Razotkriveno

Švedska patologinja potvrdila nam je da se manipulira njenom izjavom o obdukcijama

Stock (Enric Moreu, Unsplash)

Na Facebooku se od početka listopada dijeli video gostovanja švedske patologinje Elisabet Englund sa Sveučilišta Lund na švedskoj televiziji T4, s naslovom: “Korona obdukcije zbunjuju doktore: Nema znakova viralne infekcije u organima”.

Objava je arhivirana ovdje.

Riječ je o gostovanju od 11. srpnja 2020. godine, a video koji se dijeli traje 1:47 minuta. Nigdje u razgovoru Englund ne kaže da su liječnici zbunjeni: riječ je o opremi uredništva uz objavljeni video.

U objavi koja se dijeli na Facebooku, ovako se prepričava što Englund govori (budući da video nije titlovan):

*Nijednog* dokaza nije našla da je smrt nastala od virusa, u nijednom pregledanom organu. Virus bi trebao izazvati veoma jaku reakciju organizma, a to nisu našli niti u jednom pregledanom tijelu. Nema niti oteklina (radi upale i tzv. citokinske oluje) što joj je jako čudno.
I da postoje ogromne razlike kod obduciranih. U smislu da ima raznih drugih oboljelih stanja.
To je (veoma ugrubo) to. Kao što i naslov kaže.

Netočan prijevod

Riječ je o vrlo netočnom prijevodu: Englund zapravo kaže da mnogi od preminulih imaju komorbiditete i da u mnogo organa nisu pronašli virusnu infekciju, nego znakove da je u tijelima došlo do snažne reakcije što se vidi kroz različite količine nalaza. No samu viralnu infekciju nisu utvrdili.

Nadalje, Englund kaže i da nema obrasca koji se vidi u obdukcijama: na samom početku pandemije prijavljivani su nalazi zgrušavanja krvi koji su bili smrtonosni, a tu pojavu, ako se uoči kod oboljelog, sad se pokušava liječiti. Kaže da se sada u obdukcijama pronalaze vidljive otekline koje su reakcija na neku supstancu u tijelu, odnosno posljedica su izlučivanja citokina.

Dakle, Englund nigdje ne govori da sumnja u postojanje virusa ili kaže da su patolozi zbunjeni. Napomenimo i da nadnaslovi koji se prikazuju u samom videu kažu: “Ogromna raznolikost nalaza”, “Želi više obdukcija – kako bi spasila živote”, “Mnogo zgrušavanja je bilo smrtonosno”, “Znakovi da krvni sudovi propuštaju”.

Profesorica Englund za Faktograf: Nisam to rekla

Kontaktirali smo i profesoricu Englund te je zamolili da pojasni što je rekla. U svojem odgovoru Faktografu profesorica Englund jasno je dala do znanja da su njezine riječi krivo interpretirane.

“Rekla sam, nakon što sam uradila osam obdukcija, da ne vidim “uobičajene” znakove infekcije u različitim organima – i u to vrijeme nisam mogla provjeriti postoji li virus. Znajući reakciju koju obično stvara virusna upala, toga nije bilo puno, što znači: nema dokaza o virusu. No, pod tim NE mislim da ranije nije bilo virusa!

Ocjenjujem da je infekcija Covid-19 ozbiljna, ali prolazna pojava, koja vjerojatno uzrokuje oštećenje pluća fibrozom, a najvjerojatnije i drugdje.

Do sada nismo uspjeli pokazati virus ni u jednom organu – ali radili smo obdukcije na osobama koje su umrle najmanje 10-14 dana nakon poznate bolesti Covida-19. Do sada nismo imali i pouzdani marker za virus – ali sada imamo. Mislim da bih, ako bi na obdukciju dolazili slučajevi umiranja od akutne bolesti (2-3 dana), virus pronašla u nekoliko organa!”, poručila je prof. Englund.

Učestale dezinformacije o obdukcijama

Vezano uz marker koji spominje, pojasnila je da je tijekom rujna testirano još jedno antitijelo koje patolozima omogućuje da uz tehnike koje su već bile na raspolaganju (monoklonska antitijela, in situ hibridizacija, RT-PCR), potraže virus u svim uzorcima i budu sigurni u rezultate.

Crnogorski portal Raskrinkavanje, koji je također analizirao tvrdnje dr. Englund, upućuje na više znanstvenih radova koji govore da je Covid-19 uzrok smrti obduciranih pacijenata. Nadalje, mnoštvo informacija može se naći na stranici Europskog patološkog društva, ali i preko servisa poput Google Scholara na kojem se može naći niz istraživanja koja govore o obdukcijama preminulih i otkrićima patologa.

Faktograf je već više puta pisao o dezinformacijama da se na preminulima s Covid-19 ne provode obdukcije (1, 2, 3, 4, 5). Također, razotkrili smo brojne dezinformacije koje su kružile u vezi Švedske i njihovog modela suzbijanja širenja zaraze virusa SARS-CoV-2 (6, 7, 8).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.