Faktograf.hr

Samo činjenice

Dezinformatori manipuliraju izjavama kineskog epidemiologa

Vađenjem izjava Wua Zunyoua iz konteksta, dezinformatori šire lažnu tvrdnju da koronavirus nikad nije izoliran.
Foto: Pixabay

Na društvenim se mrežama dijeli video s tvrdnjom da je “Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu zaraznih bolesti priznao da virus SARS-CoV-2 nikada nije izoliran”. Tvrdnja je netočna i bazira se na njegovoj izjavi koja je izvučena iz konteksta.

Video koji se dijeli arhiviran je ovdje, a prenijeli su ga i neki rubni portali (1, 2).

Što je zapravo rečeno?

Tvrdnja da je Wu Zunyou “priznao” da virus nije izoliran temelji se na njegovoj izjavi za NBC u prilogu o stanju u Wuhanu godinu dana nakon proglašenja pandemije. Prilog je objavljen 24. siječnja 2021. godine. Novinarka Janis Mackey Frayer u prilogu govori kako je tim Svjetske zdravstvene organizacije stigao u Wuhan kako bi pokušali utvrditi porijeklo virusa i pita ga zašto i godinu dana nakon uzimanja uzoraka s wuhanske Veletržnice morskom hranom Huanan, Kina nije podijelila nalaze o tome.

Ovo je rečeno u prilogu:

Novinarka u voice-overu: “Još uvijek nije jasno je li wuhanska tržnica izvorište virusa, iako vanjski stručnjaci vjeruju da je to bila polazna točka za izbijanje epidemije. Kineski su dužnosnici uzeli uzorke prije više od godinu dana”.
Novinarka: “Zašto podaci nisu podijeljeni?”
Wu Zunyou: “Nisu izolirali virus, u tome je problem”.
Novinarka: “Što je s uzorcima živih životinja?”
Wu Zunyou: “Ne govori vam ništa ako su imali samo pozitivan test. Ne sumnjam da dolazi od onoga što smo prvotno mislili”.

Dakle, jasno je da se govori o uzorcima s tržnice koji bi potvrdili ili demantirali da se upravo s tog mjesta virus proširio se po svijetu.

Faktograf je komentar tražio od NBC-a, kao i od novinarke koja je intervjuirala kineskog stručnjaka, ali odgovor nismo dobili. No javno dostupni materijali pokazuju da su njegove riječi izvučene iz konteksta.

Virus jeste izoliran

Wu Zunyou je u ovom videu naveo kronologiju događanja i reakcije kineskih službi i vlasti, u kojem potvrđuje da je virus izoliran (od 2:27 sekunde).

“7. siječnja Kina je izolirala soj virusa i identificirala ga kao novi koronavirus. 9. siječnja dijagnostički reagensi su poslani u Wuhan za dijagnostiku. 12. siječnja Kina je podijelila genetsku sekvencu novog koronavirusa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, navodi Wu Zunyou.

Podsjetimo i da je Faktograf ranije demantirao tvrdnje da virus nije izoliran; u Hrvatskoj ga je izolirao tim znanstvenika Instituta Ruđer Bošković, riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Demantirali smo i tvrdnje o laboratorijskom porijeklu virusa (1, 2, 3, 4, 5).

Još jedna potvrda da je virus nastao u prirodi

Ekipa kineskih stručnjaka i stručnjaka SZO-a objavila je u utorak (9. veljače 2021.) rezultate svoje četverotjedne istrage, poručivši da nisu mogli utvrditi podrijetlo virusa SARS-CoV-2 i nisu uspjeli identificirati životinju s koje je bolest potekla. No zaključili su da teorija o laboratorijskom podrijetlu koronavirusa nije vjerojatna.

Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva SZO-a rekao je da je “najvjerojatnija” pretpostavka da se dogodio prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek, kao i da je moguć prijenos virusa sa zamrznute hrane te da tu opciju također treba istražiti (1, 2, 3).

Kako navodi Lancet, izaslanstvo SZO-a u Kini je trebalo obaviti “istraživanje tržnice Huanan u Wuhanu i pokušati identificirati sve što je ulazilo i izlazilo s tržnice krajem studenoga i prosinca 2019., obaviti intervjue s nekim od prvih identificiranih pacijenata s Covid-19 te posjetiti bolnice i laboratorije (uključujući Institut za virusologiju u Wuhanu i laboratorij CDC-ja u Wuhanu) i druga istraživačka postrojenja za pregled epidemioloških, viroloških i seroloških studija, kao i promatranje biološke sigurnosti”.

Također, trebali su “mapirati opskrbne lance na Huananu i drugim tržnicama, testirati uzorke smrznute kanalizacije i po potrebi provesti druge studije”, zatim “pregledati bolničke kartone za slučajeve kompatibilne s Covid-19 prije prosinca 2019. i pregledati trendove bolesti u mjesecima koji prethode izbijanju bilo kakvih neobičnih obrazaca bolesti”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.