Razotkriveno

Ne, britanska vlada nije pokrenula poseban program za obeštećenje oštećenih Covid cjepivom

Britanske vlasti još od 1979. isplaćuju odštetu osobama oštećenim cjepivom. Taj program nije povezan s pandemijom Covida-19.
Ilustracija: Pixabay

“Britanska Vlada krenula s isplaćivanjem odštete osobama oštećenim od Covid cjepiva”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu Epoha za kojega smo u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12). Istu dezinformaciju prenosili su i drugi rubni portali (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

“Britanska vlada pokrenula je novi program financijske naknade za pojedince i obitelji onih koji su oštećeni eksperimentalnim injekcijama COVID-19, dok glavni mediji i dalje inzistiraju da su cjepiva “sigurna i učinkovita”, tvrdi portal Epoha.

Da, točno je da u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji shema, tj. program odštete za osobe oštećene cjepivima.

Međutim, ta shema nije nova, niti tek uvedena. Program je kreiran 1979. godine te su njime pokrivene sve osobe koji su oštećene cjepivima, tj. koje su nakon cijepljenja doživjele tešku invalidnost. Program se ne odnosi samo na osobe oštećene cjepivima protiv Covida-19, već na štetne posljedice bilo kojeg cjepiva.

“Ako kao rezultat cijepljenja protiv neke bolesti završite s teškom invalidnošću, možete ostvariti pravo na jednokratnu isplatu oslobođenu od poreza u iznosu i do 120.000 funti. Ovo se zove Isplata odštete za cijepljenje (eng. Vaccine Damage Payment)”, navodi se na službenim stranicama britanske vlade.

“Da bi primili isplatu, vlada mora utvrditi da osoba ima najmanje 60% invaliditeta kao rezultat eksperimentalnog cijepljenja”, piše Epoha. Na službenim stranicama sheme za isplatu odštete uistinu se navodi da se ‘teškom invalidnošću’ smatra invalidnost veća od 60 posto, ali ne spominje se “eksperimentalno cijepljenje”.

Međutim, u članku na portalu Epoha manipulativno se naslovom i u tekstu tvrdi da se radi o odšteti samo za osobe koje su cijepljenje protiv Covida-19. Kao što smo već napomenuli, odštetu možete dobiti ako imate tešku invalidnost uzrokovanu cjepivom, ali se ta shema ne odnosi na samo na cjepivo protiv Covida-19, već i na cijeli niz drugi cjepiva.

Popis svih cjepiva možete pogledati ovdje.

Tijelo odgovorno za program odštete potvrdilo je da je do 20. svibnja 2022. zaprimilo 1681 zahtjeva za odštetu povezanih s cjepivom protiv Covida-19 (BMJ). Glasnogovornik tijela je za BMJ također kazao da VDPS nije kompenzacijska shema već isplata sredstava čini je cilj olakšati financijski teret za one ljude koji su nakon cijepljenja protiv određene bolesti završili s teškom invalidnošću. Sve zahtjeve procjenjuje neovisna, treća strana.

Vikki Spit, koju spominje i Epoha, prva je osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu za koju se vjeruje da je dobila kompenzaciju za cjepivo protiv Covida-19; njen zaručnik, 48-godišnji Zion, osam dana nakon cijepljenja AstraZenecom razvio je cjepivom induciranu imunu trombocitopeniju (BBC).

Spit je dobila maksimalni iznos odštete, 120.000 funti. No nije bila zadovoljna, već tvrdi, kako prenosi BBC, da je upala u dugove nakon smrti zaručnika te da je (kada se uračuna gubitak Zionove zarade) izgubila oko 180.000 funti. Spit je također tvrdila da odšteta koju vlada daje nije prilagođena inflaciji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.