Razotkriveno

Video američkih vojnika nastao je u Saudijskoj Arabiji, ali 2019. godine

Stara snimka američkih vojnika iskorištena je kako bi se plasirala netočna informacija da tisuće njih sada dolazi u Saudijsku Arabiju.
Ilustracija: Pixabay

Nakon posljednje eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa društvenim se mrežama širi video koji navodno pokazuje američke vojnike koji su sletjeli u Saudijsku Arabiju. Među govornicima engleskog jezika (1, 2, 3) te su se tvrdnje počele širiti u listopadu prošle godine, nedugo nakon napada Hamasa na Izrael, odnosno izraelskih napada na palestinski Pojas Gaze. Ovog mjeseca su i korisnici društvenih mreža s našeg govornog područja počeli dijeliti taj isti video, tvrdeći da se slijetanje američkih vojnika upravo dogodilo.

“10.000 američkih vojnika raspoređenih u Saudijskoj Arabiji stiglo je danas na odredište
Pitanje je: za što?”, stoji u opisu Facebook posta objavljenom 15. siječnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Video je nešto ranije, 12. siječnja, objavljen na Facebook stranici InfoMedia Regionalnog Portala za koji je Faktograf u nekoliko navrata utvrdio da tvrdi neprovjerene ili netočne tvrdnje (1, 2, 3). U tom su videu (arhiviran ovdje) dodani natpisi na hrvatskom jeziku, a u opisu posta stajalo je pet heštegova: #sad, #ww3, #svjetskirat, #huti i #jemen. Heštegovi sugeriraju da se dolazak američkih vojnika događa u svjetlu najnovijih događanja na Bliskom istoku uključivanja Jemena, odnosno jemenskih pobunjenika Huta, te SAD-a i UK-a u sukob.

“10 ooo američkih vojnika je stiglo u vojnu bazu Saudijske Arabije. Da li je na pomolu 3. svjetski rat?”, stoji u natpisima u videu koji je objavio InfoMedia.

Screenshot/Facebook

Snimka je nastala 2019. godine

Točno je da je snimka nastala u Saudijskoj Arabiji, međutim, to se dogodilo prije više od tri godine i u potpuno drugom kontekstu. Originalna snimka je objavljena 21. listopada 2019. na internetskoj stranici američkog servisa Dvids (Defense Visual Information Distribution Service) koja djeluje u sklopu Ministarstva obrane SAD-a.

Screenshot / dvidshub.net

U opisu fotografije piše: “Vojnici američke vojske iz 4-5 topničkog bataljuna protuzračne obrane dolaze i primaju brifing dobrodošlice u zračnoj bazi Prince Sultan (PSAB), Kraljevina Saudijska Arabija (KSA), 21. listopada 2019. godine. SAD je u partnerstvu s KSA-om u PSAB-u kako bi povećao operativnu fleksibilnost uz održavanje sigurnosti i stabilnosti u regiji”.

Usred porasta tenzija s Iranom, američka je vojska u lipnju 2019. godine počela premještati opremu i stotine vojnika natrag u vojnu bazu Prince Sultan koju su SAD napustile 2003. godine. Bivši američki predsjednik Donald Trump u listopadu 2019. godine najavio je slanje 2 800 američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada na tamošnja naftna postrojenja, za koje je Washington okrivio Iran.

U izvještaju o raspoređenosti i opremljenosti američke vojske koji je trenutni predsjednik Joe Biden podnio u lipnju prošle godine, piše da su oružane snage SAD-a raspoređene su u Saudijskoj Arabiji “kako bi zaštitile snage i interese SAD-a u regiji od neprijateljskog djelovanja Irana i skupina koje podržava Iran”. Ukupan broj vojnika u Saudijskoj Arabiji, stoji u izvještaju, bio je 2 657.

U članku koji je 24. siječnja 2024. godine objavio američki CNN navedeno je koliko je američkih vojnika prisutno u pojedinoj zemlji regije. Te se procjene temelje na posljednjim dostupnim podacima, a za Saudijsku Arabiju stoji broj gotovo jednak onome koji je Biden naveo prošle godine: 2 700. Prema CNN-u, s 13 500 vojnika, Kuvajt je zemlja s najvećom američkom vojnom prisutnošću u regiji. Drugi po redu je Katar (10 000).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ne postoje dokazi da je SAD doveo tisuće vojnika u Saudijsku Arabiju

Također, ni svjetski mediji, niti Bijela kuća, nisu izvijestili o dolasku 10 000 američkih vojnika u Saudijsku Arabiju. Ono o čemu je Biden nedavno izvještavao jesu zajednički napadi američke i britanske vojske na Jemen. Ti su napadi započeli 11. siječnja kao odmazda za napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru.

Huti, pobunjenici koji kontroliraju dijelove sjevernog i zapadnog Jemena, na taj su način odlučili podržati Palestinu čiji je Pojas Gaze od listopada pod izraelskom paljbom. Huti kažu da ciljaju brodove koji su u izraelskom vlasništvu, pod njegovom zastavom ili upravljanjem, ili one koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, piše BBC, mnogi nemaju nikakve veze s Izraelom. Zbog toga su velike pomorske kompanije prestale koristiti Crveno more (kroz koje obično prolazi gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine) i kretati se alternativnom, puno dužom, rutom oko južne Afrike.

“Dana 11. siječnja 2024. godine, po mojim uputama, snage Sjedinjenih Američkih Država, u sklopu multinacionalne operacije uz Ujedinjeno Kraljevstvo, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele su diskretne napade na objekte u Jemenu koji omogućavaju napade militanata Huta u regiji Crvenog mora. Ti objekti uključuju radarska mjesta za zračni i obalni nadzor, lansirna postrojenja bespilotnih zračnih sustava i lansirna mjesta te objekte i lansirna mjesta za krstareće i balističke rakete”, Biden je izvijestio javnost 14. siječnja.

U tom izvještaju koji, prema Rezoluciji o ratnim ovlastima, predsjednik nakon vojnih akcija mora podnijeti i obavijestiti Kongres — ne spominje se Saudijska Arabija ni premještanje dodatnih trupa u tu zemlju.

Saudijska Arabija, koja godinama ratuje s jemenskim Hutima, uostalom, u sukobu oko Crvenog mora nastoji se držati po strani. Rijad “s velikom zabrinutošću” prati situaciju i poziva na “suzdržanost i izbjegavanje eskalacije u svjetlu onoga čemu regija svjedoči”. Također je, 12. siječnja, demantirao glasine da u saudijsku vojnu bazu pristižu strane vojne trupe.

Inače, oružani sukob u Jemenu vodi se između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pobunjenih Huta koje podržava Iran. Huti su zauzeli glavni grad i veći dio sjevernog Jemena 2014. godine kada su zbacili međunarodno priznatu vladu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati intervenirali su u ratu 2015. kako bi pokušali vratiti vladu, ali sukob se odužio do danas.

Manipulativni opisi starih video-materijala

Uz to što je video koji smo analizirali na početku teksta nema nikakve veze s trenutnim sukobom na Bliskom istoku, zaključujemo i da je neutemeljen podatak da Sjedinjene Američke Države dovode 10 tisuća vojnika u Saudijsku Arabiju.

Takvo dijeljenje video-snimaka ili fotografija koje nisu nastale u kontekstu, mjestu i vremenu koji su navedeni sve je češće u posljednje vrijeme, posebice za vrijeme ratova ili prirodnih katastrofa. Te se situacije ponavljaju kad je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu (1, 2, 3, 4), ratu u Gazi (1, 2, 3) ili krizi koja se razvija oko Crvenog mora (1, 2, 3).

U studenom smo zabilježili sličan slučaj: stara snimka američke vojske bila je preuzeta s njenih internetskih stranica kako bi se plasirala dezinformacija da tisuće američkih vojnika slijeće u Izrael. Analizirajući taj sadržaj otkrili smo kako je video zapravo nastao u lipnju 2022. godine u Rumunjskoj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.