Razotkriveno

Prosvjedi protiv rasizma nisu nova taktika za kontrolu svjetske populacije

EPA/CJ GUNTHER

Društvenom mrežom Facebook širi se tekst pod naslovom „Kakva je poveznica između plandemije korone i američkih nereda?“ [sic] koji iznosi niz netočnih tvrdnji vezanih za aktualne nemire u SAD-u, pandemiju Covida-19 i predsjedničke izbore u SAD-u, utemeljene na popularnim teorijama zavjere o „Dubokoj državi“ i „Plandemiji“.

Članak (arhiviran ovdje) objavio je 4. lipnja portal Matrix World, poznat po širenju dezinformacija i svakojakih teorija zavjere o kojima je Faktograf već pisao ovdje, ovdje i ovdje.

Prema podacima servisa Crowd Tangle članak je objavljen na stranicama i grupama koje zajedno okupljaju više od 286 000 ljudi, među kojima su najpoznatije „2012 Transformacija Svijesti“ i “Glavna grupa stranke Ivana Pernara“.

Propali plan s p(l)andemijom

Članak zastupa tezu kako su prosvjedi praćeni nemirima povodom ubojstva Georgea Floyda nova taktika „duboke države“ kojima se želi uvesti „policijsku državu, totalitarnu strahovladu i čipiranu populaciju“, nakon što to nije uspjelo „izmišljenom“ pandemijom koronavirusa.

Radi se o teoriji koju plasira QAnon zajednica prema kojoj globalističko-pedofilske mreže moćnika kontroliraju svjetski poredak, a koja preuzima i teze o štetnosti cjepiva te koronavirusu kao krinki za mikročipiranje ljudi.

Faktograf je već pisao o ovoj teoriji (ovdje i ovdje) u kojoj je istaknuta presudna uloga Donalda Trumpa, koji je došavši na mjesto predsjednika SAD-a stao na put planovima svjetskih moćnika koji stoje iza „tajne vlade“, zbog čega oni moraju posezati za drugim načinima u želji za kontrolom (poput lažnih pandemija, izazivanjem nemira).

Članak se referira i na vrlo popularnu teoriju zavjere o „Plandemiji“ koja je proizašla iz istoimenog dokumentarca čije je teze Faktograf raskrikao kao netočne u zajedničkoj analizi sa portalom Raskrinkavanje, te na ranije teorije kako u pozadini koronavirusa stoje motivi za čipiranjem i smanjenjem populacije o kojima je Faktograf također već pisao (1, 2, 3).

Kao prilog toj tezi o propalom planu s koronavirusom iznosi se netočna informacija da je smrtnost virusa Covid-19 manja od jednog promila. Stvarna je brojka viša o čemu je Faktograf pisao ovdje.

Nemiri u SAD-u su zamka za Trumpa

Članak površno prenosi priču o ubojstvu Georga Floyda koje bi trebalo dovesti do toga da se Donald Trump “nađe u stupici”.

 „(…)razularena rulja će nastaviti ubijati i pljačkati, umorni ljudi će sve više tražiti pomoć od Trumpa, guverneri neće poduzimati ništa već će čekati da Trump pozove nacionalnu gardu na ulicu, ako to napravi, upasti će u stupicu, prozvat će ga Hitlerom, nacistom, fašistom, diktatorom, ili nečim još gorim i pokrenuti će se mašinerija njegove smjene, milom ili silom”, pišu oni.

Pritom se u članku kao jedna od metoda povezanih s nemirima spominje dostavljanje cigli u američke gradove, navodno „kako bi se povećavao kaos i uništenje“. Uz to je priložen nejasan video u trajanju od 39 sekundi (u kojemu dvije osobe zabrinuto komentiraju dvojicu bostonskih policajaca koji u policijskom vozilu imaju cigle). Radi se o jednoj od niza stvarnih objava koje su se pojavile na društvenim mrežama posljednjih dana, a praćene su sumnjom da policija ili pripadnici Antifa pokreta postavljaju cigle po američkim gradovima kako bi se potaklo nasilje, što dokazuje da su prosvjedi iscenirani i orkestrirani. Riječ je o teoriji koju je amplificirala i Bijela kuća, a bez potrebnih dokaza.

Međutim, portali za provjeru činjenica ustvrdili su kako nema dokaza da se radi o široko primijenjenoj taktici planiranog poticanja nemira – bilo od strane policije ili prosvjednika (Politifact, Insider). Konkretno u slučaju predmetnog videa bostonske policije, utvrđeno je kako su potrgane i oštećene cigle maknute iz pješačke zone prije očekivanih protesta kako bi se spriječile ozljede, navodi  APnews. Craig Silverman, istraživački novinar BuzfeedNewsa, specijaliziran za teme raskrinkavanja dezinformiranja i jedan od autora Priručnika za verifikaciju, obradio je 17 slučajeva obmanjivanja javnosti specifično povezanih s “dostavljanjem” ili ostavljanjem cigli prosvjednicima.

Trumpovi protukandidati

Nadalje, Matrix World, ponavlja i manupulativne teze povezane s američkim predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Donald Trump 2016. godine.

„Donald Trump, čovjek koji nije smio pobijediti kandidatkinju psihopatske elite – Killary Clinton babu koja osim psihopatije pokazuje i jasne odlike demencije. No ipak uza svu krađu glasova i namještaljke duboke države, Trump je pobijedio, Killary je izgubila, takvo što se ne smije ponoviti.“ [sic], pišu oni.

Sukladno obrascu teorije QAnon zajednice prema kojemu je Trump žrtva svjetskih močnika, autorica članka nastavlja sa tvrdnjama kako su američki predsjednički izbori 2016. pokradeni i manipulirani kako bi pobijedila Hillary Clinton, pritom je nazivajući po nadimku popularnom među kritičarima Clinton -Killary (Urban dictionary), spajajući englesku riječ kill (ubiti) s njezinim imenom.

Naime, iako je točna teza o uplitanjima u američke izbore i manipulacijama biračima, pa tako niz dokaza upućuje na ruska uplitanja i manipulacije osobnim podacima korisnika Facebooka koji su sudjelovali na američkim izborima 2016. godine  (Time, cnn 2, the Guardian), nema nikakvih dokaza da su oni povezani s kampanjom Hilary Clinton. Upravo su uplitanja u izbore 2016. godine potakla brojne rasprave o sigurnosti nadolazećih izbora. Tako su, primjerice, Foreign Policy i New York Times u proteklim mjesecima pisali o prijetnjama koje dolaze iz Rusije, a ovog tjedna izvještavalo se i o hakerskim napadima iz Kine na članove stožera demokratskog kandidata Joea Bidena.

Insinuacije o demenciji

Kako bi se dodatno diskreditirali Trumpovi izborni suparnici proglašava ih se dementnima.

U slučaju Hillary Cinton iskorišten je vrlo popularan video iz 2016. u kojem se lažnim medicinskim nalazima i nevještim video manipulacijama tvrdilo da Clinton ima vaskularnu demenciju te da ulazi u izbornu utrku iako joj preostaje svega jedna godina života. Sporni video i slične objave još su 2016. netočnima proglasili portali za provjeru činjenica (Snopes, FactCheck.org).

Joe Biden bit će najstariji predsjednik, ako bude izabran na sljedećim izborima, što se, uz njegove sporadične gafove, i do sada koristilo kao argument njegovim protukandidatima u kampanji. Prema pisanju APnewsa, manipulativni videi koji prikazuju Bidena u tom svijetlu vrlo se brzo šire društvenim mrežama. Uz to, članak Bidena lažno optužuje za pedofiliju o čemu je Faktograf detaljnije pisao ovdje, napominjući pak kako su te optužbe inspirirane stvarnim „optužbama odraslih žena, koje su u više navrata Bidena optuživale za neprilično ponašanje, poput neželjenog milovanja i ljubljenja“.

Napomenimo i da sam Donald Trump nije otporan na takve optužbe. Prošle subote, dan prije svog 74. rođendana, američki predsjednik držao je govor na svečanoj dodjeli diploma na Vojnoj akademiji West Point, gdje je imao problema s pijenjem vode, izgovaranjem nekih riječi i silaskom s pozornice nakon govora. Brojni svjetski mediji pokrili su taj događaj uz navode da je upitno zdravstveno stanje američkog predsjednika, a on je na Twitteru opovrgnuo da ima ikakvih problema sa zdravljem, navodeći da je “rampa bila skliska i strma”.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.