Dezinformacije o koronavirusu

Svećenici iz Hrvatske i BiH u videu koji se dijeli Facebookom šire neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv Covida

Svećenici iz Hrvatske i BiH, njih ukupno 15, snimili su video u kojem neutemeljeno sugeriraju da su cjepiva protiv Covida-19 opasna za djecu.
svećenici
Ilustracija: Unsplash (stock)

Društvenim mrežama širi se video u kojem petnaest svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine šire znanstveno neutemeljene tvrdnje o cijepljenju protiv bolesti Covid-19. Video je objavljen na Facebook profilu bosanskohercegovačkog franjevca Marija Knezovića (kojeg na Facebooku prati 63 tisuće ljudi) te je dosad pregledan više od 34 tisuće, a podijeljen više od tisuću puta.

“U poruci jasno stoji kako djeca ne smiju biti predmet nikakva eksperimenta, prisile, zastrašivanja. Djeca zaslužuju samo najsigurnije i posve provjereno! Ona ne smiju biti žrtva eksperimentalnog cjepiva za koje NITKO ne preuzima odgovornost! Djeca ne smiju biti žrtva retorike zastrašivanja! Djeca ne smiju biti žrtva ucjena! Djeca ne smiju biti izigrana!”, navodi se u opisu objave na Facebooku.

 

svećenikova djeca

Fratar Nikola L. Noso tako poručuje neka “Bog čuva djecu od eksperimentalnog cjepiva”, svećenik Kristijan Perović da onaj “tko se zalaže za provođenje pokusa na djeci treba biti udaljen iz sustava i rada s djecom”, dok Tone Aviani govori  da se medicinski postupci ne primjenjuju na djeci “ako nisi OBJEKTIVNO SIGURAN da život više štite nego li ga ugrožavaju.”

Cijepljenje djece nije obavezno

Faktograf se, otkad je u prosincu počelo cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godine, nekoliko puta susreo s dezinformacijama koje se odnose na imunizaciju te dobne skupine.

Prije svega, treba reći da cijepljenje ni za koga u Hrvatskoj, pa tako ni za djecu, nije obavezno. Kako se može naći u obavijesti Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), ono je dobrovoljno. Djeca se, dakle, ne cijepe pod prisilom.

HZJZ preporučuje cijepljenje svoj djeci starijoj od pet godina. Cjepiva protiv Covida-19 za djecu mlađu od pet godina za sada ne postoje.

Djeca zaražena SARS-CoV-2 virusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju, skrb u jedinicama intenzivnog liječenja ili smrt su rijetki. Djeca s određenim kroničnim bolestima imaju povećan rizik razvoja teške kliničke slike mada su ograničeni podaci koji su to klinički rizični čimbenici specifični za djecu dobi 5 i više godina. Rizični čimbenici koji se najčešće navode su pretilost, kronične neurološke bolesti, kronične bolesti srca,  kronične plućne bolesti uključujući prema nekim istraživanjima astmu, dijabetes, maligne bolesti i  imunodeficijencije”, objašnjavaju iz HZJZ-a.

Kao što smo već pisali, postoje podaci koji ukazuju na to da omikron soj virusa SARS-CoV-2 više ugrožava djecu nego prijašnji sojevi. Na to ukazuju i podaci iz SAD-a, gdje je broj djece hospitalizirane zbog Covida-19 porastao nakon širenja omikrona (CNN).

Cjepivo nije eksperimentalno

Svećenici u videu netočno navode da je cjepivo protiv Covida-19 eksperimentalno. Faktograf je više puta pojašnjavao da je ta tvrdnja netočna (1, 2, 3, 4).

Cjepiva su u eksperimentalnoj fazi samo za vrijeme kliničkih ispitivanja, tj. prije nego dobiju odobrenje za uporabu. Sva cjepiva protiv Covida-19 koja se trenutačno nalaze na tržištu prošle su kroz sve tri faze kliničkog testiranja i dobila uvjetno odobrenje regulatora za stavljanje u promet.

No, “uvjetno odobrenje” koja su cjepiva dobila ne znači da su ona eksperimentalna. U slučaju cjepiva protiv Covida-19,  proizvođačima cjepiva odobreno je da klinička testiranja provedu u kraćem vremenskom okviru nego što je uobičajeno, kao što im je također odobreno da se neke faze testiranja odvijaju paralelno, umjesto uzastopno, sve u svrhu što bržeg zaustavljanja pandemije. Više o postupku uvjetnog odobrenja može se naći na stranicama Europske agencije za lijekove (EMA).

Odgovornost

Kao što smo već pisali, nije točno da apsolutno nitko ne preuzima odgovornost za nuspojave od cjepiva.

Građani EU imaju mogućnost tražiti odštetu od proizvođača u slučaju da ih zadesi neočekivana nuspojava cjepiva. Potvrdila je to povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides u odgovoru na pitanja koja joj je postavio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

“U slučaju štete koja je navodno uzrokovana primjenom cjepiva, pacijenti imaju pravo tražiti naknadu od proizvođača. Kako je definirano u Direktivi o odgovornosti za proizvode, svaka neispravnost mora se utvrditi pred nadležnim sudom dokazivanjem štete, neispravnosti i njihove uzročno-posljedične veze”, odgovor je koji je hrvatski europarlamentarac godine dobio od Europske komisije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.