Dezinformacije o koronavirusu

Plenković, Beroš i Jandroković nisu se “lažno cijepili”

Nastavljaju se širiti bizarne dezinformacije o "lažnom cijepljenju" članova Vlade RH.
Plenković cijepljenje
Foto: Admir Buljubašić/HINA

Društvenim mrežama ubrzano se širi video u kojem se sugerira da su se premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš te predsjednik Sabora Gordan Jandroković “lažno cijepili” cjepivom AstraZenece.

Video je prvo osvanuo na Youtube kanalu naziva Kamišar, na kojem je pregledan preko 16 tisuća puta. Na tom se kanalu, koji prati više od 5 tisuća ljudi,  najčešće objavljuju različiti savjeti iz područja kućanstva i kulinarstva. Međutim, ovog puta autor se dotaknuo teme i cijepljenja državnog vrha.

“Ja ne znam jesam li ja jedini lud ovdje u Hrvatskoj, ili samo ja vidim neku teoriju zavjere. Zašto? Pa ja nigdje nisam vidio injekciju kako je ušla pod kožu”, tvrdi autor dok se u video isječku prikazuje snimak cijepljenja.

Video je na Facebook objavio i jedan privatan korisnik (arhivirano ovdje), s čijeg je profila podijeljen preko 7 tisuća puta. Faktograf je zaprimio upite čitatelja za provjerom upravo te objave.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Cijepljenje AstraZenecom

Plenković je sredinom ožujka, zbog rasprava o potencijalnim nuspojavama cjepiva Oxford/AstraZeneca, najavio kako će se cijepiti upravo tim cjepivom, sve kako bi pokazao da je ono sigurno.

Ministar Beroš, koji je kao i Plenković i Jandroković, prebolio Covid-19, nakon cijepljenja u Banskim dvorima rekao je kako svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije te kako vjeruje da su tom porukom potaknuli građane na suzbijanje pandemije. Na kraju je dodao kako će se nuspojavama od cjepiva pristupiti ozbiljno, te da će se one svakako prijaviti Europskoj agenciji za lijekove.

U tekstu “Kako je AstraZeneca došla na loš glas“, Faktograf je detaljno analizirao kako je došlo značajnog razilaženja u stavovima između struke i opće javnosti kada je u pitanju to cjepivo.

Nema “velike prevare”

Snimak cijepljenja koji se koristi u videu podsjeća na materijal Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji su preuzele i druge TV kuće. Snimku, objavljenu i na YouTube kanalu Vlade RH možete vidjeti niže.

Nije nepoznato da se, otkad je proglašena epidemija Covida-19, dio događaja prenosi upravo preko HRT-ovog takozvanog poola. I to kako bi se, iz epidemioloških razloga, smanjio broj ljudi u manjim prostorijama. Osim HRT-ove kamere, na cijepljenu državnog vrha bilo je i par fotoreportera, a svi su oni snimali cijepljenje s iste pozicije, odnosno, istog iz istog kuta.

To je također praksa. Naime, u većini slučajeva, kada je riječ o snimanju press konferencija i ostalih događaja na kojima sudjeluju članovi Vlade, predviđen je prostor za snimatelje i fotoreportere. Stoga, činjenica da je  cijepljenje snimljeno iz kuta u kojem se ne vidi ulazak igle u kožu svih prisutnih, ne znači da je ono lažirano. Također, oko četrdesete sekunde videa (dostupnog u ovom tekstu), jasno se vidi “ulazak igle u kožu” premijera Plenkovića.

Osim toga, “prevara” takve vrste podrazumijevala bi i to da svi prisutni u prostoriji lažu, odnosno, da sudjeluju u teoriji zavjere o cijepljenju, što bi značilo da su i novinari i snimatelji dio jedne velike “prevare”.

Česta dezinformacija

Ovakve teorije zavjere česte su među protivnicima cijepljenja, pa je tako Faktograf često razotkrivao navodna “lažna cijepljenja”.

Pisali o navodnom lažnom cijepljenju brazilske vijećnice za koju su dezinformatori tvrdili da je Ministrica zdravstva, o čemu više možete čitati ovdje. Internetom je kružila i teorija zavjere o tome da je premijerka australske države Queenslanda lažirala cijepljenje, što je također netočno. Osim toga, bavili smo se i video kompilacijom u kojoj je izneseno više manipulacija o cijepljenju, o čemu više možete čitati ovdje. 

Dezinformacije nisu izostale ni u prvom krugu cijepljenja članova Vlade. Tada je sumnjičava i antivakserska javnost bila uvjerena da se ministar Davor Božinović cijepio dva puta – jednom u lijevo, a drugi put u desno rame, a sve samo zbog toga što je Net.hr, kako bi prilagodio sadržaj svojoj stranici, fotografiju “flipnuo”, odnosno, preokrenuo. Više o tome možete čitati ovdje. 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.