Razotkriveno

Da, Schwab i Tedros hvalili su kineski pristup borbi protiv Covida-19. Prije dvije godine

Portal Epoha opet promovira teoriju zavjeru o Velikom resetu i neutemeljeno tvrdi da šef Svjetske zdravstvene organizacije podržava kinesku "zero Covid" politiku.
WHO / Christopher Black

“Klaus Schwab i Tedros Adhanom Ghebreyesus oduševljeni Kinom i njenim fašističkim korona mjerama” naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Naslov članka objavljen na portalu 17. kolovoza 2022. godine – iako koristi izjave Klausa Schwaba (Xinhua) i Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, direktora SZO-a od prije dvije godine – manipulativno insinuira da oni i dalje podržavaju kineski pristup borbi protiv koronavirusa, tzv. ‘zero Covid’ pristup.

Međutim, to nije točno. Citati i izjave koje im je portal Epoha izvukao datiraju od prije dvije godine, kada je borba s novim koronavirusom u cijelom svijetu izgledala bitno drugačije.

Šef SZO protiv “zero Covid” modela

U stvarnosti je direktor SZO-a u svibnju ove godine kritizirao način na koji se Kina bori s koronavirusom te je takav pristup okarakterizirao kao “neodrživ”, o čemu su izvijestili i brojni mediji (Washington Post, APnews, france24, Bloomberg, FT, Al Jazeera, CNN, CNBC, WSJ).

Kako prenosi Washington Post, Tedros je zbog svojih izjava u Kini i cenzuriran, a opisan je i kao “neodgovoran”.

Tedros je u svibnju ove godine Kinu pozvao da promisli svoj pristup, budući da je varijanta omikron zaraznija.

“Mislimo da nije održiv [pristup], s obzirom na ponašanje virusa i na to što očekujemo u budućnosti”, kazao je Tedros, dodavši da je WHO o tome razgovarao i sa stručnjacima iz Kine. “Ukazali smo na to da pristup neće biti održiv.”

Tedros je također kazao da se virus značajno promijenio otkako je prvi put identificiran u Wuhanu krajem 2019. godine, kada je Kina uvelike zaustavila njegovo širenje implementiranjem širokih lockdowna.

Nakon Tedrosovih komentara heštegovi “Svjetska zdravstvena organizacija” i “Tedros” blokirani su na kineskoj platformi Weibo, dok je druga kineska platforma, WeChat, zabranila dijeljenje članka sa službenog računa Ujedinjenih naroda koji je uključivao Tedrosov komentar o Kini.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian Tedrosa je zbog izjave nazvao “neodgovornim” te dodao da bi Tedros kineski način borbe protiv koronavirusa trebao promatrati “objektivno”.

“Veliki reset”

Bloomberg prenosi da je Michael Ryan, SZO-ov programski direktor za javnozdravstvene krize, kazao da bi mjere borbe protiv Covida-19 u obzir trebale uzeti i individualna i ljudska prava, kao i utjecaj koji imaju na gospodarstvo.

Kina je kritizirana zbog svog izrazito oštrog pristupa borbi protiv koronavirusa. Jedan od odgovora zašto je Kina tako oštro pristupila ovom problemu leži i u lošem cijepnom obuhvatu starijeg stanovništva.

U studiji koja je u svibnju objavljena u časopisu Nature Medicine, istraživači iz Sveučilišta Fudan i Sjedinjenih Američkih Država navode da bi omikron, da se slobodno širi Kinom, između svibnja i srpnja uzrokovao više od 1,5 milijuna smrtnih slučajeva.

Što se tiče Klausa Schwaba, on u recentnim javnim istupima nije komentirao kinesku politiku suzbijanja epidemije Covida-19. Nije poznato smatra li još uvijek da se Kina najefikasnije bori protiv širenja virusa, što je tvrdio na samom početku pandemije.

Međutim, njegovo ime rubni portali često i rado spominju, s obzirom da je Schwab glavni lik jedne od najpopularnijih internetskih teorija zavjera. U pitanju je teorija zavjere o “Velikom resetu” koja je nastala 2020. godine i od tada se neumoljivo širi društvenim mrežama. Vrlo je popularna i u Hrvatskoj, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.