Razotkriveno

Antivakserska prevarantica Jadranka Vrhovec na Facebooku promovira lažne lijekove i zarađuje milijune

Foto: Faktograf

U infodemiji koja se na društvenim mrežama razbuktala od izbijanja pandemije novog koronavirusa zabilježili smo brojne dezinformirajuće preporuke za “čudotvorne” lijekove. Zbog jednog takvog navodnog lijeka koji se intenzivno reklamira na Facebooku nam se obratilo više čitatelja, usprkos tome što su liječnici i mediji upozoravali da se radi o prevari [1, 2, 3, 4, 5]. Ime mu je “Jadrankina otopina”.

Prodavačica ovog “čudotvornog” lijeka je Jadranka Vrhovec, protivnica cijepljenja, koja taji svoje formalno obrazovanje. Svojedobno se prezivala Dugina, a direktorica je i službeno jedina zaposlenica tvrtke JadroMel. Tvrtka je u samo nekoliko godina došla do multimilijunskih prihoda, ali i višestrukih prijava nadležnim institucijama.

Tijekom korona-krize u više je mainstream medija bilo moguće vidjeti njene plaćene oglase u kojima je predstavljala svoje proizvode kao rješenje za zdravstvene tegobe (uzrokovane i koronavirusom) [6]. Istovremeno, ona je upozoravala na “korona histeriju i prevaru, lažiranje i manipulaciju brojevima zaraženih i umrlih”, tvrdila da se od te “prehlade” ne može umrijeti i slično.

Njeni istupi – od medijskih, preko YouTubea i vlastite stranice do Facebook profila – galerija su teorija zavjera o cjepivima i koronavirusu, ali i “borbe” protiv istoga uz pomoć pripravaka koje prodaje.

Galerija Jadranka VrhovecJV TZ maskaJV TZ satiraJV TZ1JV TZ2JV TZ3JV TZ4JV TZ5JV TZ6JV TZ7JV TZ8JV TZ9JV TZ91JV TZ92JV TZ93JV TZ94JV TZ95JV TZ96

Tu su, dakle, i raskrinkana priča o Olimpijadi u Londonu, i propagiranje zavjere o Plandemiji (što je riječ koju nerijetko koristi), i laž da je zbog koronavirusa smanjen broj djece umrle od sindroma iznenadne dojenačke smrti, i očigledna krivotvorina presude “Suda za ljudska prava”, i premijerka Queenslanda koja zapravo nije lažirala primanje cjepiva protiv gripe, i Angelina Jolie s djetetom koje nije oštetilo cjepivo, kao i širenje straha od maski te, naravno, obveznog cijepljenja.

Tu su i logičke pogreške, poput lažne dihotomije vezane za nošenje maski – imputira se da osobe koje se žele zaštititi od koronavirusa maskama i smanjenjem kontakata istovremeno ne mogu voditi zdrav život, hraniti se dobro i uživati u Suncu.

Među objavama je moguće pronaći i članak satiričnog portala koji u logu ima dva psa u koitusu, s tvrdnjom da se u Bosni i Hercegovini dodjeljuje tisuću konvertibilnih maraka građanima koji potpišu da imaju koronavirus. Kada je upozorena da se radi o satiri, uz vesele emotikone je odgovorila pratiteljima da “kvare korona party”.

Tu je i tvrdnja da Bill Gates blokira Sunce, dok o čipiranju govori na svom YouTube kanalu. Cilj je, navodi Vrhovec, “ugasiti nepotrebne, a potrebne pretvoriti u kiborge, spoj mašine i robota i spojiti ih u digitalni sustav da rade kao pčele i po odabranim signalima iz mozga i pokretima tijela putem senzora proizvode novu kripto digitalnu valutu”.

Maske s jedne strane naziva “brnjicom”, koronu prevarom vladara svijeta – masona, sotonista i monstruma. S druge strane, raspituje se kod svoje publike o tome treba li maske nabaviti za prodaju, uz usputno širenje zavjere o Agendi 21.

Tvrdi da liječnici pripisuju ubojite doze selena; njeno obrazovanje ‘nije bitno’

Pokušali smo saznati na čemu počiva njeno znanje o ovako širokom spektru tema pa smo je, među ostalim pitali koje je njeno formalno obrazovanje.

“Moje obrazovanje za direktora poduzeća i nije bitno jer proizvode po mojim željama i potrebama tržišta rade vrhunski farmaceutski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom i ugledom”, navela je. Budući da nas je za potpitanja uputila na svoju odvjetnicu, nismo dalje inzistirali.

Zanimalo nas je prvenstveno temeljem kojega znanja ona ljudima preporučuje doze selena i joda. Naime, jodom se može predozirati, a posebno je problematičan selen. Selenoza ili trovanje selenom može se izazvati i uzimanjem suplemenata.

Naime, gornja dozvoljena granica selena je 400 mikrograma dnevno za odrasle. Sve iznad toga smatra se predoziranjem. Doza od 5 miligrama na dan može biti smrtonosna za većinu ljudi. Vrhovec je tvrdila da se prepisuje u – gramima.

Upitali smo je stoji li iza javno izrečenih tvrdnji da se jod i selen ne mogu unijeti u organizam u prevelikim količinama te da liječnici pripisuju dnevne količine selena “u gramima”.

“Što se tiče raznih minerala i vitamina jasno je da se svatko može predozirati pa čak i završiti smrtnim ishodom. Da se ne može predozirati selenom i jodom, moj komentar se odnosio na naše proizvode koji su po pravilniku RH i nemaju ograničenje korištenja, već su to dnevne potrebe organizma kako je navedeno doziranje na deklaraciji. Proizvodi od npr. koprive i sličnih ekstrakata imaju napomene da se ne smiju uzimati duže od mjesec, dva ili tri zavisno o kojem se radi. Istina je da određeni liječnici koji se bave mineralima i vitaminima, propisuju određenu suplementaciju i u gramima”, navela je, ne pojašnjavajući o kojim se točno liječnicima radi.

Liječnike je “častila” kojekakvim nazivima, dok je svojim sljedbenicima iščitavala i nalaze. Tvrdila je također da joj se sprema nepostojeće zvanje doktora prirodne medicine.

Jadranka Vrhovec, naime, protiv cijepljenja agitira dulje vrijeme, a u medijima se pojavila kao promotorka protesta protiv cijepljenja djece iz 2015. godine, koja paralelno reklamira svoje kapi za koje tvrdi da liječe – autizam i rak. Kada smo je upitali o toj epizodi, kazala nam je:

“U vrijeme kada je ovaj zlonamjerni članak napisan 2015. godine, ja nisam bila poduzetnik, niti sam imala ikakve veze sa bilo kakvim kapima. Ne bavim se liječenjem bolesti već sam proizvođač dodataka prehrani koji mogu pospješiti oporavak i podići imunitet od sredine 2017. godine.”

Međutim, poruke koje su tada objavili mediji itekako svjedoče da je tri godine prije pokretanja JadroMela prodavala “čudotvorne” kapi. Tvrdila je kako njene kapi liječe autizam i rak, omiljene mete nadriliječnika i “alternativnih medicinara”, kao i niz bolesti koje je kasnije navodila u intervjuima, a koje je zatim prenosila na službene stranice Jadrankine otopine.

Dvije godine kasnije, ekipa Provjerenog Nove TV otkrila je da Vrhovec prodaje elementarni jod bez deklaracije i računa. Njihovu ekipu je Vrhovec tajno snimala i kasnije tvrdila da ih je tužila, no to nije točno. Nikada nije tužila Novu TV.

Među ostalim, njihovim novinarima ispričala je da zapravo ne zarađuje na svojim pripravcima, već samo želi pomoći. Ni to nije točno.

Milijunska zarada

Naime, ona je od osnivanja tvrtke (u travnju 2017.) bila i ostala jedina zaposlenica svoje tvrtke JadroMel d.o.o. Već te godine bilježi prihode od 320 tisuća kuna i dobit od 10 tisuća kuna. Dvije godine kasnije to će se više nego udeseterostručiti.

Samo u 2019. ta je tvrtka ostvarila prihod u iznosu od 3.698.489,00 kuna, što, prema portalu Poslovna.hr, “predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 1.964.598,00 kn u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 1.733.891,00 kn”.

“Poslovni subjekt je tokom posljednje dvije godine poslovao s dobiti. JadroMel d.o.o. je u 2019. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 894.665,00 kn dok je ostvarena neto marža iznosila 24,19%. Poslovni subjekt JadroMel d.o.o. u 2019. nije povećavao ni smanjivao broj zaposlenih, a imao je 1 zaposlenika”, navodi Poslovna.

To treba značiti i da je Vrhovec jedina zaposlenica laboratorija koji je svečano otvoren u proljeće 2018. godine. U izvještaju s otvorenja citira se i doktorica internistica dr. Vesna Barišić, što nije jedini put da se Vrhovec poziva na nju.

“Ne povezujte nas više s njom”

Doktoricu Barišić kontaktirali smo putem kontakta na njenom radnom mjestu da bismo je upitali smatra li da je ta otopina učinkovita u borbi protiv niza nabrojanih bolesti, iako se ne smatra da je jod manjka u prehrani u Hrvatskoj, pa i smatra li je učinkovitom u borbi protiv koronavirusa, što tvrdi Jadranka Vrhovec. Njen odgovor je kratak:

“Dotična gospođa nema ništa s Poliklinikom Medirad te Vas molim da nas više ne povezujete s dotičnom PODUZETNICOM.”

Pitanje je koliki će rast JadroMel zabilježiti u 2020. godini, obilježenoj koronavirusom, kao i teorijama zavjere koje gorljivo zastupa. Njena Facebook grupa “Jodirani – ‘Jadrankina otopina'”, koja je glavni poligon za reklamiranje i komunikaciju s kupcima, 2017. godine je imala 10.000 članova. Danas, nakon što je u jeku krize s koronavirusom nudila svoje proizvode s popustom i besplatnom poštarinom, ima više od 41 tisuće članova, dok Facebook stranicu “Jadrankina otopina” prati više od 36 tisuća ljudi.

I dalje se vode postupci

Predmetna tvrtka poznata je sanitarnoj inspekciji temeljem zaprimljenih prijava po kojima su se vodili postupci, a neki su još u tijeku, ustvrdili su u Državnom inspektoratu krajem svibnja u odgovoru na upit o JadroMelu. Zanimalo nas je postoje li prijave protiv spomenute tvrtke ili proizvoda te ih zamolili i za komentar reklamiranja Jadrankine otopine kao sredstva za čišćenje od koronavirusa.

“Prema dostupnim evidencijama trgovačko društvo je u 2017.  stavilo na tržište dodatak prehrani naziva „Jadrankina otopina“ koji nije bio u skladu sa zahtjevima primjenjivih propisa, jer je stavila na tržište proizvod koji nije bio upisan u registar dodataka prehrani. Obzirom na navedeno sanitarna inspekcija je po službenoj dužnosti obavila ciljani inspekcijski nadzor radi provjere usklađenosti proizvoda „Jadrankina otopina“ dodatak prehrani sa odredbama Zakona o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama („Narodne novine“ br. 39/13). Nadzorom je utvrđeno da proizvod sadrži elementarni jod, koji nije dopušten kao sastojak dodataka prehrani, te je zabranjeno stavljanje na tržište navedenog proizvoda te naređeno povlačenje i neškodljivo zbrinjavanje. Tvrtka je naknadno uskladila sastav proizvoda i uvrstila ga u propisani program monitoringa, međutim ponovljenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je nedozvoljeno oglašavanje i stavljanje na tržište novih proizvoda bez prijave u monitoring koji vodi Ministarstvo zdravstva. Inspekcija je naredila upravne mjere zabrane oglašavanja i zabrane stavljanja na tržište proizvoda koji nisu prijavljeni u monitoring, te je pokrenut i prekršajni postupak. Nad novije zaprimljenim prijavama inspekcijski postupci su u tijeku te iste možemo komentirati po njihovom okončanju”.

Ministarstvo zdravstva u odgovoru na našu upit navodi da prilikom oglašavanja dodacima prehrani se “ne smiju propisivati svojstva prevencije, terapije i liječenja bolesti ljudi ili upućivati na takva svojstva”. Kao što se može vidjeti iz gore priloženih citata, Jadranka Vrhovec se ne libi upotrijebiti ni jedan od problematičnih termina.

“Prezentiranje dodatka prehrani kao sredstva za ‘čišćenje od koronavirusa’ u suprotnosti je s odredbama Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani kao i Pravilnika o dodacima prehrani (Narodne novine 126/13)”, navodi Ministarstvo.

Vrhovec: Imamo neprijatelje, privatno ih tužim

Kada smo je upitali o navodima Inspektorata, Vrhovec nam je kazala da je istina da su njeni prvi proizvodi na bazi joda 2017. godine imali u sastavu elementarni jod “što po mišljenju hrvatskih institucija ne može biti dodatak prehrani, dok u drugim zemljama EU može”.

“Sanitarni inspektorat je naredio da se ti proizvodi povuku što smo i napravili. Kao i svi naši proizvodi do sada i taj prvi proizvod je bio uredno prijavljen u monitoring od prvog dana poslovanja poduzeća i inspektorat je znao sastav naše prve otopine. Svi naši proizvodi su uredno prijavljeni od prvog dana njihovog plasmana na tržište što dokazuju i datumi prijava u monitoring“, odgovorila nam je Vrhovec.

Međutim, ovo nije točno. Osim što Državni inspektorat tvrdi drugačije, istaknuta tvrdnja je i u sukobu s odgovorom koji smo dobili od Ministarstva zdravstva.

“Pored ovog proizvoda [Jadrankina otopina] tvrtka JadroMel d.o.o. ima upisane i sljedeće dodatke prehrani: Ekološki prah šipka, Magnezijev klorid u prahu, Selen kapsule i Beauty sleep, kapsule”, navodi Ministarstvo u odgovoru iz 26. svibnja.

Na stranicama Jadrankine otopine prodaje se puno više pripravaka. Sredinom svibnja objavljeno je da u prodaju puštaju i proizvod koji sadrži željezo, a on nije na listi koju nam je dostavilo Ministarstvo krajem tog mjeseca. Osim toga, u trgovini Jadranke Vrhovec još se može pronaći i Magnezijev klorid heksahidrat u spreju, a tu je i jodirani magnezij za djecu nazvan KIDS, koji je već godinama u prodaji.

Za ovaj proizvod kontrole su još strože. Subjekt u poslovanju s hranom koji stavlja na tržište dodatke prehrani je dužan Ministarstvu zdravstva dostaviti obavijest o stavljanju na tržište putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije (SISSI) i prijaviti ga u program monitoringa, objašnjava nam Državni inspektorat. No, ako je proizvod, među ostalim, “namijenjeni dojenčadi i maloj djeci” za njega je iznimno potrebno ishoditi rješenje.

Ipak, za postupke koji su se vodili i još se vode protiv JadroMela, Vrhovec krivi svoje neprijatelje, koje, kako kaže, sudski progoni:

“Kao i svaka uspješna tvrtka, i mi imamo neprijatelje koji nas konstantno prijavljuju na razne državne institucije pa tako i Vama. Konkretno znamo i o kome se radi te je osoba prijavljena kako DORH-u tako i privatno tužena više puta.”

Hrvati imaju dostatan unos joda

Budući da Vrhovec navodi da su uz pomoć njenih pripravaka izliječene “ciste na jajnicima i ciste općenito, endometriji, miomi, polipi, astme, paraziti, gastritis, visok tlak, neplodnost, Cin 1,2,3, HPV, bronhitisi, upale krajnika, tumorski markeri u padu, prehlade…” obratili smo se znanstvenicima koji su 2015. godine sudjelovali u međunarodnoj UNICEF-ovoj studiji o unosu joda kod djece u Hrvatskoj. Ustvrdili su da djeci ne nedostaje joda te da je raniji nedostatak tog elementa riješen jodiranjem soli još 2002. godine.

Zanimalo nas je može li se onda tvrditi da je jod zapravo panaceja za niz metaboličkih problema te bolesti, pa čak i Covid-19. [7, 8, 9, 10].

“Ne mogu to komentirati. Naprosto se ne mogu spuštati na taj nivo”, kazao nam je akademik Zvonko Kusić, uz dozvolu da to i napišemo.

Postoji li Covid-19?

Budući da je slala kontradiktorne poruke svojim sljedbenicima vezano za Covid-19, nudeći im, s jedne strane, pogodnosti kupnje proizvoda za jačanje imuniteta, a s druge nazivala koronavirus prevarom i prehladom, upitali smo Vrhovec vjeruje li ona uopće da je novi koronavirus opasan za zdravlje ljudi ili ne.

“Svakako vjerujem da je Korona oblik jače gripe i opasna za imunokompromitirane i kronične bolesnike, a problem je što se brzo širi”, kratko nam je odgovorila Vrhovec.

O netočnoj usporedbi novog koronavirusa s virusom gripe pisali smo više puta [7, 8, 9]. Prema nedavnim procjenama, Covid-19 ubija između pet i deset puta više zaraženih od gripe, a liječnici još uvijek nastoje utvrditi kakve posljedice ostavlja na organe; ne samo na pluća, već i mozak, bubrege te krvožilni sustav.
Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.