Razotkriveno

Australski svećenik netočno tvrdi da se Covid-19 liječi poznatim lijekovima

Australski svećenik u viralnom videu netočno tvrdi da je Covid-19 bezopasan, tj. da se liječi otprije poznatim lijekovima.

Više od tri tisuće puta samo s jednog profila podijeljen je titlovani video (arhiviran ovdje) govora australskog svećenika koji tvrdi da se bolest izazvana novim koronavirusom može liječiti već dostupnim lijekovima te da je epidemija planirana.

O navedenom svećeniku Faktograf je već pisao. Mar Mari Emmanuel poglavar je australske Stare crkve istoka (koja se ponekad naziva i Asirska crkva istoka ili Asirska pravoslavna crkva). Titlovani video zapis njegovog govora na Facebooku je podijelila stranica ALFA & OMEGA u čijem opisu piše: “Onima koji iskreno ljube Boga, sve se okreće na dobro!” ‘Dopusti Gospodinu da iz tvog života učini Svoje remek djelo. Ne boj se!’ BOG TE LJUBI !!!”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Dosta više laži! Dosta više s lockdownima, to porobljava ljude. Dosta više tzv. k*rone! Može se jednostavno liječiti dokazanim lijekovima, a ne netestiranim eksperimentalnim vakcinama napravljenim sa zlim namjerama”, tvrdi svećenik.

Cjepiva nisu eksperimentalna

Faktograf je već pisao o tome da cjepiva nisu eksperimentalna, već su nova na tržištu i u promet su puštena pod uvjetnim odobrenjem. Detaljno objašnjenje postupka uvjetnog odobrenja može se pronaći na stranicama Europske agencije za lijekove. Ne radi se ni o kakvoj pandemijskoj inovaciji, već o proceduri koja je postojala i ranije i koja se koristi upravo u situacijama izvanrednih javnozdravstvenih ugroza.

Uvjetno odobrenje je privremeno (izdaje se na rok od godine dana), a regulator se na ovakav postupak odlučuje kad ima jasne podatke koji pokazuju da su potencijalni rizici tretmana (u ovom slučaju cijepljenja) znatno manji od rizika izloženosti zarazi.

U slučaju konkretnih cjepiva protiv Covida-19 kojima je EMA izdala uvjetno odobrenje, to znači da je proizvođačima cjepiva odobreno da klinička testiranja provedu u kraćem vremenskom okviru nego što je uobičajeno, kao i da su se neke faze testiranja odvijale paralelno umjesto uzastopno. Cjepiva su, dakle, prošla kroz fazu kliničkog testiranja, što je i uvjet za njihovo stavljanje u promet.

Cjepiva ne bi mogla dobiti ni uvjetno odobrenje da se u prethodnim kliničkim ispitivanjima nisu pokazala učinkovitima i sigurnima za korištenje na znatnom uzorku ispitanika.

Zašto su potrebna cjepiva?

Kako HALMED objašnjava na svojim stanicama, cjepivo protiv Covida-19 potrebno je jer trenutačno pandemijsko širenje bolesti predstavlja globalnu krizu s velikim zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim utjecajem. Covid-19 može prouzročiti smrt ili razvoj daljnjih bolesti s još nepoznatim dugoročnim zdravstvenim posljedicama za ljude sve životne dobi, uključujući i inače zdrave pojedince. Potrebna su sigurna i djelotvorna cjepiva kako bi se pojedinci zaštitili od Covida-19, posebice zdravstveni radnici i rizične skupine, poput starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Kao što pokazuju Smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti 2019 koje objavljuje Ministarstvo zdravstva (verzija 3. od 21. listopada 2021.), postoji cijeli niz postojećih lijekova koji se koriste za ublažavanje određenih simptoma.

Međutim, kao što se navodi u smjernicama, osnovne pretpostavke na kojima se smjernice temelje jesu da “trenutno nema dovoljno dokaza utemeljenih na randomiziranim kontroliranim kliničkim studijama o učinkovitim i sigurnim lijekovima ili kombinaciji lijekova za liječenje bolesti COVID-19, osnova liječenja je ublažavanje simptoma, sprječavanje komplikacija i progresije bolesti te simptomatsko i suportivno liječenje, uključujući i mjere intenzivnog liječenja za teže oboljele te je naglašena potreba za racionalnom primjenom postojećih i dostupnih lijekova u dobro selekcioniranih bolesnika”.

Faktograf je također u više navrata pisao o brojnim dezinformacijama koje se šire vezane uz lijekove protiv Covida-19 (1, 2, 3, 4, 5).

Cjepivo je i dalje ključni instrument za borbu protiv Covida-19 jer smanjuje šanse za zarazu, hospitalizaciju i smrti te dugoročnih posljedica Covida-19.

Kao što smo na Faktografu također pisali, niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu od zaraze, ali činjenica je da cjepivo protiv Covida-19 statistički znatno smanjuje šanse i za hospitalizaciju i za smrt. Cijepljenje je pritom tek jedna od mjera koje se preporučuju, uz pridržavanje niza drugih epidemioloških preporuka poput redovitog pranja ruku, održavanja razmaka od drugih ljudi, nošenja maski, smanjenja boravka u zatvorenim prostorijama i provjetravanja prostora (pogotovo zimi).

O svim dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 koje smo na Faktografu dosad razotkrili kao netočne, možete čitati u našem live blogu (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.