Razotkriveno

Govor predsjednice EK Ursule von der Leyen pogrešno je protumačen

Ursula von der Leyen pozvala je na napuštanje fosilne ekonomije. Neutemeljeno se tvrdi da je najavila depopulaciju Zemlje.
Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je video govora (arhivirano ovdje) predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na konferenciji “Beyond Growth”. Uz video je objavljen sljedeći opis:

“Kako da se što prije vratimo u kameno doba
Gospođa SMS, Ursula von der Leyen, notorna štetočina u svemu što radi (od njemačkog ministarstva obrane do predsjednice EU komisije), govori na nedavnoj Beyond Growth konferenciji, nadahnuta zlokobnim izvještajem „Granice rasta“ kojeg je prije 50 godina sastavio Rimski Klub. Citira gospođa Laž drastični zaključak te benevolentne organizacije – „potrebno je zaustaviti gospodarski i populacijski rast ili se naš planet neće moći nositi s tim.“ Zaustaviti gospodarski i populacijski rast? Pa prema onome što su ti dobrotvori učinili u zadnje tri godine, upravo se o tome radi. Skršili su i sustavno uništavaju gospodarstva zemalja diljem svijeta, zatvaranje malih i srednjih poduzetnika, uništavanje poljoprivrednika, stvaranje inflacije, osiromašenje građana naspram bogaćenja korporacija… Populacijsko pitanje? Hm, da, sve procijepljene zemlje imaju višak smrtnosti u 2021. i 2022. godini i taj rast se nastavlja i u ovoj godini. Što bi tu moglo biti posrijedi? Ne znamo, mRNA spasonosni pripravak sigurno nije, ali eto, točka u zacrtanom planu se polako ispunjava. „Model rasta usredotočen na fosilna goriva je zastario“ – kaže EU marioneta, a ideologizirana sekta u publici plješće. Uhvati čovjeka muka i jeza kad vidi tko nas vodi, tko su ti ljudi koji se kao brinu o nama i o planeti na kojoj živimo. Ima li goreg od ovoga? Pomahnitali globalistički poslušnici vode nas velikom brzinom u propast, jurimo u kameno doba kojeg nam ovi bolesnici prezentiraju kao „duh europskog zelenog dogovora“. Taj duh je zloduh Schwabovog Great Reseta koji podrazumijeva uništenje čovjeka i svih temeljnih ljudskih vrijednosti. Nova paradigma ili novo normalno – raščovječiti i uništiti čovjekovu prirodnu vezu s duhovnim svijetom, kako bi pristao na novu, neprirodnu vezu, na transhumanizam. To je prava misija ovih hipnotiziranih robotiziranih poslušnika.”

Screenshot/Facebook

Uz video je priložen i link (arhivirano ovdje) na članak objavljen na portalu Slobodnizajedno.org s kojeg je korisnica zapravo iskopirala cijeli opis videa.

Video je objavljen 24. srpnja, a prikupio je 103 dijeljenja, 18 komentara i 48 ostalih reakcija.

O čemu je Von der Leyen pričala na konferenciji?

Predsjednica Europske komisije zaista je održala govor u sklopu konferencije “Beyond Growth” koja je od 15. do 17. svibnja bila organizirana u Europskom parlamentu. Međutim, iz transkripta govora koji se nalazi na internetskim stranicama Europske komisije vidljivo je da je njen govor protumačen na pogrešan način. Također, u prikazanom isječku nije kompletni govor koji je Von der Leyen održala. O identičnoj dezinformaciji ranije je pisao i crnogorski fact-checking portal Raskrinkavanje.me.

Von der Leyen se tijekom govora pozvala na izvještaj “Granice rasta” koji je prije 50 godina objavila grupa istraživača s MIT-a, a koji je mapirao međuodnos između rasta populacije, ekonomije i okoliša. Točno jest da je ona na početku svog govora istaknula da je jedan od drastičnih zaključaka istraživanja  taj “da je potrebno zaustaviti ekonomski i populacijski rast, inače se naš planet neće moći nositi s time”, ali taj citat nema nikakve veze s glavnom poantom njenog govora na konferenciji.

U nastavku svog govora kazala je da se, umjesto prolongiranja rasprave o kontroverzama koji su zaključci tog izvještaja prouzročili, želi koncetrirati na nešto drugo, a to je da je izvješće jasno ukazalo na to da je model rasta utemljen na fosilnim gorivima zastario te da se trebamo usredotočiti na obnovljive izvore energije.

Predsjednica Europske komisije svoj je govor zaključila time da je potrebno napustiti model rasta temeljen na fosilnim gorivima.

“Danas ostavljamo model rasta fosilnih goriva iza nas. Nove zemlje su još uvijek u magli, ali su vidljive, možemo do njih. Znamo da budućnost naše djece ne ovisi samo o pokazateljima BDP-a, već o temeljima svijeta koji gradimo za njih”, kazala je Von der Leyen u svom govoru.

Von der Leyen je svojim zaključkom pokušala ukazati na to da se ekonomija razvija u lošem smjeru te da trenutni razvoj uništava temelje društva, tako što uništavamo naš planet prekomjernim korištenjem fosilnih goriva što je jedan od glavnih generatora klimatskih promjena. Također je ukazala na potrebu provođenja Europskog zelenog plana (eng. European Green Deal) kao zaloga za bolju budućnost generacija koje dolaze.

Ona se u svom govoru koncentrirala na ekonomski rast, unaprijeđenje zdravstvene zaštite i prava radnika te socijalnu tržišnu ekonomiju. Nije govorila o smanjenju rasta populacije niti je istaknula da se zalaže za takvo što, već je govorila o tome što bi Europska unija trebala učiniti za bolju budućnost svih pojedinaca.

Konferenciju “Beyond Growth” suorganizirao je Rimski klub, organizacija koju čini više od stotinu članova – istaknutih znanstvenika, ekonomista, gospodarstvenika i bivših političara. Osnovana je s ciljem rješavanja višestrukih kriza s kojima se suočavaju čovječanstvo i planet.

Njihov izvještaj “Granice rasta” iz 1972. godine i ranije je bio predmetom različitih dezinformacija koje kruže društvenim mrežama, o čemu je Faktograf pisao u više navrata (1, 2, 3).

Zaključno, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji “Beyond Growth” nije kazala da je potrebno zaustaviti populacijski i gospodarski rast. Radi se o pogrešnom tumačenju videoisječka s konferencije. Predsjednica EK je zapravo govorila o potrebi napuštanja modela prema kojem se ekonomski rast temelji na fosilnim gorivima.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi na profilu privatne korisnice, kao i članku na portalu Slobodnizajedno.org nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.