Razotkriveno

Nema dokaza da je reper Coolio preminuo zbog cijepljenja

Nenadana smrt poznatog repera Coolija potaknula je nagađanja da je uzrok povezan s cijepljenjem protiv Covida-19. Za tako nešto nema dokaza.
Wikimedia Commons

“Slavni glazbenik Coolio (59) iznenada i neočekivano kolabira i umire” naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16).

U članku se insinuira da je Coolio, kao i brojni drugi, preminuo od cijepljenja protiv Covida-19, pa tako piše sljedeće:

“Nije bilo nikakvog predznaka. Poznati reper Coolio kolabirao je 28. rujna ove godine zbog zastoja srca i nije mu više bilo spasa. Svi su šokirani njegovim iznenadnim odlaskom. Prema upućenima, samo se prevrnuo na mjestu – i preminuo. Imao je samo 59 godina. Sve više poznatih zvijezda umire iznenada i neočekivano – i daleko prerano.

To je jedna od posljednjih smrti u dugom nizu smrti. Pitanje je možemo li za sve te “iznenadne i neočekivane” odlaske uvijek kriviti nečiji “intenzivan život” i “drogu i alkohol”. Svi mi znamo da se umjetnici dobro zabavljaju, kao i to da mnogi od njih imaju problema s raznim supstancama, vole uživati u životu na razne načine, ali često mijenjaju raspoloženja, ponekad su manični, ponekad depresivni. Sve to nije ništa novo. Ali, koliko ih se samo onesvijestilo i preminulo od srčanog zastoja prije 2021. godine?”

Međutim, za to što Epoha tvrdi nema nikakvih dokaza, a ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi niti da se Coolio cijepio. Ovo nije prvi put da se smrtni slučajevi ili obolijevanja slavnih osoba povezuju s cijepljenjem, kao što nije ni prvi put da Epoha nepostojanje dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi cijepljenja i smrtnog slučaja koristi kao prilog tezi da je osoba preminula upravo od cjepiva.

Podsjetimo, u srijedu 28. rujna objavljeno je da je poznati reper Coolio naglo preminuo, što su prenijeli brojni strani (CNN, Page Six, New York Times, Variety, People, Washington Post, NPR) i domaći mediji (24 sata, Jutarnji list, Telegram, tportal).

Kako prenose mediji, Coolio je bio u kući svog prijatelja u Los Angelesu i rekao da mora na WC, a nakon što se nakon dužeg vremena nije vratio, prijatelj ga je išao potražiti. Nakon što ga je nekoliko puta zazvao, a Coolio se nije oglasio, otišao je u kupaonicu gdje je repera pronašao bez svijesti na podu. Hitna pomoć nazvana je istog trena; dugo su ga pokušali oživjeti, ali su na kraju proglasili smrt.

Stoga, iako neki mediji (Style Caster, Net.hr, tabloid Daily Mail) prenose da je najvjerojatniji uzrok smrti srčani udar ili iznenadna smrt od zastoja srca, službeni nalazi obdukcije još nisu poznati. Također nema niti dokaza da je smrt slavnog repera povezana s cijepljenjem. Zapravo, nije poznato ni je li se Coolio uopće cijepio.

Kako piše Techarp, kojega citira i Epoha, postoje indikacije da se Coolio cijepio, budući da je 7. ožujka 2022. godine održao koncert u Australiji koja je tijekom pandemija implementirala rigorozne uvjete za ulazak u tu državu. Međutim, cijepljenje u Sjedinjenim Američkim Državama nije obavezno te ne znamo točno je li se Coolio cijepio, kakav je bio njegov cijepni status te ako se cijepio, kada je to bilo. Zbog svih tih nepoznanica ne može se tvrditi da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i smrti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.