Razotkriveno

Nema dokaza da se uz savjete ‘dr. Gupte’ može izliječiti rak

Cancer Research UK kaže da alternativne terapije mogu izazvati štetne nuspojave ili čak biti u interakciji s konvencionalnim liječenjem.
Ilustracija: Faktograf

“Dr. Gupta kaže: Nitko ne bi trebao umrijeti od raka”

Poruka je to koja se nalazi u uvodu objave (arhivirano ovdje) koja se zadnjih dana počela širiti Facebookom, a u kojoj se nalaze brojni savjeti kako izliječiti rak.

“Prvi korak je prestati jesti šećer, kada nema šećera u tijelu, stanice raka umiru prirodnim putem. Drugi korak je čaša soka od limuna pomiješana s čašom tople vode i nakon otprilike 1 mjeseca stanice raka će se smanjiti, pijenje izliječiti rak. vrućeg soka od limuna može spriječiti rak. Samo ne stavljajte šećer u nju. Vrući sok od limuna je korisniji od hladnog soka od limuna. Istraživanje Sveučilišta u Marylandu pokazalo je da su prirodni lijekovi 1000 puta bolji od kemikalija. Treći korak je smanjenje rizika od raka koristeći 3 žlice organskog kokosovog ulja ujutro i navečer”

Dio tvrdnji iz objavljenog teksta Faktograf je već raskrinkao, budući da često nailazimo na viralne objave koje navode na zaključak da određena namirnica liječi rak.

Primjerice, već smo pisali kako ispijanje vode s limunom i sobom bikarbonom neće magično uništiti stanice tumora, kao ni konzumacija kombinacije đumbira, limuna i meda. Tumor ne nestaje ni kada limunu pridružite bijeli luk i proklijalo žito.

Međutim, je li točno da prestanak konzumacije šećera uništava tumor, i može li u tome pomoći kokosovo ulje?

Šećer i rak

Kanadsko Društvo za rak na svojim stranicama navodi da, iako stanice tijela troše šećer dok rastu i razmnožavaju se, unos šećera ipak ne ubrzava rast stanica raka.

“Ako jedete mnogo hrane koja sadrži šećer, veća je vjerojatnost da ćete se udebljati. Istraživanja pokazuju da pretilost povećava rizik od raka. Pretilost može uzrokovati promjene u razinama hormona što vas također može izložiti većem riziku od razvoja raka”, stoji na stranicama Društva.

Isto tako, američko Društvo kliničke onkologije (ASCO) također na svojim stranicama navodi sličnu tvrdnju – nijedna studija na ljudima nije pokazala da smanjenje unosa šećera sprječava ili liječi rak, kao što niti jedna studija nije pokazala da previše šećera uzrokuje rak.

Unatoč tome, navodi ASCO, moguće je nagađati odakle dolazi ideja da šećer potiče razmnožavanje stanica raka. Naime, kada jedemo hranu koja sadrži ugljikohidrate, uključujući hranu koja sadrži šećer, naše tijelo razgrađuje te spojeve u glukozu koja zatim pokreće stanice kako bi proizvele energiju potrebnu za preživljavanje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

I normalne stanice i stanice raka koriste glukozu za energiju, a znanstvenici već neko vrijeme znaju da stanice raka metaboliziraju glukozu brže od normalnih stanica. Riječ je o Warburgovom efektu, nazvanom po njemačkom znanstveniku Ottu Warburgu koji je proučavao rak početkom 20. stoljeća.

“Warburgov učinak ima čak i praktičnu primjenu u dijagnosticiranju raka. U testu koji se naziva pozitronska emisijska tomografija (PET) liječnici ubrizgavaju radioaktivnu glukozu u krvotok. Budući da stanice raka metaboliziraju glukozu bržom brzinom, PET skeniranje osvjetljava lokaciju stanica raka i tumora u vašem tijelu. Liječnici mogu koristiti sliku za pronalaženje raka ili procjenu uspješnosti liječenja raka”, navodi se na stranici ASCO-a.

Bostonski Institut za rak Dana-Farber na svojim stranicama također navodi kako šećer može prouzrokovati pretilost koja, pak, može biti okidač za više od deset vrsta karcinoma, no da to nije razlog da se on u potpunosti izbaci iz prehrane. Osim toga, budući da sve stanice trebaju glukozu da bi rasle, ne postoji način da tijelo daje taj spoj samo zdravim stanicama, a ne kancerogenim.

Kokosovo ulje i rak

Nadalje, nije znanstveno dokazano i da kokosovo ulje ubija karcinomske stanice.

Fact-checkeri s portala Full Fact navode kako ta tvrdnja najvjerojatnije potječe od studije objavljene 2017. godine koja je istraživala učinak laurinske kiseline koja se nalazi u kokosovom ulju na određene vrste stanica raka.

Istraživanje je otkrilo  da laurinska kiselina može inhibirati rast stanica raka , međutim, znanstvenici su također napomenuli kako su potrebni dodatni eksperimenti kako bi se utvrdila učinkovitost djelovanja laurinske kiseline u kontekstu konzumacije kokosovog ulja na razvoj tumora. Drugim riječima, još nije znanstveno utvrđeno da konzumacija kokosovog ulja liječi tumor, iako je riječ o zdravoj namirnici koja može donijeti određene zdravstvene koristi.

Tako portal Healthline navodi da studije pokazuju da ulje može biti korisno u sagorijevanju masti, da može biti izvor energije te da može imati antimikrobne učinke. Osim toga, može smanjiti i osjećaj gladi, poboljšati zdravlje kože i oralno zdravlje, te smanjiti simptome Alzheimerove bolesti. Međutim, nigdje ne navodi da bi znanstveni dokazi upućivali na korisnost u sprječavanju rasta stanica raka.

Društvenim mrežama i ranije se širila dezinformacija da je doktor Rajendra Barwe iz Memorijalne bolnice Tata u Mumbaiju preporučio ispijanje vruće kokosove vode u svrhu izlječenja raka. Međutim, sama bolnica demantirala je da je navodni savjet Barwea, koji je ujedno i direktor navedene bolnice, istinit.

Alternativna medicina

Neki od savjeta koji se također navode u objavi jesu: “Nikad ne jedi više od 4 jaja tjedno. Jedenje piletine (butine itd.) može uzrokovati rak želuca. Pijte 10 čaša vode dnevno kako biste spriječili rak mjehura”. Pokušali smo pronaći relevantne dokaze koji bi potkrijepili takve tvrdnje, međutim, nismo uspjeli. Isto tako, nismo uspjeli pronaći ni navedenog doktora Guptu čiji bi izgled odgovarao izgledu liječnika prikazanog na fotografiji objave.

Faktograf je više puta pisao o viralnim savjetima s društvenih mreža u kojima se ljude zavarava da određene namirnice ili pripravci imaju ljekovitu moć (1, 2, 3, 4). Objave koje se odnose na alternativnu medicinu nerijetko privuku pažnju velikog broja korisnika.

Organizacija Cancer Research UK kaže da alternativne terapije mogu biti nesigurne te izazvati štetne nuspojave, ili čak biti u interakciji s pacijentovim konvencionalnim liječenjem. Također napominje da bi odustajanje od konvencionalnog liječenja i njegova zamjena neprovjerenim alternativnim terapijama koje nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima moglo smanjiti pacijentovu šansu da izliječi ili kontrolira rak.

Zaključno, budući da se u objavi iznosi niz neutemeljenih tvrdnji koje se odnose na liječenje raka alternativnim putem, ocjenjujemo ovu objavu kao netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.