Razotkriveno

HRT objavio pa uklonio intervju u kojem se šire teorije zavjere i kleveće Faktograf

Intervju u kojem Matko Marušić naziva Faktograf "novim oblikom Udbe" i širi teorije zavjere o koronavirusu je uredničkom odlukom uklonjen s weba HRT-a.
HRT

HRT-ov Radio Split, dakle dio javnog radiotelevizijskog servisa, emitirao je 23. studenog intervju s Matkom Marušićem, umirovljenim profesorom i bivšim dekanom Medicinskog fakulteta u Splitu.

Marušić je na radiju prozvao Faktograf “novim oblikom Udbe” i optužio nas da štitimo Komunističku partiju Kine. Marušić napada Faktograf jer smo se u rujnu 2020. suprotstavili njegovim netočnim i neutemeljenim tvrdnjama da je virus SARS-CoV-2 umjetno stvoren u kineskom laboratoriju.

Intervju je nakratko bio objavljen i na portalu HRT-ovog Radija Split (arhiviranu verziju možete vidjeti ovdje). Uklonjen je s njihovog weba nedugo nakon što je više medija prenijelo Marušićeve tvrdnje, a neki su i ispravno ukazali kako je skandalozno da HRT u eter pušta zavjereničke teorije o koronavirusu nepotkrijepljene ikakvim dokazima (Lupiga.com).

Pitali smo HRT zbog čega su uklonili intervju sa svojih stranica te smatraju li da je intervju vođen i objavljen u skladu s profesionalnim novinarskim standardima. Zanimalo nas je i hoće li se HRT ispričati zbog objave netočnih i neutemeljenih (a po Faktograf i klevetničkih) Marušićevih tvrdnji.

“Navedeni sadržaj uklonjen je uredničkom odlukom”, stajalo je u odgovoru koji smo dobili od HRT-a. Odgovore na ostala pitanja nismo dobili. Za pretpostaviti je kako je predmetna urednička odluka donesena nakon što je netko na HRT-u primijetio da se javni radiotelevizijski servis ne bi trebao baviti širenjem teorija zavjera.

Nitko ozbiljan ne tvrdi da je virus umjetno stvoren

Radi punog konteksta, dužni smo se ovdje još jednom opširnije osvrnuti na Marušićeve tvrdnje. U intervjuu za Radio Split umirovljeni profesor Marušić otvoreno kaže kako nema nikakve dokaze o umjetnom porijeklu virusa. Tvrdi da je to samo njegovo mišljenje, na koje ima pravo.

Profesor Marušić je u pravu kad kaže da ima pravo na svoje mišljenje. To, međutim, ne znači da ima pravo na svoje činjenice. A činjenica je da su znanstvenici temeljito propitali mogućnost umjetnog porijekla virusa i nisu pronašli niti jedan dokaz koji bi ukazao da je SARS-CoV-2 “pobjegao iz laboratorija”.

“Temeljem znanstvenih dokaza, moje mišljenje je da virus nije umjetno stvoren”, kazao je za Faktograf dr. sc. Oliver Vugrek, kada smo ga upitali za komentar Marušićevih tvrdnji. Dr. sc. Vugrek je voditelj Laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković, gdje je s timom suradnika sekvencirao genom virusa SARS-CoV-2.

Do istih su zaključaka došli i njihovi inozemni kolege. Ne postoji niti jedan znanstvenik koji se bavio analizom genoma virusa SARS-CoV-2, a koji javno zastupa tezu da je virus umjetno stvoren. S druge strane, postoji pregršt znanstvenih radova i javnih istupa znanstvenika koji su radili na analizi virusa i zaključili da je SARS-CoV-2 nastao prirodnom mutacijom (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Američke obavještajne službe također su provodile istragu o porijeklu virusa. Još u travnju 2020. je iz Ureda ravnatelja nacionalnih obavještajnih službi priopćeno da se “obavještajna zajednica slaže sa širokim znanstvenim konsenzusom da Covid-19 nije ljudska tvorevina, niti je virus genetski modificiran”.

Ako slijedimo Marušićevu logiku, to bi valjda značilo da i globalna znanstvena zajednica štiti Komunističku partiju Kine, i to zajedno s američkim obavještajnim službama. Tajni komplot takvih razmjera ne doima se kao naročito izgledna mogućnost.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.