Razotkriveno

Josipa Juričev-Sudac u TV emisijama i podcastima širi hrpu dezinformacija o koronavirusu

Josipa Juričev-Sudac nova je zvijezda antivakserske scene u Hrvatskoj. U više gostovanja iznosila je netočne tvrdnje o Covidu-19, ali i drugim temama, poput 5G mreže.
Josipa Juričev Sudac
Screenshot: Podcast Velebit

Josipa Juričev-Sudac, magistrica biokemije koja u javnom prostoru zagovara antivakserske stavove, u posljednjih je dvadesetak dana gostovala u čak četiri emisije, od kojih je zadnja “Bujica” Velimira Bujanca koju prikazuje Z1 televizija. U sve četiri emisije iznijela je niz dezinformacija o pandemiji i cjepivu.

Manipulativne tvrdnje koje širi prvi put smo uočili kada smo se bavili novom emisijom “Znanje i Poštenje” (ZiP) koja je nedavno objavljena na YouTubeu, i koju su promovirali portali za koje smo ranije utvrdili da šire netočne tvrdnje (1, 2). Juričev-Sudac gostovala je i u “Podcastu Velebit” te u podcastu “Agape” RTV-a koju je producirala Radiopostaja Mir Međugorje.

Budući da je u gotovo svim emisijama predstavljena kao članica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) te da je u više navrata uputila kritike tom istom društvu, obratili smo se HKLD-u. Društvo se ograđuje od njenih izjava, a zatražili su i očitovanje Juričev-Sudac o tvrdnjama koje je iznosila u javnost.

“Gospođa Josipa Juričev Sudac, mag. med. biochem., u više je navrata javno nastupala i iznosila svoje osobne stavove o infektivnim bolestima i cijepljenju protiv nekih bolesti koji su u suprotnosti sa znanstvenim i stručnim činjenicama te preporukama Katoličke crkve. Osvrćući se na neke nedavne izjave upravnih tijela i stručnih članova našega Društva gospođa je iznijela niz netočnih informacija i tvrdnji zbog kojih je zatraženo njeno očitovanje pred nadležnim tijelima Društva. Do trenutka pisanja ovoga odgovora nije mi poznato da je Društvo dobilo njezino očitovanje”, odgovorili su nam iz HKLD-a.

Stupili smo u kontakt i sa Juričev-Sudac. Rekla je da će razmisliti hoće li odgovoriti na prozivke te usput autorici ovog teksta izrazila žaljenje jer piše za Faktograf. Juričev-Sudac na kraju nije odgovorila na naša pitanja, ali nas je u telefonskom razgovoru upitala tko nas plaća (iako na stranici Faktografa jasno piše kako se financira rad portala, što smo joj i rekli).

Politika i biznis

Kako smo utvrdili u prijašnjem tekstu u kojem smo se bavili izjavama Lidije Gajski iz YouTube emisije “Znanje i Poštenje”, nije poznato u čijoj je produkciji ta emisija nastala, ali njen naziv podsjeća na ime kampanje za lokalne izbore 2017. (Znanje-Hrabrost-Poštenje) na kojima se Juričev-Sudac kandidirala kao nezavisna vijećnica u Vijeću zagrebačke gradske četvrti Stenjevec. Kada smo je upitali ima li ona veze s produkcijom emisije, upitala nas je zašto nas to uopće zanima te dodala kako je riječ o jednoj građanskoj inicijativi.

Ime Juričev-Sudac može se i naći i na stranici Projekta Domovina, stranke koja je nastala kao politički projekt udruge “U ime obitelji” 2015. godine i koju je tih dana vodio odvjetnik Krešimir Planinić. Ona se tada, kao kandidatkinja UIO – projekt Domovina za 7. izbornu jedinicu, uhvatila teme gospodarenja otpadom.

Juričev-Sudac se, naime, osim pitanjem cijepljenja, navodno bavi i zaštitom okoliša. Članica je Udruge Eko Zagreb, za koju u intervjuu portalu Hrvatskog kulturnog vijeća navodi da je sudjelovala u prosvjedu protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku, izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici te u organizaciji javnih tribina.

Juričev-Sudac, kako se može vidjeti u sudskom registru, ima i svoju firmu Zdravlje – Natura. Na polufunkcionalnoj web stranici ne može se naći previše informacija (sekcije “usluge” i “webshop” su u izradi), osim one da je posebna pozornost posvećena medicini svete Hildegarde te da je Juričev-Sudac stekla certifikat za liječenje. Na tu temu držala je i predavanja na Laudato TV te u prostorijama Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Početkom prošle godine Juričev-Sudac je istupala u javnost i na temu uvođenja 5G mreže, za koju je netočno tvrdila da je dvije tisuće studija pokazalo kako je na puno manjoj razini zračenja od mreže pete generacije kod ljudi došlo do oštećenja mozga i očiju. Emisiju je organizirao Hrvatski katolički radio.

Novopečena antivakserica

Facebookom se počela širiti kraća verzija videa emisije ZiP u kojoj govor drži Juričev-Sudac, a na Facebooku ga je podijelio isti korisnik koji je podijelio i video u kojem govor drži Gajski. Osim toga, među protivnicima cijepljenja popularno je i njeno gostovanje u “Podcast Velebitu” kod Marka Juriča (na YouTubeu pogledano preko 80 tisuća puta). Emisiju “Bujica” u kojoj je gostovala Juričev-Sudac na istom je kanalu u četiri dana pogledalo više od 90 tisuća ljudi.

Ovdje ćemo se fokusirati na njene izjave u te tri emisije, dok ćemo se u idućem tekstu baviti gostovanjem u emisiji “Agape” RTV-a te katoličkom priručniku za cijepljenje Pamele Acker koji je tom prilikom predstavljen u eteru.

PCR testovi

U emisiji ZiP Juričev-Sudac navodi kako ju je na početku epidemije zaintrigiralo to što su se potezi brzo donosili i što je stvorena klima hitnosti, što ju je pak potaknulo da cijelu temu dodatno istraži. Došla je do zaključka kako su PCR testovi problematična metoda dijagnostike, zbog osjetljivosti testa te tehnološkog postupka koji je zahtjevan i traži posebne laboratorije, posebne uređaje i educirane djelatnike.

“Sam izumitelj PCR testa, Kary Mullis, je za života govorio da je to test koji se može koristi u istraživačke svrhe, i da je loš alat za medicinu, dokazivanje bolesti i određivanje virusa. Međutim, taj test je jako brzo nakon proglašenja pandemije uveden premda on nije prošao svu proceduru kao svi drugi testovi ali je dobio preporuku Svjetske zdravstvene organizacije i od nadležnih institucija u svijetu i po državama”, tvrdi Juričev Sudac navodeći kako je protokol izmislilo autor iz berlinske bolnice Charite, te da je odobren u roku od 24 sata.

Pouzdanost PCR testova, podsjećamo, bila je temom brojnih dezinformacija koje su kružile društvenim mrežama, i koje je Juričev-Sudac ponovila u emisiji. O tome kako funkcionira test koji, unatoč svojoj preosjetljivosti, predstavlja zlatni standard u dijagnostici pisali smo više puta, o čemu više možete čitati ovdje i ovdje.

Istina je da se prvi dijagnostički test za virus SARS-CoV-2 razvio u berlinskoj bolnici Charite pod vodstvom Christiana Drostena, ravnatelja Instituta za virusologiju. Test je razvijen u siječnju 2020. omogućio je laboratorijima da u kratkom razdoblju pouzdano dijagnosticiraju novi koronavirus. Protokol testiranja ubrzo je objavljen na stranici WHO-a, a nakon razvoja testa laboratoriji su mogli naručiti molekulu za uspoređivanje uzoraka od njemačkog tima (AP).

Drosten je u Njemačkoj smatran velikim stručnjakom, naročito zbog toga što je bio jedan od prvih profesora koji je 2003. godine otkrio virus SARS  i razvio prvi dijagnostički test za njega.

Osim toga, razvio je testove i na viruse Zika i MERS, a nakon izuma testa za SARS-CoV-2, koji je razvijen u jednom od najboljih laboratorija za genomska istraživanja na svijetu, njegovu ispravnost, koju je potvrdio WHO,  potvrdila su još tri laboratorija (MythDetector).

Protokol

Nakon što je na internetu vidio prve glasine o koronavirusu u Kini, djelatnik Instituta Victor Corman  počeo je pretraživati ​​postojeće sekvence koronavirusa povezanih sa SARS-om koji su izolirani od šišmiša. Kad su kineski istraživači 10. siječnja objavili genom novog virusa iz Wuhana, gotovo odmah je pripremio dijagnostički test. Taj je protokol na svojoj stranici 13. siječnja objavila Svjetska zdravstvena organizacija i tako omogućila da istraživačima diljem svijeta da sami naprave test i otkriju uvezene slučajeve novog virusa (Scinecemag).

Juričev-Sudac navodi kako je protokol odobren u vrlo kratkom roku, zbog čega je konzorcij znanstvenika predao primjedbe časopisu Eurosurvillience, u kojem je protokol također objavljen.

“Oni još nisu reagirali što može značiti da su zatečeni aktivnošću poštenih znanstvenika i gledaju sad koje druge testove bi uveli da pokriju taj dio kontroliranih brojeva”, kaže Juričev-Sudac.

Riječ je o netočnoj tvrdnji. Naime, kako se može pronaći na stranici te inicijative, skupina znanstvenika uistinu je časopisu predala izvješće u kojem navode razlozi zašto se PCR test ne bi trebao koristiti u dijagnozi Covida-19. Međutim, odgovor koji se može pročitati ovdje skupina je dobila 6. veljače. Uredništvo časopisa zaključilo je da, nakon temeljite istrage u kojoj su prikupili znanstvene savjete iz različitih izvora, uključujući nekoliko vanjskih recenzenata, kriteriji za povlačenje članka nisu ispunjeni.

Isto tako, kao što smo već pisali, ne postoji dokaz da je Mullis, izumitelj PCR testa, ikad rekao da se on ne bi trebao koristiti u dijagnostičke svrhe.

WHO i preporuke

“Svjetska zdravstvena organizacija je dala preporuke Americi i većini zemalja svijeta da se u praksi taj real time PCR radi na 35-40 ciklusa, to je gotovo 90 posto lažno pozitivnih rezultata. Nama se nitko nije ispričao”, tvrdi Juričev-Sudac u emisiji ZiP.

O ovoj dezinformaciji nedavno je pisao Reuters. Naime, korisnici društvenih medija tvrdili su kako je navodno WHO objavio smjernice za laboratorije sve kako bi se smanjio broj pozitivnih Covid-19 testova. Većina objava uključivala je tweet doktora Davida Samadija (kasnije izbrisan) u kojem je naveo kako je trenutni broj ciklusa testiranja previsok i kako WHO preporučuje smanjenje tog broja.

WHO ne savjetuje laboratorijima da smanjuju broj ciklusa u PCR testovima. U obavijesti savjetuje laboratorijskim stručnjacima da koriste testove s odgovarajućim uputama kako bi osigurali točne rezultate. Kako su iz WHO-a odgovorili Reutersu, njihove su smjernice izvučene iz konteksta. Organizacija nikad nije tvrdila da su testovi neispravni.

Naime, WHO je primio deset izvještaja u kojima su bile navedene pogrešne dijagnoze te lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Nakon toga je proveo istragu te potvrdio da se u tim slučajevima testovi nisu koristili u skladu s uputama proizvođača tj. s preporučenim brojem ciklusa.

Ciklusi i pouzdanost

Dezinformacije o PCR testu Juričev-Sudac nastavila je iznositi i u “Podcastu Velebit”.

Tamo je tvrdila kako se pokazalo da je, uslijed visokog broja ciklusa, broj lažno pozitivnih rezultata preko 90 posto, ali pritom nije navela o kojem broju ciklusa je riječ. Osim toga, nije navela ni odakle joj izvor za taj podatak.

Brojka od 90 posto lažno pozitivnih testova često se spominje među Covid-19 skepticima. Kako piše Reuters, informacija je počela kolati nakon što je u New York Timesu izašao tekst s citatom da je “do 90 posto ljudi koji su bili pozitivni jedva u sebi nosilo neki virus”. Podatak se odnosi na istraživanje koje je provedeno među stanovnicima američkih saveznih država Massachusetts, New York i Nevada.

U članku se, pak, nigdje ne spominje lažno pozitivni rezultati kod ljudi koji nisu zaraženi. Naime, test je u stanju precizno otkriti prisutnost SARS-CoV-2 – virusa koji uzrokuje Covid-19 – ali ne i koliko je netko zarazan.

Yeadon

Nadalje, Juričev- Sudac spominje i Michela Yeadona, bivšeg zaposlenika kompanije Pfizer, za kojeg također navodi da tvrdi kako se testovi ne bi smjeli koristiti.

Yeadon je zagovarao tezu koja je jedno vrijeme bila popularna u Velikoj Britaniji, a to je da PCR test daje visoki postotak lažno negativnih testova, što je tvrdnja koju je već kao netočnu razotkrio Huffington post.

O Yeadonu je Faktograf već pisao povodom njegovih tvrdnji o cjepivu od kojih se dio pogrešno prenosio, a dio je bio netočan.

Juričev-Sudac također je manipulativno iznosila tvrdnje o PCR testovima i u emisiji “Bujica”.

“U 90 posto slučajeva kod tih amplifikacija i ciklusa iznad 30, čak i 25, a bila je preporuka i 60 , čak 97 biva lažno pozitivnih slučajeva “, rekla je u Bujici ne spomenuvši odakle joj ti podaci. 

Podatak od “97 lažno pozitivnih testova” internetom je počeo kružiti nakon presude Lisabonskog suda koji je karantenu za njemačke turiste proglasio nezakonitom. Sutkinje su tada u presudi navele da je šansa da je osoba dobila lažno pozitivan rezultat, ako je PCR test napravljen na pragu ciklusa od 35 ili više, 97 posto ili više.  Svoj su zaključak o PCR testovima temeljile na studiji koja se može naći na stranici Oxford Academic, a koja je krajem rujna 2020. objavljena u časopisu Clinical Infectious Diseases.

U toj studiji se pak nigdje ne navodi zaključak od 97 posto lažnih testova, zbog čega su i reagirali i portugalski znanstvenici koji su kritizirali sutkinje zbog pogrešne interpretacije studije. Isto tako, suci Vrhovnog sudbenog vijeća koje je ocjenjivalo presudu priznali su kako presuda ima “nepotrebni višak”.

Lijek

Baš poput Lidije Gajski, i Juričev-Sudac u emisiji ZiP iznosi tvrdnje kako protiv Covid-19 učinkovit lijek hidroksiklorokin. Riječ je o lijeku protiv malarije koji je proslavio bivši američki predsjednik Donald Trump ustrajavši u tvrdnjama da se njime može izliječiti Covid-19.

Pokazalo se hidroksiklorokin nije učinkovit u borbi protiv koronavirusa, kao i da kod nekih pacijenata njegovo korištenje može završiti sa smrtnim ishodom (1). Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija izdala priopćenje sa smjernicom da se taj lijek ne bi trebao koristiti u liječenju Covida-19.

Nadalje, Juričev-Sudac spominje i studiju koju je o kontroverznom lijeku objavio časopis The Lancet. Studija je pokazala da pacijenti s Covidom-19 koji su primali lijek umiru većom brzinom i da imaju više komplikacija povezanih sa srcem nego drugi virusni bolesnici.

“Ispalo je da su oni u toj studiji naveli korištenje skoro dvostruko veće količine od onoga što je prava terapijska doza. Uglavnom, glavni urednik, pritisnut činjenicama, priznao je, nakon što je išao provjeriti kod te firme, da se radi zapravo o lažnoj studiji u kojoj se ne zna niti koji su znanstvenici sudjelovali niti tko su bili ti pacijenti niti u kojim bolnicama”, kaže Juričev-Sudac u “Podcastu Velebit”.

Kao što smo već pisali, u velikoj promatračkoj studiji analizirani su podaci od gotovo 15 000 pacijenata s Covidom-19 koji su primali lijek sam ili u kombinaciji s nekim drugim te 81 000 osoba koje nisu primile lijek.

Studija u The Lancetu povučena je nakon što je The Guardian uočio brojne nedosljednosti u podacima koji su bili navedeni u studiji. To je zatražio glavni autor studije koji više nije mogao jamčiti za točnost podataka.

Naime, nakon otkrića Guardiana, od neovisne revizorske tvrtke zatraženo je da ispita bazu podataka koju je za potrebe istraživanja osigurala američka tvrtka Surgisphere, no izvršni direktor te tvrtke je to odbio. Razlog je to zbog kojeg je i New England Journal of Medicine povukao i svoju studiju koja se također temeljila na podacima tvrtke Surgisphere.

Nadalje, još je jedna studija ukazala na to kako lijek koji Trump preporučuje nije najbolji izbor za liječenje Covida-19. Kako piše New York Times, jedna je studija u Brazilu prekinuta nakon što su pacijenti s koronavirusom koji su uzimali veću dozu klorokina razvili nepravilan rad srca, što je povećalo rizik od potencijalno fatalne srčane aritmije.

Dezinformacije o ovom lijeku Juričev-Sudac nastavila je iznositi i u Bujici.

“To je vrlo jeftin lijek koji se koristio jako u siromašnim zemljama i sad je ova pandemija, nazovimo je pandemija, pokazala da je smrtnost bila baš u tim zemljama Indije, Bangladeša, Južne Amerike, u Africi da je smrtnost bila puno niža nego u Americi i Europi, upravo zato jer su oni primjenjivali hidroksiklorokin i nakon što je WHO zabranio lijek”.

Riječ je o manipulativnoj tvrdnji – primjena hidroksiklorokina nije zaslužna na manju smrtnost. Na primjer, kada je riječ o Africi, znanstvenici su istaknuli niz faktora koji su utjecali na činjenicu da je smrtnost od Covida-19 na tom kontinentu niža od one u zapadnim zemljama sjeverne polutke. Brojne afričke države rano su uvele lockdown te nametnule stroge mjere. U listopadu 2020. WHO je pohvalio reakciju Afrike na epidemiju, naglasivši kako su tako države stvorile priliku za smanjenje broja slučajeva.

Jedan od razloga za niže stope smrtnosti jest i činjenica da je afričke države imaju mlado stanovništvo u odnosu na razvijenije države. Znanstvenici su tako istaknuli da su veće stope smrtnosti širom svijeta zabilježene na mjestima poput Italije i SAD-a – koja imaju srednju dob od 45 i 38 godina. Za usporedbu, u Nigeriji je srednja životna dob 18 godina. Samo dva posto populacije Afrike je starije od 70 godina.

Dodatni faktor je i siromaštvo; stanovnici afričkih država zbog nedostatka sredstava i lošije infrastrukture manje putuju između gradova i država. Međutim, možda najveći razlog zašto su na najstarijem kontinentu stope smrtnosti niske je činjenica da mnoge afričke države nisu točno računale koliko je zaraženih i preminulih (SkyNews).

Dezinformacijom da je smrtnost u afričkim zemljama niža zbog uporabe hidroksiklorokina bavile su se kolege s portala FactCheck koji su utvrdili da se klorokin više ni ne koristi za rutinsko liječenje malarije (parazit je razvio otpornost) te kako nije dio prakse liječenja u bolnicama.

Većina ovih argumenta vrijedi i za Indiju, koja također bilježi niže stope smrtnosti. Neistina je i da je smrtnost u Južnoj Americi niža nego u SAD-u – podaci govore da je broj smrtnih slučajeva od Covida-19 na milijun ljudi u SAD-u 24,13, a u Brazilu – 47,95.

Frontline dezinformatori

“Postoji pokret liječnika u Americi koji se zove američki Frontline –  liječnici na prvoj crti. Postoji alijansa koji se bore za slobodu misli izražavanja, djelovanja i da liječnik može biti slobodan. Nadam se da će alternativni pokret pokazati svoju snagu”, kaže Juričev-Sudac u emisiji Znanje i Poštenje.

O ovom pokretu smo također već pisali. Osnivačica mu je Simone Gold koja je okupila desetke liječnika među kojima su neki čije su ranije tvrdnje i medijski istupi ocijenjeni kao netočni i manipulativni (PolitifactNBCNews). Krajem srpnja 2020. Facebookom se počeo širiti video koji je nastao pred Vrhovnim sudom u Washingtonu prilikom konferencije za medije koju je organizirao “America’s Frontline Doctors”.

Stella Immanuel, liječnica koja je držala govor, iznijela je niz dezinformacija o epidemiji. Ona je od ranije poznata javnosti, najviše zbog propovijedi koje objavljuje na svom YouTube kanalu i u kojima iznosi kontroverzna i ekstremna vjerovanja povezujući pobačaj, ginekološke probleme i impotenciju s astralnim seksualnim odnosima s demonima. Također je tvrdila da se u nekim lijekovima nalazi DNA izvanzemaljaca (CNNDaily Beast).

Zbog širenja dezinformacija video je uklonjen s društvenih mreža, no samo na Facebooku je prije uklanjanja pogledan više od 20 milijuna puta.

Nuspojave nakon cijepljenja

Juričev-Sudac otkrila je i na temelju kojih podataka se informira te donosi svoje zaključke. Kako navodi, prema izvještajima koji se objavljuju na stranici VAERS koja registrira reakcije na cjepiva, evidentno je, tvrdi, da ima smrtnih slučajeva.

Prije svega, valja napomenuti kako je VAERS sustav koji je stvoren 1990. godine i koji vode američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) te Agencija za hranu i lijekove (FDA). Sustav služi tome kako bi zdravstveni radnici, ali i ostala javnost, podnosili izvješća koja su javno dostupna na mreži. Drugim riječima, radi se o bazi u koju svatko može unositi podatke.

Prema CDC-u, VAERS ne utvrđuje je li cjepivo uzrokovalo prijavljene neželjene događaje, što se često može dogoditi slučajno odmah nakon cijepljenja. Isto tako, CDC navodi kako izvješćima dostavljenim VAERS-u često nedostaju detalji i ponekad sadrže pogreške (AP).

Podaci s VARES-a najčešće se na društvenim mrežama objavljuju bez ikakvog konteksta. O tome je  Faktograf pisao povodom objava koje su se širile na Facebooku, a u kojima je stajalo da se iz podataka VARES-a može iščitati da je od početka siječnja do 12. veljače 2021. godine, u samo 43 dana, od cjepiva umrlo 64.500 ljudi, što nije točno.

Nadalje, Juričev- Sudac kaže kako je prvi liječnik koji je umro u SAD-u 56-godišnji ginekolog koji je bio zdrav. Riječ je o Gregoryu Michaelu iz Miamija, o čijoj smo smrti također pisali. Njegova smrt, za koju su iz Pfizera rekli kako ne vjeruju da je povezana s cjepivom, još se istražuje (1, 2).

Kaže kako su svi ti slučajevi dokumentirani, i kako se mogu pronaći na “Facebooku i internetu”. Kada ju je voditelj “Podcasta Velebit” Jurič upitao ima li informacija o tome kakva je situacija u Hrvatskoj, odgovorila je kako nema volju tražiti što se tu događa jer nema povjerenja u službene informacije te dodala kako je čula da ljudi nakon cijepljenja idu na bolovanje jer se ne osjećaju dobro.

Međutim, službeni podaci institucije koja je zadužena za praćenje nuspojava cjepiva protiv Covida-19 ne upućuju na tako nešto. Naime, kako su iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode rekli za Faktograf, “HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem“.

Kako je za Faktograf pojasnio epidemiolog Bernard Kaić, tijekom razdoblja imunizacije moguće su smrti zbog drugih uzorka koje će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem.

Nadalje, u gostovanju kod Velimira Bujaneca, Juričev- Sudac iznosi podatak da je smrtnost osoba starijih od 60 godina 40 puta veća od cijepljenja nego da su preboljeli Covid-19, a kod “mlađih od 60 čak 60 puta će biti veća smrtnost”. Za tu tvrdnju također nije iznijela izvor, već samo navodi da je izračun napravio jedan izraelski znanstvenik.

Stare dezinformacije o mRNA cjepivima

Juričev-Sudac je, gostujući u obje emisije, širila i dezinformacije o mRNA cjepivima. Tvrdi kako tu vrstu cjepiva znanstvenici zovu genskom terapijom, medicinskim uređajem nano veličine te eksperimentalnim biokemijskim agensom te napominje da je agens nešto što ulazi u organizam i što ga truje.

Prije svega, valja naglasiti da agens nije nužno nešto što truje organizam, već je riječ o, prema Hrvatskoj enciklopediji, terminu koji označava pokretačku silu i koji se u medicini koristi kao naziv djelotvornog sredstva. On ne mora nužno trovati organizam, kao što tvrdi Juričev-Sudac.

“Ubrizgavanjem mRNA u naš organizam ne znamo u kojim stanicama će završiti.  Injakulacijom tog cjepiva mRNA može otići u bilo koji organ, u organ u kojem nikad nije trebala završiti i dati našoj stanici uputu da se stvaraju spajk proteini”.

Kao što smo već pisali, korištenjem sintetske RNA i unosom sintetske RNA u ljudski organizam ili ljudske stanice nije moguće izazvati trajne ili nasljedne promjene genetskog materijala u ljudskim stanicama.

“Dizajn DNA vakcine je kružna DNA koja se u pravilu ne ugrađuje u genom. RNA je druga vrsta molekule i u principu neće biti supstrat za gene koji sudjeluju u normalnom procesima DNA popravka u stanici. U oba slučaja, vijek trajanja DNA ili RNA cjepiva je relativno kratak i njegova funkcija je obavljena čim se stvori određena količina proteina koji od tog cjepiva potječe. Ideja je da stanica “pročita” uputu na DNA ili RNA i sintetizira spomenuti protein patogena koji onda predstavlja antigen za naš imuni sustav. Čak i da se dogodi ugradnja DNA cjepiva u ljudski genom, ona je lokalna (dogodila bi se na mjestu ištrcavanja cjepiva npr. u mišić). Eventualne mutacije izazvane takvom ugradnjom ne mogu se prenositi na potomstvo”, objasnio je Marko Močibob s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za Faktograf.

Neplodnost i fetusi

“Liječnici se najviše brinu za sincitin, protein koji omogućuje funkcioniranje posteljice i normalnu trudnoću kod sisavaca tako i kod čovjeka. Ako ljudski organizam nakon uzimanja mRNA cjepiva stvori antitijela na sicitin, možda će stvoriti antitijela na svoj vlastiti sincitin”, tvrdi Juričev-Sudac te napominje kako je pričala s liječnicima koji smatraju da bi plodnost žena mogla doći u pitanje.

Društvenim mrežama u Hrvatskoj ova dezinformacija počela se dijeliti nakon što je antivakser Srećko Sladoljev (1, 2), poznat po širenju dezinformacija, napisao u statusu kako je opasnost i vjerojatnost da će mnoge žene primitkom “mRNK “spike” cjepiva” razviti autoimunu reakciju zbog koje će ostati neplodne. Tada smo pisali da, iako Sladoljev tvrdi da je sličnost “S” proteina sa sincitinom tolika da je opasnost i vjerojatnost da će doći do zabune velika, drugi imunolozi i znanstvenici srodnih usmjerenja navode da je ona ekstremno mala.

Rebecca Dutch, predsjedateljica Odjela za molekularnu i staničnu biokemiju Sveučilišta u Kentuckyju za  AP je rekla da iako sincitin-1 i protein “S” dijele neke značajke (obojica su fuzijski proteini i virusnog su porijekla), oni se prilično razlikuju u detaljima koje antitijela prepoznaju. Jacob Yount, izvanredni profesor na odsjeku za mikrobne infekcije i imunitet na Medicinskom fakultetu Državnog sveučilišta Ohio koji je proučavao sincitin i SARS-CoV-2, naglasio je kako mRNA cjepiva “ne sadrže protein sincitin-1 ili mRNA koji kodiraju sincitin-1”.

“Ima moralnih dilema zato što se za stvaranje, proizvodnju cjepiva koriste se stanične linije  pobačenih fetusa. Koriste se za proizvodnju i za ispitivanje”, govori dalje Juričev- Sudac u “Podcastu Velebit”.

Kako smo već pisali, cjepivo nastalo u suradnji Oxforda i AstraZenece ima poveznicu s abortusima koji su se dogodili prije pola stoljeća, ali nije točno da ono sadrži njihove stanice. Kako se može naći na stranicama Sveučilišta Oxford, neka cjepiva nastala su korištenjem stanični sojeva WI-38 i MRC-5, s čijim se uzgojem počelo još 1960-ih. Korištene su plućne stanice uzete iz dva pobačena fetusa. Pobačaji su bili legalni i s njima su se složile majke, međutim, oni nisu provedeni u svrhu razvoja cjepiva. Stanice koje se danas koriste na Oxfordu nisu originalne stanice fetusa, nego se radi o staničnim kulturama koje su umnažane desetljećima.

Covid putovnice i ležaljke

Ovdje ćemo se na trenutak fokusirati na još jednu dezinformaciju iz emisije “Bujica” koja je ovog puta došla od voditelja.

“U Izraelu postoje ležaljke za one koji su cijepljeni, a nema ležaljki za one koji nisu. Meni je žao jer je riječ o Židovima, ljudima koji bi posebno trebali biti osjetljivi prema tome da se nekog obilježava iz bilo kojih razloga jer je to krajnje rasistički i nedopustivo“, kaže Velimir Bujanec.

Tvrdnja koju iznosi o stolicama je obmanjujuća. Iako se stolica s porukom da je rezervirana za cijepljene zaista pojavila na plaži Frishman u Tel Avivu, ona je ubrzo uklonjena zbog pogrešnog prijevoda s hebrejskog na engleski.

“Zapisi na stolicama predstavljali su dio kampanje podrške cijepljenju šire javnosti. Pogriješili smo u formulaciji i poruka je protumačena drugačije nego što je predviđeno”, rekao je glasnogovornik za AFP te potvrdio da su sporni natpisi uklonjeni.

Bujanec je, inače, poznat i po fotografiji iz mladosti u kojoj pozira u odori koja na sebi ima svastiku, simbol nacističkog režima koji je provodio genocid nad Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Bujanec i Juričev-Sudac spomenuli su i takozvane Covid putovnice o kojima se ovih dana vode rasprave na europskoj razini. O toj temi nedavno smo pisali, o čemu više možete pročitati ovdje.

Istina je da je Europska unija najavila uvođenje tzv. covid putovnica, odnosno digitalnih certifikata o cijepljenju, međutim, još nije poznato u kojem obliku i kada.

Neki su europski čelnici već reagirali na tu najavu, pa je tako francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdio kako „neće prihvatiti postojanje sistema koji će uvjetovati ulazak u neku zemlju na osnovi takvog certifikata“, a njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako neće prihvatiti da certifikat o cijepljenju bude jedini način putovanja. Alternativa, kaže Merkel, i dalje može biti negativni PCR test.

Razilaženje s Crkvom

Juričev-Sudac u svojim je gostovanjima u ZiP-u i “Podcastu Velebit” uputila i kritiku Crkvi zbog načina na koji se postavila za vrijeme pandemije.

“Očekivalo bi se od moralnih autoriteta da se stvar dobro prouči i analizira, sa svih aspekata, nažalost tu ovom trenutku to nismo imali niti u hrvatskoj crkvi, niti u Vatikanu”, rekla je Juričev-Sudac u “Podcastu Velebit”.

Crkva, naime, preporučuje cijepljenje. Kako je objavljeno na službenoj vatikanskoj stranici, papa Franjo rekao je prije cijepljenja kako je riječ o etičkom postupku. Isto tako, Vatikanska kongregacija za nauk vjere u prosincu 2020. je zaključila da je moralno prihvatljivo primati cjepiva protiv Covida-19 koja su u svojim istraživačkim i proizvodnim procesima koristila stanične linije pobačenih fetusa. Tu je odluku ponovila i službena vatikanska komisija za Covid-19, koja je priopćila da se sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti mirne savjesti.

Voditelj Jurič komentirao je mjere koje se za vrijeme trajanje mise moraju poštivati pa se zapitao je li, ako se dozvoli da se počne mijenjati nešto u crkvenoj tradiciji, otvorena Pandorina kutije te kako to da u Crkvi nema netko odlučan da kaže: “kakav virus, molim vas?”

Juričev-Sudac nešto je blaža pa tako sugerira Crkvi da treba preispitati svoje stavove, a ako joj nisu bile dostupne informacije, onda se treba potruditi da do njih dođe. Ocjenjuje da je situacija u medijima “takva da se puštaju samo određene informacije.”

“Oni se priklanjaju određenom autoritetu misleći da su to eto neki njihovi. Pa eto, papa ima dobre savjetnike, vjerojatno i naši biskupi imaju dobre savjetnike, pa imamo Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Nitko se pita jesu li se ti članovi HKLD i tog upravnog odbora uhvatili u koštac s istraživanjima na svim razinama? Tko su ti savjetnici u Crkvi, tko su savjetnici u Vladi?”, pita se Juričev-Sudac.

Gripa

Juričev-Sudac se u “Podcastu Velebit” zapitala i gdje je nestala gripa.

“Ne treba biti medicinar, biokemičar, molekularni biolog, da bi se zaključilo da tu nešto ne štima”, sumnjičava je Juričev-Sudac.

Kako kaže epidemiologinja Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, aktivnost gripe na niskoj je razini najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2 (Glas Istre).

“Nestanak” gripe u Hrvatskoj komentirala je i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić koja je također rekla sličnu stvar – kada dominira jedan virus, onda je manja dominacija onog drugog.

 “Gripa je tu, ali mjerama kojima se štitimo od Covida štitimo se i od gripe. Nema migracije stanovništva i to je usporilo gripu posvuda”, rekla je Markotić za HRT.

Osim toga, u Hrvatskoj je lani zabilježen povećan interes za cijepljenje protiv gripe te je u listopadu nabavljeno 360.000 doza cjepiva protiv gripe, što je više od procijenjenih potreba početkom 2020. godine. Zbog povećanog interesa u siječnju je nabavljeno još 130.000 doza.

Kako piše časopis Nature, za manje zabilježenih slučajeva gripe zaslužan je i drastičan pad broja testiranih, a stopa smrtnosti od gripe smanjena je epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije Covida-19 (fizička distanca, dezinfekcija ruku i nošenje maski).

Zračenja

Juričev-Sudac se, u “Podcastu Velebit”, dotakla i zračenja kojem su ljudi izloženi. Tvrdi da je neionizirajuće zračenje posebno problematično za muškarce jer su njemu izloženi spermiji.

“Znači, mi smo okruženi s WiFi tehnikom, baznim stanicama, ako se uvede ova 5G mreža koja je planirana, znači smatra se da će ih biti 80.000, da će biti pokrivenost s tom bežičnom komunikacijom čak i prašume. Dogodilo se to da se čovjeka uvjerilo da ta bežična tehnologija služi njemu, nije se u javnosti pričalo o štetnim utjecajima”, kaže Juričev-Sudac te napominje da nikad nije bilo više dokaza da je zračenje štetno.

Dezinformacijama o 5G mreži već smo se bavili više puta, o čemu više možete čitati ovdje.
Međutim, dio tvrdnji koje Juričev-Sudac nisu posve netočne. Plodnost u žena i muškaraca zaista se smanjuje, pa tako WHO procjenjuje da je 15 posto parova ima problema sa začećem djeteta.
Kada je riječ o utjecaju WiFi-a na neplodnost,  studija iz 2019. godine pokazuje kako elektromagnetski valovi koje odašilje router zaista mogu utjecati štetno utjecati na ljudsku spermu. Znanstvenici su do tih zaključaka došli tako da su ispitivali kontrolnu skupinu čiji uzorci sperme nisu bili izloženi EM valovima s WiFi usmjerivača te onu čiji jesu, i tako da je pored njih stavljen usmjerivač, čime je simulirana situacija u kojoj muškarci nose mobilne uređaje u džepu, blizu testisa (AP).
Utjecaj zračenja na spermu područje je koje se, napominju neki znanstvenici, treba još detaljnije istražiti prije donošenja konačnih zaključaka. Znanstvenici svakako savjetuju da se uređaji, ako je to moguće, ne drže u džepu, što preporučuje i voditelj japanske studije Kumiko Nakata. Isto tako, treba uzeti u obzir da neplodnost mogu uzrokovati i stres, okolišni faktori, loša prehrana, pušenje i genetika.

Seksizam

Za kraj, voditelj “Podcasta Velebit” i Juričev-Sudac dotakli su se i teme današnje mladeži, pa je tako Jurič konstatirao da ni muškarci nisu ono što su bili. Kako kaže “nema više zdrave, normalne agresivnosti”.

Prepričava tako Jurič kako je jednom vidio dečke od 20 godina koji nisu prišli djevojkama koje su bile “atraktivne i imale fine obline”, što je, kako kaže, nešto što nijedan zdravi muškarac ne može ne primijetiti. Juričev-Sudac na to se nadovezala rekavši da svjedočimo pretjeranoj seksualizaciji u društvu, okrivivši za to – žene.

Prema njoj, danas sdjevojke toliko zavodljive seksualno izazovne da muškarci doslovce moraju bježati od njih, što je, zaključuje Juričev-Sudac, određena vrsta agresije. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.