Ocjena točnosti

Faktograf nije napao Bulja, već je samo podsjetio da je za ukidanje prireza u tom gradu zaslužan HDZ

U tekstu koji je objavljen početkom svibnja pisali smo da Miro Bulj pokušava stvoriti dojam da je on zaslužan za ukidanje prireza u Sinju, iako nije tako.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

“Od 2020. moj Sinj nema prireza, a ima najveće socijalne mjere. Da ima tolike socijalne mjere Grad Zagreb… Ja ih mogu čak i nabrojati koje imamo socijalne mjere, a nemamo prireza. Naravno, tko će me napadati? Faktograf, koji je štitio covid mjere zamišljene u inkubatoru koje je provodio, naravno, Andrej Plenković i uz pomoć ljevice, uz pomoć sviju”, ustvrdio je Mostov Miro Bulj u Saboru te u nastavku govora nabrojao mjere koje u Sinju koriste roditelji, srednjoškolci i studenti.

Gradonačelnik Sinja Bulj, međutim, netočno iznosi da ga je Faktograf “napao” zbog njegovih riječi kako u Sinju postoje razvijene socijalne mjere, a ukinut je prirez.

U tekstu koji je objavljen početkom svibnja konstatirali smo tek da Miro Bulj pokušava stvoriti dojam da je on zaslužan za ukidanje prireza u tom gradu, počevši od 2020., iako je odluka o tome donesena prije njegova gradonačelničkog mandata, a inicirao ju je sinjski HDZ.

Nadalje, netočna je i Buljeva tvrdnja da je “Faktograf štitio covid mjere zamišljene u inkubatoru koje je provodio, naravno, Andrej Plenković i uz pomoć ljevice, uz pomoć sviju”.

Faktograf je tijekom pandemije Covida-19 razotkrivao različite dezinformacije povezane s pandemijom pa tako i dezinformacije vezane za nefarmakološke epidemiološke mjere kojima se suzbijalo širenje virusa (1, 2).

To ne znači da je Faktograf “štitio Covid mjere”. Za razliku od Bulja i njegovih kolega iz Mosta, sklonih promoviranju antivakserskih dezinformacija, Faktograf je svojim radom pokušavao doprinijeti kvaliteti javne rasprave, odnosno osigurati da se rasprava o životno važnim temama bazira na činjenicama.

Upravo zato je Faktograf, dok je s jedne strane razotkrivao dezinformacije vezane za pandemiju, istovremeno kritički propitivao transparentnost i utemeljenost odluka Vlade RH donošenih sa svrhom upravljanja pandemijom (1, 2, 3, 4).

Redovito smo provjeravali i činjeničnu točnost i utemeljenost tvrdnji koje su u javni prostor iznosili Andrej Plenković i njegovi ministri, što Bulj također ignorira dok neutemeljeno optužuje Faktograf za šurovanje sa strukturama vlasti.

Dakle, ništa od onoga što je Miro Bulj izgovorio nije istina. Nije istina da su on i Most zaslužni za ukidanje prireza u Sinju, niti da ga je Faktograf napao kad smo napisali da njegova tvrdnja nema činjenično utemeljenje, niti da je Faktograf štitio Covid mjere iz Plenkovićevog inkubatora.

Moguće je da Miro Bulj ne zna da ne govori istinu. Izglednije je da smatra da mu sukob s Faktografom može donijeti političke bodove. Naš portal je zbog svog rada trn u oku svima koji bi svoju ideološku ili interesnu agendu u javnom diskursu htjeli nametati služeći se lažima i manipulacijama. Baš kao što to redovito rade Bulj i njegovi kolege iz Mosta.

 

Ovaj tekst dio je projekta “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca europskih populista” kojeg podupire European Media and Information Fund.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.