Dezinformacije o koronavirusu

Šire se manipulacije o opasnosti koju cijepljeni protiv Covida predstavljaju za necijepljene

Viralna tvrdnja da blizina cijepljene osobe (samo zato što je cijepljena) može zdravstveno naškoditi onima koji nisu primili cjepivo relativno je nova, no brzo se širi.
Virus
Shafin Al Asad Protic/Pixabay

Portal Logično, za koji smo ranije nekoliko puta utvrdili da je širio dezinformacije o cjepivima i epidemiji (1,2,3), nastavlja manipulativno i netočno izvještavati o navedenim temama. Na tom je portalu objavljen tekst (arhiviran ovdje) u kojem se tvrdi da necijepljeni prijavljuju brojne štetne zdravstvene posljedice zbog boravka u blizini cijepljenih osoba.

Povodom te i drugih tvrdnji iz teksta, na Faktografovu adresu stigla je molba čitatelja da provjerimo iznesene informacije.

Članak kojim ćemo se baviti potpisuje Neda Borić, predavačica engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Borić je od ranije poznata po dezinformacijama koje je objavljivala o epidemiji, cjepivima i PCR testovima, a njenim izjavama bavili su se kolege s fact-checking portala Raskrinkavanje u tekstu koji možete ovdje.

Od interneta do škole

Viralna tvrdnja da blizina cijepljene osobe (samo zato što je cijepljena op.a.) može zdravstveno naškoditi onima koji nisu primili cjepivo relativno je nova, i o njoj su pisali strani fact-checkeri. Američki PolitiFact tako navodi zanimljivu analizu korijena ove dezinformacije. Tvrdnja da se cjepiva i njihovi “štetni utjecaji” mogu prenijeti na druge prvo se pojavila u komentarima jedne Facebook objave koja se brzo proširila internetom. Kasnije se ona prenijela u stvarni svijet. Naime, profesori privatne škole Centner akademija u Miamiju u travnju su primili pismo u kojem je stajalo da će se, u slučaju cijepljenja protiv Covida-19, morati držati podalje od djece.

Suosnivačica škole Leila Centner nedugo poslije izjavila je kako u školi imaju najmanje tri djevojke koje su uočile promjene u menstrualnom ciklusu nakon što su provele vrijeme s cijepljenom osobom. Kako su pisali i drugi fact-checkeri poput Reutersa, škola je najavila kako privremeno neće zapošljavati učitelje koji su se cijepili. Osim toga, za vrijeme pandemije Centner je otvorila WhatsApp grupu putem koje je roditeljima dijelila antivakserski sadržaj. 

New York Times navodi kako je slučaj Centner akademija odjeknuo na nacionalnoj razini, a o njemu su izvještavali reporteri koji su pitanje škole postavili na press konferenciji u Bijeloj Kući. Zbog toga je škola postala popularna na antivakserskoj sceni čiji su pripadnici pozdravljali odluke suosnivačice Centnera. 

Isto tako, teoriju da su necijepljeni u opasnosti od onih koji su primili cjepivo kroz travanj su na društvenim mrežama popularizirali antivakseri influenseri. Jedna od njih, poduzetnica Chloe Angeline koja vodi na Instagramu ima profil o majčinstvu i o tome kako postići svoje “najviše ja”, tvrdila je da žene prijavljuju menstrualne abnormalnosti povezane s kontaktom s ljudima koji su se cjepili protiv Covida-19.

O raširenosti nove teorije zavjere vezane za cjepiva protiv Covida-19, pisao je i američki NBC.

Covid cjepivo se ne prenosi s osobe na osobu

Kako je za PolitiFact rekla je dr. Shruti Gohil, pomoćna medicinska direktorica za epidemiologiju i prevenciju infekcija na kalifornijskom sveučilištu Irvine, ne postoji apsolutno nikakav biološki mehanizam da se bilo kakve nuspojave ili dijelovi cjepiva protiv cjepiva Covida-19 “prelijevaju” drugima”.

Potvđuje to i Paul Ottif, jedan od izumitelja cjepiva za rotavirus i direktor Centra za obrazovanje o cjepivima u Dječjoj bolnici u Philadelphiji koji je u izjavi za FactCheck.org rekao da se to još nije zabilježeno da se to dogodilo. 

“To je samo jedan protein iz virusa i sve što protein čini je induciranje antitijela protiv njega, kako bi mogli stvarati antitijela na taj protein. To je to. Ne odbacujete protein, ne odbacujete antitijela, već samo stvarate antitijela na jedan protein. Dakle, to ne može utjecati na nekoga drugog jer se proteini ne “prelijevaju””, rekao je.

Kakvi su slučajevi mogući

Uvjerenje da cijepljena osoba može zaraziti necijepljenu (samo zato što je cijepljena) djelom proizlazi iz istine. Kako piše portal Health, taj se koncept naziva virus shedding  ( virusno odbacivanje), a riječ je o procesu u kojem tijelo oslobađa virusne čestice iz cjepiva i hipotetički stvara rizik od zaraze drugima.

“Moguće je “prolijevanje” virusa nakon cjepiva, ali ono što zahtijeva je oslabljeni virus koji će se koristiti kao osnova za cjepiva. To nije osnova iza bilo kojeg cjepiva koje trenutno koristimo za Covid-19 “, rekao je za Health.com Dr. Vincent Venditto, docent farmaceutskih znanosti na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta Kentucky koji je radio na razvoju cjepiva. 

Jedini način da se to potencijalno dogodi jest da cjepivo sadrži oslabljenu verziju klice koja uzrokuje bolest. Takva vrsta cjepiva djeluju tako da puštaju virus da se replicira u čovjekovom tijelu dovoljno puta da stimulira imunološki odgovor, ali ne uzrokuje samu bolest. Ona mogu dovesti do toga da osoba oslobodi oslabljeni virus (često kroz izmet), no izuzetno je rijetko da on proširi dovoljno klica koje bi zarazile nekoga drugog bolešću. Cjepiva koja tako djeluju i koja se trenutno koriste u SAD-u uključuju MMR cjepiva (ospice, zaušnjaci i rubeola), vodene kozice, šindra, rotavirus te cjepivo protiv tifusa.

Kako piše PolitiFact, neka cjepiva protiv živih virusa u povijesti su širila virus dovoljno da utječu na druge, kao što su oralno cjepivo protiv dječje paralize i rotavirusno cjepivo.  Fenomen, poznat kao “kontaktni imunitet” igrao je bitnu ulogu u iskorjenjivanju dječje paralize jer su se cijepljenjem jednog djeteta mogla neizravno cijepiti druga djeca, a samo je u rijetkim slučajevima oralno cjepivo protiv dječje paralize uzrokovalo bolest kod necijepljene osobe. 

Izvori (dez)informacija

Valja spomenuti izvore na koje se autorica teksta na Logično poziva. To je, prije svega, organizacija American Frontline Doctors, o kojoj smo pisali više puta (1,2) i koja okuplja liječnike i druge koji su poznati po širenju dezinformacija. Osnivačica  je doktorica Simone Gold koja uz sebe okuplja desetak liječnika, među kojima su liječnici Dan Erickson i Jeff Bark čije su ranije tvrdnje i medijski istupi ocijenjeni kao  manipulativni (PolitiFactNBCNews). Kako piše USA Today, Gold je uhićena i optužena jer je dovedena u vezu s nasilnim upadom na Capitol Hill u siječnju.

Borić u tekstu navodi kako je Gold je na svom tweetu objavila originalni dokument koji potječe iz Pfizerovih eksperimentalnih istraživanja u kojemu ta farmaceutska kompanija „priznaje postojanje toga mehanizma“, odnosno mogućnost rasipanja spike proteina od strane cijepljenih na necijepljene.

Kako piše USA today, njen tweet ne dokazuje da je Pfizer sudionicima kliničkog ispitivanja rekao da bi mogli necijepljene ljude izložiti Covidu-19. Riječ je o protokolu tvrtke koji utvrđuje što bi se trebalo dogoditi ako sudionik kliničkih ispitivanja zatrudni ili dođe u kontakt s trudnom osobom, i to je uobičajena praksa za takva ispitivanja.

Osim toga, Borić među svojim izvorima navodi i Sucharita Bhakdija, umirovljenog biologa o čijim je netočnim tvrdnjama o pandemiji Faktograf pisao više puta (1,2,3).

Ostale tvrdnje

Neda Borić dalje u tekstu prenosi i sljedeće:

“Spike proteini koji nastaju kao rezultat primjene eksperimentalnoga cjepiva kao genske terapije / postupka imaju sposobnost da prođu krvno-moždanu barijeru i uzrokuju neurološka oštećenja. Oni se mogu rasipati prelazeći s cijepljenih na necijepljenu djecu i odrasle uzrokujući kod njih bolest.Mogu uzrokovati vaginalna krvarenja kod žena”

Ovdje se radi o izokretanju činjenica. Bezbroj studija pokazalo je kako upravo spike protein virusa SARS-CoV-2 može uzrokovati moždana oštećenja(1,2,3). Istraživači sa Salk instituta nedavno su objavili istraživanje  potvrđuje da je Covid-19 i vaskularna, a ne samo respiratorna bolest, te kako virus napada krvožilni sustav, što bi moglo objasniti zašto dio bolesnika doživi moždani udar. (SciTechDaily)

Borić također navodi da su “fenomenom o kojem se tek odnedavno govori” najčešće pogođene žene i njihov hormonalni i reproduktivni sustav te menstrualni ciklus.

Cjepivo i menstruacija

Kako piše PolitiFact, nema jasnog  dokaza da je neko od cjepiva uzročni čimbenik nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, niti postoje dokazi da cjepiva uzrokuju probleme s plodnošću. Međutim, znanstvenici su počeli propitnikivati promjene u ciklusu nakon što je nekoliko žena prijavilo preuranjeno ili bolno menstrualno krvarenje nakon primanja cjepiva. 

Victoria Male, imunologinja s Imperial Collegea u Londonu, rekla je da su neke žene u postmenopauzi i osobe koje uzimaju hormone koji zaustavljaju menstruaciju prijavile krvarenje. 

Veza je između cjepiva i krvarenja je nedokazana i ona se još istražuje, međutim, postoje logični razlozi zbog kojih bi zbog kojih bi cjepivo moglo uzrokovati promjene u ciklusu. Stručnjaci pak upozoravaju da te promjene ne trebaju zabrinjavati. Naime, sluznica maternice dio je imunološkog sustava, u kojem postoje imunološke stanice.

“Nakon cijepljenja, puno kemijskih signala koji mogu utjecati na imune stanice kruži oko tijela. To bi moglo uzrokovati propadanje sluznice maternice i dovesti do mrlja ili ranijih razdoblja (menstruacije), objasnila je za BBC Male.

Faktograf se i ranije bavio dezinformacijama u kojima se povezuje cjepivo protiv Covid-19 s neplodnošću i poremećajem reproduktivnog sistema. Bivši zaposlenik kompanije Pfizer Michael Yeadon koji je već poznat po širenju dezinformacija dijelom je zaslužan za njih. On je, naime, kao koautor poslao otvoreno pismo Eurospkoj agenciji za lijekove nakon kojeg su se internetom počele širiti tvrdnje u kojima se cjepivo protiv Covida-19 povezuje se neplodnošću. Antivakseri su brzo prihvatili tu dezinformaciju koju je u hrvatskom javnom prostoru plasirao Srećko Sladoljev,  antivakser i imunolog koji često iznosi dezinformacije na temu cijepljenja. O tome možete čitati ovdje.

Više o cijepljenju protiv Covida-19 i trudnoći možete pročitati ovdje.

FDA je odobrila cjepivo

 “Cjepiva koja su trenutno u upotrebi eksperimentalna su cjepiva i nikada prije nisu korištena na ljudima; za njih je izdano tek privremeno odobrenje za upotrebu”, navodi još autorica teksta te piše kako zabrinjava masovna primjena  cjepiva proizvedenih genetskim inženjeringom koja nemaju konačno odobrenje za upotrebu od strane FDA.

Kako piše AP, korisnici društvenih mreža počeli su dijeliti ovu tezu uz montirani videoisječak u kojem, prije nego li su cjepiva odobrena u SAD-u, govor drži bivši povjerenik američke Agencije za hranu i lijekove  (FDA) dr. Stephen Hahn.

Snimka Hahna preuzeta je iz njegovih komentara pred saslušanjem Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovinsko osiguranje od 23. rujna u kojem je Radna skupina za koronavirus Bijele kuće brifirala članove odbora o saveznom odgovoru na pandemiju Covid-19. U to vrijeme FDA još nije odobrila nijedno cjepivo za hitnu uporabu. U cijelom isječku jasno se vidi da Hahn detaljno opisuje sigurnosne standarde FDA-e za taj postupak.

“Na kraju, FDA neće odobriti ili odobriti cjepivo koje ne bismo osjećali ugodno davati našim obiteljima”, rekao je čuje se dr. Hahn na početku uređenog isječka. Autori viralnog isječka tu su njegovu izjavu pretvorili u natpis: “FDA neće odobriti nijedno cjepivo protiv Covida-19”. 

Činjenica je da je FDA je izdala odobrenja za hitnu uporabu za cjepiva Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson COVID-19. Osim toga, nije istina da cjepiva nisu korištena na ljudima. FDA-ine autorizacije za cjepiva u hitnim slučajevima uslijedile su nakon rigoroznih trofaznih ispitivanja i više razina pregleda. Proces također uključuje sustave praćenja utjecaja cjepiva nakon odobrenja.  Sama mRNA tehnologija, koju dezinformatori netočno nazivaju genetskim inženjeringom, prvi puta se koristi u masovnom cijepljenju. Međutim, znanstvenici već dugo proučavaju mRNA, a postoje i lijekovi koji se temelje na toj tehnologiji. (1,2,3)

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.