Razotkriveno

Činjenično netočni antivakserski letci već godinama stvaraju probleme liječnicima

Na Facebooku se iznova širi netočna grafika sa savjetima “Kako legalno odbiti cijepljenje”, u kojoj se iznose četiri "koraka" po kojima bi građani legalno mogli odbiti cijepljenje, odnosno roditelji spriječiti obavezno propisano cijepljenje djece.
Foto: EPA/Antonio Lacerda

Na Facebooku se iznova širi netočna grafika sa savjetima “Kako legalno odbiti cijepljenje”, u kojoj se iznose četiri “koraka” po kojima bi građani legalno mogli odbiti cijepljenje, odnosno roditelji spriječiti obavezno propisano cijepljenje djece. Grafika je arhivirana ovdje.

Dezinformirajući koraci

Riječ je o gotovo istim savjetima koje je Faktograf već obradio analizirajući grafiku koju je svojim pratiteljima u svibnju podijelio pjevač Tony Cetinski. Nova grafika sadrži još jedan korak, koji navodi da “liječniku možeš ponuditi da potpiše formular “3 u 1” (na kojem on preuzima odgovornost za sve nuspojave izazvane cjepivom. Formular se može isprintati sa stranica https://cijepljenje.info. Ako odbije, a to je 100%, imaš pravo po zakonu odbiti cijepljenje”.

Predmetni formular arhiviran je ovdje, a sadrži 30 pitanja ili tvrdnji na koje bi liječnik trebao odgovoriti, iako dio pitanja o sigurnosti i uvozu lijeka npr. spada pod ingerenciju Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Za neke tvrdnje se ni ne zahtijeva odgovor – pa je očigledno da ih nijedan liječnik ni ne može potpisati. Primjerice:

16. Biste li popili deklarirano zdrav napitak sljedećeg sastava: Al i Hg/Thimerosal/Merthiolate, neurotoksini; fenoksietanol (supstitucija za Hg), mono-natrijev glutamat (ekcitotoksin/neurotoksin), formaldehid, formalin/glutaraldehid, tenzidi (fenoli, fosfati), solna kiselina/HCl, polisorbati, skvalen, silikon, sorbitol, olovo, etilen-glikol/fenoksietanol (antifriz), antibiotici (neomicin, streptomicin, polimiksin b, polimiksin b sulfat, streptomicin sulfat), manitol (lijek)? Zašto? Niste obvezni dati odgovor na ovo pitanje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo susreće se s ovakvim formularima

Grafiku smo poslali Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i upitali jesu li liječnici prijavili da im pacijenti donose ovaj formular na potpis te koliko je takvih prijava zaprimljeno.

“Susrećemo se već godinama s takvim dokumentima. Ne znamo točan broj liječnika koji su se obraćali za pomoć zbog ovakvih zahtjeva roditelja koji odbijaju cijepljenje. U prosjeku se prošlih godina obraćao jedan liječnik mjesečno pismenim putem zbog ovakvih zahtjeva (plus isto toliko telefonski)”, navodi u odgovoru Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, dodajući da misli da u prvih osam mjeseci ove godine nije bilo takvih prijava.

Osvrnuo se i na netočnu tvrdnju iz ovog “savjeta” da bi svu odgovornost za nuspojave preuzeo liječnik koji je dao cjepivo te pojašnjava tko preuzima odgovornost za nuspojave cjepiva.

“Ovisi o tome zašto je došlo do nuspojave cjepiva. Ako je do nuspojave došlo zbog pogrešne primjene, odgovornost snosi fizička i/ili pravna osoba koja je pogrešno primijenila cjepivo. Naime, kao liječnici možemo preuzeti odgovornost i obvezu da cijepimo na ispravan način, uvažavajući eventualne privremene ili trajne kontraindikacije, s cjepivom koje je ispravno skladišteno i primijenjeno i ne izazovemo štetu zbog nepravilne primjene cjepiva.

Međutim, ako je došlo do nuspojave cjepiva pri ispravnoj primjeni, a nuspojava nije navedena u popisu mogućih nuspojava i dokaže se da je uzrokovana cjepivom, odgovornost snosi proizvođač; ako je do nuspojave došlo zbog neispravnosti cjepiva, odgovornost snosi fizička i/ili pravna osoba koja je uzrokovala neispravnost cjepiva; ako nastane poznata nuspojava cjepiva, koja je navedena kao moguća nuspojava, uz pravilnu primjenu, odgovornost snosi državno tijelo koje je propisalo obvezu cijepljenja u zemljama gdje je cijepljenje obavezno (u zemljama gdje cijepljenje nije obavezno odgovornost za ove nuspojave snose roditelj i liječnik koji je cijepio)”, pojašnjava Kaić.

Zbog načina prikupljanja podataka, ne zna se koliki broj roditelja odbija cijepljenje djece

Upitali smo ga i ima li HZJZ podatak koliki je broj roditelja koji su odbili cijepiti djecu u 2019. i prvoj polovici 2020. godine.

“Nažalost, iz načina prikupljanja podataka o provedbi cijepljenja ne vidimo broj roditelja koji odbijaju cijepljenje. Naime, za onih 5-10% necijepljenih (postoci se razlikuju za različita cjepiva) imamo podatak o tome koliko nije cijepljeno zbog postojanja kontraindikacija na cjepivo i zbog ‘ostalih razloga’. Ti ‘ostali razlozi’ su u većoj mjeri razlog necijepljenju nego kontraindikacije, među tim ‘ostalim razlozima’ se nalaze i oni koji odbijaju cijepljenje, ali ne možemo reći koliki je to broj ili postotak”, odgovorio je Kaić.

Podsjetimo da su Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor nedavno, zbog ponovnog otvaranja rasprave o cijepljenju u javnosti, poručili da je cijepljenje “najuspješnija javnozdravstvena mjera koja je spasila i spašava više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti medicine”.

Podsjetili su i na sadržaj Deklaracije o važnosti cijepljenja iz travnja 2017. godine, u kojoj se navodi da “odluka o cijepljenju djece nije i ne može biti isključivo pravo roditelja” te da “pravo djeteta na zdravlje je iznad prava roditelja na izbor”.

Faktograf je već razotkrio niz dezinformacija o cjepivima – nema dokaza da izazivaju autizam (1, 2, 3); analizirali smo tvrdnje o pojedinim sastojcima cjepiva (4, 5); a razotkrili smo i pokušaj prekrajanja povijesti zapadne vakcinologije i imunologije (6).

I Hrvatska liječnička komora upoznata je s antivakserskim letcima

“Hrvatska liječnička komora upoznata je s postojanjem predmetnog tzv. 3u1 dokumenta. Jednako tako, Hrvatska liječnička komora upoznata je i s postojanjem drugih tipskih obrazaca vrlo sličnog sadržaja koji su dostupni na mrežnim stranicama pojedinih udruga/inicijativa koje se protive obvezi cijepljenja. Hrvatska liječnička komora, između ostalog, prikuplja informacije i od strane liječnika koji se prilikom obavljanja svoje djelatnosti susreću s problemima u praksi vezanima za cijepljenje. Naime, Hrvatska liječnička komora već neko vrijeme analizira probleme trenutnog normativnog uređenja cijepljenja, posebice u slučaju neodazivanja ili odbijanja obveznog cijepljenja maloljetnog djeteta, radi iniciranja promjene zakonodavnog pravnog okvira po tom pitanju s ciljem jačanja pravne sigurnosti liječnika koji se susreću s cijepljenjem.

Smatramo kako ne postoji zakonom ili podzakonskim aktom propisana obveza liječnika za njegovo potpisivanje, kao ni tome sličnih drugih obrazaca koji nisu predviđeni legislativnim okvirom”, navode iz Komore.

Liječnici od traže pravnu pomoć Komore kada im se nude slični obrasci

“Liječnici se Hrvatskoj liječničkoj komori povremeno javljaju sa zahtjevima za pružanje pravne pomoći u slučajevima kada im roditelji nude na potpis obrasce istovrsnog sadržaja poput predmetnog tzv. 3u1 dokumenta.

Prema našoj evidenciji, u 2018., 2019. i 2020.  godini zaprimljeno je 7 podnesaka liječnika koji traže pravnu pomoć i zaštitu, 5 podnesaka protivnika cijepljenja te 3 pritužbe nezadovoljnih roditelja koji su s raznih osnova izrazili nezadovoljstvo ili zabrinutost zbog postupka ili same činjenice obveze cijepljenja. Navedeni podaci odnose se na obraćanja Hrvatskoj liječničkoj komori pisanim putem. Potrebno je navesti da se pored ovih pisanih obraćanja, liječnici Hrvatskoj liječničkoj komori u ovakvim slučajevima za pomoć obraćaju i telefonskim putem.

Pitanja liječnika najčešće su vezana za nedoumice oko postupanja prilikom odbijanja cijepljenja i  izdavanje potvrde o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta prije upisa u dječji vrtić budući da ista potvrda sadržava podatke o cijepljenju, a koje je u pravilu uvjet za upis u dječji vrtić”, kažu nam iz Komore.

 

* Nakon objave ovog teksta zaprimili smo odgovor Hrvatske liječničke komore na ranije poslani upit. Novouneseni dio teksta nalazi se ispod međunaslova “I Hrvatska liječnička komora upoznata je s antivakserskim letcima”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.