Razotkriveno

Nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo smrt Ksenije Vučić

Širi se neutemeljena informacija koja povezuje smrt bivše supruge predsjednika Srbije Ksenije Vučić s cijepljenjem protiv Covida-19.

Ključna dva tjedna, od pitanja do odgovora.

Opis je to objave (arhivirana ovdje) koja je 31. siječnja postavljena na Facebook stranicu Ivana Pokupca, križevačkog vjeroučitelja koji je široj javnosti postao poznat nakon što je pozvao građane na prosvjede ispred domova ministra Vilija Beroša i ravnateljice Klinike Dr. Fran Mihaljević Alemke Markotić.

Pokupec se pojavljivao u medijima i kada je poručio da djeca na njegovoj nastavi neće nositi maske, niti biti cijepljeni te kada je krajem studenog, zbog uvođenja Covid potvrda, štrajkao glađu ispred Ministarstva obrazovanja (1, 2).

Vjeroučitelj, ujedno i jedan od troje supredsjednika političke stranke Slobodna Hrvatska, kojeg na Facebooku prati više od 23.000 ljudi, u svojoj objavi donosi screenshot tweeta Ksenije Vučić, pokojne novinarke i bivše supruge predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. siječnja, a paralelno i vijest od 29. siječnja o njenoj smrti.

pokupec ivan

Objavom se sugerira kako je cijepljenje protiv Covida-19 povezano sa smrću Ksenije Vučić, iako ne postoje dokazi na kojima bi se takva tvrdnja mogla utemeljiti.

Sličnu sugestiju dala je Facebook stranica “2012 Transformacija svijesti” u objavi arhiviranoj ovdje, a na isto se ukazuje i člankom koji je objavljen na portalu Logično.com (arhiviran ovdje), poznatom širitelju dezinformacija (1, 2, 3, 4, 5).

“Iznenada preminula 56-godišnja bivša žena Aleksandra Vučića – bila je trostruko cijepljena”, stoji u naslovu članka o smrti Ksenije Vučić.

“Osim toga što je bila poznata kao žestoki napadač na svakoga tko se usudio da kritizira njenog bivšeg muža, na društvenim mrežama je i hvalila cjepivo protiv korona virusa i pozivala sve da se cijepe, a zatim i „busteruju“”, dio je teksta na portalu Logično.

Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je Ksenija Vučić preminula zbog primanja cjepiva, niti je poznat datum primanja treće, takozvane buster doze cjepiva.

Sama činjenica da je na Twitteru 29. siječnja napisala da je cijepljenja busterom, ne znači da je to datum kad se cijepila. Cijepljenje busterom u Srbiji je počelo u kolovozu 2021. godine, što znači da se Ksenija Vučić mogla cijepiti bilo kad u proteklih pet mjeseci.

Ono što je poznato je da je Vučić ranije imala srčanih problema. Kako izvještava Story.rs, 2009. dijagnosticirana joj je disekcija aorte, zbog čega je hitno operirana u Parizu, o čemu je Vučić javno govorila.

Ne postoje nikakve javno dostupne informacije koje bi sugerirale da je smrt Ksenije Vučić povezana s cijepljenjem protiv Covida-19.

Neutemeljene tvrdnje u kojima se smrt ili zdravstvene teškoće javno eksponiranih osoba povezuju s cijepljenjem nisu rijetkost. Covid dezinformatori često koriste vijesti o nečijoj smrti ili zdravstvenim problemima kako bi sugerirali da je uzrok cjepivo protiv Covida. U najvećem broju takvih slučajeva nema nikakvih dokaza da su smrt ili kolaps povezani s cjepivom, a često nije poznato ni je li se osoba o kojoj se radi uopće cijepila (1, 2, 3, 4, 5).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.