Razotkriveno

Splitski kineziolozi poziv na otpor cijepljenju i Covid mjerama argumentiraju dezinformacijama

Anonimna skupina zaposlenika Kineziološkog fakulteta u Splitu u otvorenom pismu tražila je da sindikati povedu otpor protiv cijepljenja i Covid mjera.
Photo by Clay Banks on Unsplash

Skupina zaposlenika Kineziološkog fakulteta u Splitu otvorenim se pismom obratila Vilimu Ribiću, bivšem i dugogodišnjem predsjedniku Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U svom pismu tražili su od sindikata da pruži otpor uvođenju epidemioloških mjera, koje su opisali kao “daleko najveće i najozbiljnije kršenje naših temeljnih ljudskih i radničkih prava”. Založili su se i za zabranu cijepljenja djece i mladih.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Otvoreno pismo je anonimno, tj. potpisuje ga “skupina djelatnika Kineziološkog Fakulteta Sveučilišta u Splitu”. Ne navodi se ni koliko ljudi broji potpisana “skupina”. Tvrdnje iz svog pisma, koje se svode na tezu da epidemiološke mjere i cijepljenje protiv Covida-19 nemaju znanstveno utemeljenje, anonimni splitski kineziolozi su argumentirali s više činjeničnih netočnosti.

Njihovo pismo je 13. studenog objavljeno na Dalmatinskom portalu (arhivirano ovdje), a prenio ga je i portal Meteo Adriatic (arhivirano ovdje).

Ribićev odgovor

Dva dana nakon objave pisma, 15. studenog, Vilim Ribić na njega je odgovorio objavom na službenim stranicama sindikata. Poručio je anonimnim splitskim kineziolozima da njihovi zahtjevi nisu sindikalno pitanje.

“Morate imati na umu da u sindikatu ljude objedinjuje socijalni i materijalni interes, a da se po mnogim drugim pitanjima članovi razlikuju, od političkih, svjetonazorskih pa i do odnosa prema cijepljenju”, napisao je Ribić.

Poručio je da je sindikat fokusiran na pregovore oko izmjena temeljnog kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Dodao je da je sindikat donio “odluku da ljudima preporuča cijepljenje, jer je to volja velike većine u sindikalnim tijelima (90%)”. Pojasnio je i da neslaganje s epidemiološkim mjerama nije zakonski valjan razlog za iniciranje štrajka.

Svoje razloge za protivljenje cijepljenju i Covid mjerama anonimni splitski kineziolozi izložili su u šest točaka. U većini točaka svoje zahtjeve argumentiraju činjenično netočnim ili nepreciznim tvrdnjama.

PCR test

Prva točka odnosi se na PCR test te se tvrdi da ovaj oblik testiranja u čak 97 posto slučajeva daje lažno pozitivne nalaze. Radi se o dezinformaciji koja se proširila krajem 2020. godine, o čemu smo tada pisali na Faktografu.

Dezinformacije prema kojima se PCR test ne može efikasno koristiti da bi se detektirala zaraza virusom SARS-CoV-2 učestalo se pojavljuju u hrvatskom javnom prostoru te je Faktograf o njima pisao u više navrata. Tvrdnje prema kojima PCR testovi nisu pouzdani nemaju utemeljenje u činjenicama.

Više o tome kako radi PCR test možete čitati ovdje.

Asimptomatski prijenos

Anonimni splitski kineziolozi dalje tvrde da “asimptomatske osobe ili nisu uopće prenosioci zaraze ili su u najgorem slučaju vrlo rijetko prenosioci zaraze”.

Na samom početku pandemije uveliko se raspravljalo o tome mogu li osobe koje su se zarazile novim koronavirusom proširiti virus na druge osobe, ako same nisu razvile nikakve simptome. Splitski kineziolozi u svom pismu referiraju se na studiju rađenu u kineskom Wuhanu, koja je doista pokazala minimalnu opasnost od asimptomatskog prijenosa. U međuvremenu su, međutim, provedena različita dodatna istraživanja koja su dokazala postojanje asimptomatskog prijenosa.

Točno je da asimptomatske osobe manje prenose Covid-19 od onih s razvijenim simptomima, ali opasnost od asimptomatskog prijenosa bolesti i dalje je realna mogućnost, pogotovo unutar zajedničkog kućanstva.

Lijekovi

U trećoj točki svog pisma splitski kineziolozi tvrde da za Covid-19 “postoje potencijalno učinkovite terapije lijekovima” te eksplicitno spominju ivermektin i hidroksiklorokin.

Kao što je Faktograf u više navrata pisao, nema dovoljno dokaza kojima bi se mogla poduprijeti popularna teza da ivermektin, inače antiparazitik koji se uglavnom koristi na životinjama, liječi Covid-19. Iako su objavljena određena istraživanja koja ukazuju da bi to mogao biti slučaj, dio ih je zbog loše kvalitete već povučen.

Što se tiče hidroksiklorokina, tu je stvar sasvim jasna. Ovaj se lijek protiv malarije u istraživanjima pokazao neučinkovitim protiv Covida-19, a tezu da se radi o čudotvornom lijeku protiv novog koronavirusa popularizirao je bivši američki predsjednik Donald Trump (inače notorno sklon širenju dezinformacija). Faktograf je o dezinformacijama vezanim za učinkovitost hidroksiklorokina pisao u više navrata.

Prijenos zaraze

U četvrtoj točki svog pisma anonimni splitski kineziolozi tvrde da “cijepljene i necijepljene osobe mogu biti prenosioci zaraze”. To je, naravno, točno; osobe koje su se cijepile mogu se zaraziti Covidom-19, a ako su starije dobi i boluju od drugih bolesti, mogu završiti i u bolnici ili umrijeti.

Međutim, netočna je u zadnje vrijeme često ponavljana teza da cijepljeni i necijepljeni u jednakoj mjeri prenose virus. Kao što je Faktograf već pisao, cijepljene osobe imaju manje šanse da će se zaraziti nego necijepljene, a ako se i zaraze, kraće ostaju zarazni. Samim time jasno je kako je puno veća šansa da će virus na drugu osobu proširiti netko tko nije cijepljen.

Preboljenje vs cijepljenje

U petoj točki svog pisma anonimni splitski kineziolozi tvrde “da je imunitet osoba nakon preboljenja dugotrajniji i pruža bolju zaštitu od ponovnog oboljenja u usporedbi s imunitetom osoba cijepljenih s 2 doze cjepiva”.

Nema nikakve dvojbe da preboljenjem nastaje imunološka zaštita protiv Covida-19. Međutim, ta zaštita nije apsolutna. Slučajevi reinfekcije u Hrvatskoj su rijetki, ali ipak se događaju.

Prema trenutnim znanstvenim spoznajama, najkvalitetniju zaštitu osobe koje su preboljele mogu dobiti primanjem jedne doze bilo kojeg cjepiva protiv Covida-19, što preporučuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Visoka procijepljenost

U šestoj i zadnjoj točki svog pisma, splitski kineziolozi tvrde “da i u zemljama s vrlo visokom stopom procijepljenosti (>80%, a u nekim državama i > 90%) ima jako puno slučajeva zaraze i prijava značajnog broja ozbiljnih nuspojava cjepiva”.

Ovu tezu argumentiraju poveznicama na medijske izvještaje o širenju epidemije u Islandu i Singapuru (1, 2), gdje se virus i dalje uspješno širi među populacijom usprkos visokoj procijepljenosti.

Kao što je Faktograf već pisao, točno je da se u ove dvije države virus širi i među cijepljenim osobama, ali to ne otkriva ništa novo o kvaliteti cjepiva. Činjenica je da Island i Singapur upravo zahvaljujući visokoj procijepljenosti imaju iznimno mali broj hospitaliziranih i umrlih od Covida-19.

Druge dezinformacije iz pisma

Ovo pritom nisu jedine dezinformacije koje anonimni splitski kineziolozi navode u svom pismu. Pozivaju se tako i na diskreditiranu Deklaraciju iz Great Barringtona (o kojoj više možete čitati ovdje), ponavljaju i zablude oko “crnog trokuta” (o čemu smo pisali ovdje), a spominju i navodnu “izjavu Pfizera kako će rezultate svog istraživanja cjepiva objaviti tek 2025.” Takvu izjavu nismo pronašli, a Pfizer i ostali proizvođači cjepiva protiv Covida-19 dozvole za korištenje su od regulatora dobili upravo temeljem rezultata završenih kliničkih ispitivanja.

ISPRAVAK: U ovom tekstu izvorno je netočno bilo navedeno da je Vilim Ribić predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ribić je predsjednik ovog sindikata bio do 2018. godine. Trenutni predsjednik sindikata je Petar Pervan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.