Faktograf.hr

Samo činjenice

Facebook poziv na “Covid lustraciju” pun činjeničnih netočnosti

Image by Servicelinket from Pixabay

Facebookom se ovih dana širi fotografija (primjer vidljiv ovdje) kojom se poziva na “Covid-lustraciju”. U tekstu na fotografiji stoji:

“Treba lustrirati sve koji su sudjelovali u ovom udruženom zločinačkom pothvatu protiv čovječanstva: političare (Vladu i stožer), medije, faktografe, znanstvenike ‘stručnjake’ i farma-industriju. Godinu i pol dana svi oni su, dobro orkestrirano, širili strah i paniku među narodom! Nisu dopuštali nikakav dijalog. Sustavno su omalovažavali, cenzurirali i difamirali znanstvenike drugačijeg stava, mišljenja ili pristupa. A sada nas žele ‘cijepiti’ tekućinama koje dokazano NE ŠTITE od zaraze ili prenošenja virusa, i za koje su nepoznate dugoročne nuspojave, dok istovremeno sprječavaju alternativne metode liječenja (npr. Ivermectin).”

Posezanje za “zločinom protiv čovječnosti”

Ovo nije prvi puta da se Faktografu prijeti lustracijom, a nije ni prvi puta da se provođenje pandemijskih mjera predstavlja kao “zločin protiv čovječanstva”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter


Od početka pandemija društvenim mrežama i rubnim portalima šire se objave o navodno uspješnim sudskim procesima u korona-slučajevima u kojima se provođenje pandemijskih mjera kategorizira kao zločin protiv čovječnosti. Na Faktografu smo već pisali kako su zaživjela i proširila se netočna tumačenja “prihvaćanja” zahtjeva za pokretanjem sudskih procesa. Naime, u većini slučajeva sudovi su tužbe samo uzeli na razmatranje, nikakve presude još uvijek nisu donesene – uzimanje tužbe na razmatranje ne govori ništa o mišljenju suda naspram sadržaja tužbe.

Nedavno smo se tako bavili slučajem u kojem se Facebookom širio video u kojem se iznosilo da je kanadski sud prihvatio optužnicu za provođenje korona mjera kao zločina protiv čovječnosti. Tužbu predvodi Vaccine Choice Canada, vodeća kanadska antivakserska organizacija, a taj sudski proces još uvijek je aktivan, pa nema nikakvog razloga za slavlje koje se širilo mrežama – kako su iz suda u Ontariju rekli za AFP.  

Pisali smo već i kako antivakseri borbu protiv Covida-19 neosnovano uspoređuju s nacizmom i netočno se pozivaju na kršenje Nürnberškog kodeksa.

O cijepljenju “štetnim tekućinama”

Kako su za Faktograf poručili iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED): “Sastojci cjepiva su poznati, kontrolirani i nije moguće odobriti cjepivo koje sadrži tvari koje bi u količinama u kojima se nalaze u cjepivu bile štetne za krajnjeg korisnika”.

Faktograf je već ranije razotkrio različite dezinformacije oko navodnih dugoročnih štetnih posljedica cjepiva (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Pisali smo već kako nema dokaza da mRNA cjepivo izaziva neplodnost.  O tome kako je AstraZeneca došla na loš glas i nuspojavama krvnih ugrušaka nedavno smo također temeljito pisali. Nakon milijardu i 200 milijuna podijeljenih doza, cjepiva se pokazuju daleko sigurnijima u odnosu na zarazu virusom. Kao što smo već pisali, govorimo li o neželjenim posljedicama cijepljenja, Covid-19 ih često višestruko nadmašuje

Na pitanje koje su koristi od cijepljenja i očekuje li se da će cjepivo “spriječiti ljude da šire zarazu”, Svjetska zdravstvena organizacija na svojoj web stranici odgovara sljedeće:

“Cjepiva protiv Covida-19 proizvode zaštitu od bolesti kao rezultat razvoja imunološkog odgovora na virus SARS-Cov-2. Razvijanje imuniteta cijepljenjem znači da je smanjen rizik od razvoja bolesti i njenih posljedica. Ovaj imunitet pomaže vam u borbi protiv virusa ukoliko mu budete izloženi. Cijepljenjem možete zaštititi i ljude oko sebe, jer ako ste zaštićeni od zaraze i bolesti, manja je vjerojatnost da ćete zaraziti nekoga drugog. Ovo je posebno važno za zaštitu ljudi s povećanim rizikom od teških oblika bolesti Covida-19, kao što su pružatelji zdravstvenih usluga, stare ili starije osobe i osobe s drugim zdravstvenim stanjima.”

Cjepivo, dakle, nije magično sredstvo ni garancija da se osoba neće zaraziti, ali se nakon cijepljenja teže zaraziti, odnosno – za to postoji značajno manja mogućnost. Također, cjepivo štiti od razvijanja težih oblika bolesti.

Alternativne metode i ivermektin

Na fotografiji koja se širi Facebookom zaključno se spominje i ivermektin, kao “alternativna” metoda zaštite i liječenja od Covida-19.

Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno je provela analizu najnovijih dokaza o primjeni ivermektina u prevenciji i liječenju Covida-19 i zaključila da dostupni podaci ne podupiru primjenu ovog lijeka za liječenje od Covida-19 izvan okvira dobro kontroliranih kliničkih ispitivanja.

Ivermektin u obliku tableta odobren je u Europskoj uniji za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima, a pripravci ivermektina za kožu odobreni su za liječenje kožnih bolesti poput rozaceje. Također je odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutarnjih i vanjskih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta.

Međutim, lijekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primjenu protiv Covida-19 na području EU-a, a EMA do sada nije zaprimila nijedan zahtjev za davanje odobrenja za takvu primjenu. Na stranicama HALMED-a o tome stoji:

“Nakon nedavnih medijskih izvješća i publikacija o primjeni ivermektina, EMA je pregledala najnovije objavljene dokaze iz laboratorijskih ispitivanja, opservacijskih ispitivanja, kliničkih ispitivanja i metaanaliza. Laboratorijska ispitivanja pokazala su da ivermektin može zaustaviti replikaciju virusa SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje bolest COVID-19), ali u mnogo višim koncentracijama ivermektina od onih koje se postižu trenutno odobrenim dozama. Rezultati kliničkih ispitivanja bili su različiti; neka ispitivanja nisu pokazala korist, dok su druga ukazivala na potencijalnu korist primjene. Većina ispitivanja koje je EMA pregledala nisu bila opsežna i imala su dodatna ograničenja, uključujući različite načine doziranja i istodobnu primjenu drugih lijekova. EMA je stoga zaključila da trenutno dostupni dokazi nisu dovoljni za potporu primjeni ivermektina za liječenje bolesti COVID-19 izvan okvira kliničkih ispitivanja. Iako se ivermektin općenito dobro podnosi u dozama odobrenim za druge indikacije, nuspojave bi se mogle povećati s primjenom puno viših doza potrebnih za postizanje odgovarajućih koncentracija u plućima koje bi bile učinkovite protiv virusa. Stoga se ne može isključiti toksičnost ivermektina kada se primjenjuje u dozama višim od odobrenih.”

EMA je stoga zaključila da se primjena ivermektina za prevenciju ili liječenje od Covida-19 trenutno ne može preporučiti izvan okvira kontroliranih kliničkih ispitivanja, i da su potrebna daljnja ispitivanja kako bi se donijeli zaključci je li ovaj lijek učinkovit i siguran za primjenu u prevenciji i liječenju od Covida-19.

Sve dosad razotkrivene dezinformacije u vezi pandemije možete pročitati na našem Live blogu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.