Ocjena točnosti

Grmoja: Mi smo se izborili da se ugostiteljima ne poveća PDV

Hina / Lana Slivar Dominić / ua

“Marić je kao svaki ministar htio održati proračun, htio je ugostiteljima povećati PDV, mi smo se izborili da toga ne bude. Uz to smo se izborili da i porezna stopa za osnovne potrepštine ostane 5 posto”, tvrdi MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja (Televizija N1).

Iz citirane izjave dalo bi se zaključiti da jedan od zastupnika vladajuće koalicije uopće nije svjestan dogovora kojeg su MOST i HDZ postigli oko porezne reforme. U izvornom prijedlogu reforme ministar financija Zdravko Marić najavljivao je smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto i potpuno ukidanje najniže međustope PDV-a od pet posto.

Neke bi usluge, poput isporuke struje ili odvoza smeća, prema tadašnjom Marićevoj računici, posljedično pojeftinile jer bi prešle u niži porezni razred od 13 odnosno 12 posto, dok bi se neke druge usluge, poput ugostiteljskih, oporezivale po najvećoj stopi od 24 posto.

MOST uvalio ugostitelje u još veće probleme

Upravo je Grmojina stranka zamjerila Mariću i premijeru Andreju Plenkoviću ovakav prijedlog izmjena Zakona o PDV-u pa je u srijedu 9. studenog, dan prije sjednice Vlade na kojoj je u Sabor upućen konačni prijedlog paketa zakona koji čine poreznu reformu, u Banskim dvorima održan maratonski sastanak na kojem su koalicijski partneri usuglašavali svoje vizije budućnosti hrvatskog poreznog sustava.

Dogovorom koji je postignut odustalo se od smanjivanja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, ali i ukidanja najniže stope PDV-a od 12 posto. Dio reforme ostalo je predloženo smanjivanje stope PDV-a na struju, odvoz smeća, dječje sjedalice za automobile, isporuku lijesova i urni i repromaterijal u poljoprivredi. Istovremeno su najgore prošli upravo ugostitelji, koji su se izvorno pobunili protiv povećanja PDV-a u ugostiteljstvu na 24 posto, da bi zatim saznali da će PDV plaćati po još većoj stop od – 25 posto.

MOST, dakle, ne samo da nije spasio ugostitelje od većeg PDV-a, kako tvrdi Grmoja, nego im je stvorio još veći problem. Iznimka su tek hotelijeri i turistički djelatnici koji nude usluge smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona. Oni će i dalje plaćati PDV po sniženoj stopi od 13 posto.

Sve o poreznoj reformi doznajte na Faktografu

O svemu navedenom, kao i o ostalim nedostacima porezne reforme, Faktograf je i dosad opsežno izvještavao:

> Poreznom reformom protiv Ustava, zakona i zdravog razuma

> Plenkovićeva vlada zbog porezne reforme krši zakon

> Poskupljuje kruh da bi najbogatiji imali veće plaće

> Grčić o stopama PDV-a u ugostiteljstvu – Fakt

> Lalovac optužio HDZ da pogoduje bankama – Tri kvarta fakta

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.