navode Kosovo Online, jasno citat pripisao Šariću, a ne Putinu. Tekst s istim Šarićevim statusom je, također u ožujku 2021. godine i pozivajući se na Kosovo Online, objavio i portal Vesti-online (arhivirano ovdje). O istom Šarićevom statusu je u ožujku 2021. pisao i portal Srpski Dnevnik (arhivirano ovdje)

Portal Informer je isti Šarićev status objavio u srpnju 2022. (arhivirano ovdje), a u tekstu navode da je Šarić, a ne Putin, istakao “kako su Srbi jedini beli narod koji je nakon Drugog svetskog rata smogao hrabrosti da se odupre Americi”. Taj Šarićev status srpski portal Alo objavio je u kolovozu 2022. godine (arhivirano ovdje).

U niti jednom od tih tekstova citat iz Facebook statusa Gorana Šarića ne pripisuje se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao što se to sugerira u objavi na Facebooku hrvatskog korisnika.

Na internetu se ne može pronaći takva Putinova izjava

Također, navedeni citat ne može se pronaći niti u već spomenutom Putinovom govoru iz 2014. godine u kojem je ruski predsjednik na jednom mjestu spomenuo Srbiju i to u kontekstu pripojenja Krima Rusiji koji je usporedio s proglašenjem nezavisnosti Kosova. Također je pričao i o NATO intervenciji u Jugoslaviji 1999. godine, no ne riječima iz citata.

“Da bi agresija izgledala legitimno, oni [SAD i NATO] iznuđuju potrebne rezolucije međunarodnih organizacija, a ako to iz nekog razloga ne upali, jednostavno ignoriraju Vijeće sigurnosti UN-a i UN-a u cjelini. To se dogodilo u Jugoslaviji; dobro se sjećamo 1999. Bilo je teško povjerovati, čak i vlastitim očima vidjeti, da je krajem 20. stoljeća jedna od europskih prijestolnica, Beograd, nekoliko tjedana bila pod raketnim napadom, a onda je uslijedila prava intervencija. Je li postojala rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o ovom pitanju koja je dopuštala te radnje? Ništa od toga”, kazao je tada Putin.

Ni spomena o “Srbima kao jedinom bijelom narodu na koji su Amerikanci pucali od 1945.” Također, Putinova izjava koja bi išla u tom smjeru ne može se pronaći niti preko internetskih tražilica.

Zaključno, netočno je povezivati Vladimira Putina s izjavom da su “Srbi jedini bijeli narod, koji je nakon 1945. pucao na Amerikance i na koje su Amerikanci pucali”, kao što se to sugerira u statusu hrvatskog Facebook korisnika. Taj citat nije izrekao Vladimir Putin, već je to dio Facebook statusa Gorana Šarića iz ožujka 2021. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.