Razotkriveno

Njemački odvjetnik ne odustaje od širenja teorije zavjere o “globalističkoj agendi velikog reseta”

Njemački odvjetnik Reiner Fuellmich tvrdi da "globalisti" koji su "izrežirali pandemiju Covida-19" planiraju stvaranje jedinstvene svjetske vlade. Njegove tvrdnje nemaju uporište u činjenicama.
Screenshot Facebook

Društvenim mrežama širi se još jedan video (arhiviran ovdje) o teoriji zavjere Veliki reset. Video je isječak govora Reinera Fuellmicha, odvjetnika iz Njemačke koji je poznat po širenju teorija zavjera.

Reiner Fuellmich je postao popularna figura među internetskim teoretičarima zavjere, i to jer im je obećao da će svoje tvrdnje vezane za pandemiju Covida-19, koju smatra insceniranom, najprije dokazati na sudu pa se zatim i pobrinuti da kazni krivce. Najavio je pokretanje procesa koji naziva “Nurnberg 2”, izjednačavajući ga dakle s nirnberškim sudskim procesima u kojima se presuđivalo nacistima i njihovim suradnicima nakon Drugog svjetskog rata. Na Faktografu smo već pisali o besmislenosti i neutemeljenosti te usporedbe.

O Reineru Fuellmichu, odvjetniku iz Njemačke, Faktograf je pisao u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). U pitanju je odvjetnik iz Njemačke koji vjeruje (ili barem tako tvrdi) da je pandemija lažirana. Kaže da iza svega stoje predstavnici moćnih elita koje su izazvale lažnu krizu da bi preuzele potpunu kontrolu nad svijetom.

“Ako ne učinimo ništa onda će oni posjedovati sve i bit će vrlo sretni. Nismo mi ti koji će biti sretni. To je naposlijetku ono o čemu se ovdje radi. o njihovoj želji da… moram reći da su očajni… o želji da steknu kontrolu kompletnu kontrolu nad svijetom. Poput distopijskog James Bond filma ali na žalost je realnost… jer sudeći po svim dokazima… svih ljudi koje slušamo, među njima i Patrik koji nam je dao veliki dio pozadine, to je jako važno. Ono što traže je da nas drže u stanju panike onoliko dugo koliko im je potrebno da instaliraju ovu jednosvjetsku vladu. Pokušavaju nam dati što više haosa, prvo kroz COVID i onda dolazi do raspada lanaca snabdijevanja. Sve je ovo iscenirano… i sada je rat u Ukrajini. To je takođe imamo dvije strane te priče. Ali sve ovo je dio Velikog reseta. Ovo je sve dio izazivanja što većeg haosa, tako da ćemo se na kraju, u našim pojedinačnim zemljama složiti sa svim. Naše se vlade na mogu nositi sa ovim. Nesposobni su. Trebamo nešto veće . Trebaćemo Ujedinjene narode da bude naša jednosvjetska vlada. Ujedinjene nacije su pod kompletnom kontrolom Svjetskog ekonomskog foruma, koji je kreacija Klausa Schwaba… ali to nije to… to nije dovoljno. Klaus Schwab se educirao u Sjedinjenim Državama. Išao je na Harvard 1960ih godina i kroz CIA sponzorisani program, jedan od njegovih učitelja bio je Henry Kissinger, kroz CIA sponzorisani program, odlučili su da ima smisla uticati na evropske politike. To je ono što Svjetski ekonomski forum originalno jeste. Sada ga koriste da steknu kompletnu kontrolu, ne samo nad Evropom već i nas ostatkom svijeta. Dakle, to je krajnji cilj. Jedna svjetska vlada i drugi je da žele uvesti jednu svjetsku digitalnu valutu. a prema idejama kineskog sistema socijalnog kredita. Ne smijemo dozvoliti da dođe do toga”, kaže Fuellmich u dvaipolminutnom videu koji je dio većeg izlaganja.

I dvije godine nakon početka pandemija još uvijek cirkuliraju teorije zavjere da je pandemija lažirana. Kao što je Faktograf već pisao, novi koronavirus je stvaran i prepoznat prema Kochovim postulatima. Pandemija je također stvarna. Prema najnovijim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koronavirus je u svijetu uzrokovao 15 milijuna smrtnih slučajeva. To je za 13 posto više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo u dvogodišnjem razdoblju. Budući da su zemlje ukupno ‘prijavile’ 5,4 milijuna smrtnih slučajeva, SZO vjeruje da je broj umrlih od Covida-19 u službenim podacima podcijenjen. O tvrdnjama da je pandemija plan za “porobljavanje stanovništva” Faktograf je također već pisao.

Fuellmich tvrdi da i rat u Ukrajini “ima dvije strane”. Faktograf je također pisao o dezinformacijama koje su se širile u vezi rata u Ukrajini, poput one da Ukrajina nije poprište rata, već “filmski set”.

Što je Veliki reset?

Kako piše fact-checkerski tim BBC-a, teorija zavjere o Velikom resetu vuče podrijetlo iz postojećeg plana pod nazivom Veliki reset, koji je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), organizatori godišnje konferencije za istaknute ličnosti iz sfere politike i ekonomije. U planu su iznesene različite ideje kako bi se zemlje mogle oporaviti od ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Svjetski ekonomski forum predstavio je ideju “velikog resetiranja” kapitalizma u lipnju 2020. nakon što je primijećeno da je pandemija povećavala ionako raširenu nejednakost. Veliki reset tako se odnosi na, kako stoji na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, resetiranje trenutnog kapitalističkog sistema koji nije održiv. Plan se sastoji od tri komponente – pravednije tržište, jednakost i održivost te inovacije.

Slično tome, MMF je objavio svoju viziju “globalnog ekonomskog reseta”, koji promiče ideju “inkluzivnog oporavka” od pandemije, što u njihovoj viziji uključuje poticanje javnih ulaganja u zdravstvo radi zaštite najugroženijih, privremenu suspenziju duga za najsiromašnije zemlje svijeta i porezne reforme.

Veliki reset postao je mamac za teorije zavjera, o čemu je Faktograf pisao u više navrata (1, 2, 3, 4, 5).

Ujedinjeni narodi

Također smo pisali i o dezinformacijama vezanima uz Ujedinjene narode (1, 2, 3), kao i Agendi 21, navodnom “tajnom planu globalističke elite o porobljavanju svijeta”. (1, 2). Ujedinjeni narodi međuvladina su organizacija čiji je cilj održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa među narodima i ostvarivanje međunarodne suradnje. UN je osnovan nakon Drugog svjetskog rata s ciljem sprječavanja daljnjih ratova. Nema dokaza da Ujedinjeni narodi rade na stvaranju “jednosvjetske vlade”.

Ciljevi UN-ove agende održivog razvoja su: eliminacija siromaštva i gladi, unaprjeđenje zdravstvenog sustava prvenstveno kroz bolju procijepljenost, veća kvalitetu obrazovanja, rodna ravnopravnost, pristup čistoj vodi, priuštiva i čista energija, pošteno plaćen rad i ekonomski rast, inovativan pristup industriji i infrastrukturi, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna proizvodnja i potrošnja, suočavanje s klimatskom krizom, očuvanja života pod vodom i na zemlji, mir, pravednost i jake institucije te zajedničko djelovanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.